10 clues til en bedre forståelse af Twin Peaks-universet før “The Return”

(Dette indlæg er præsenteret i samarbejde med Telmore)        

En begynderguide til Twin Peaks

Det er snart Twin Peaks tid, og her er endelig min guide for at forstå universet til dig, der er ny i Twin Peaks eller til dig, som bare gerne vil have tingene lidt genopfrisket.

At overskriften teaser med, at du vil komme til at “forstå” Twin Peaks-universet er måske at tage munden for fuld. Måske. I virkeligheden tror jeg slet ikke, at hensigten er, at Frost & Lynch vil have os til at forstå universet, men hellere snarere at udforske det og danne vores egne teorier.

Twin Peaks er en serie, hvor du selv skal gå på opdagelse og lade dig indkapsle af universet. Det er også en serie, der deler vandene, fordi den udover det klassiske “whodunnit”-element også rummer et mere surrealistisk og paranormalt aspekt. Det er netop her, at en del falder fra, men hvor jeg og en masse andre først og fremmest rigtig blev forelskede. Det er også det, jeg håber for dig. Så giv serien et helhjertet forsøg og tænk ikke på, at du ikke forstår det hele. Det gør vi andre heller ikke, og det er på en eller anden måde, det der gør det hele så spændende.

Denne guide kan dog hjælpe dig lidt på vej! Læn dig tilbage, tag detektivhatten på og prøve at udforske disse clues fra både de to forrige sæsoner, filmen Fire Walk With Me, bogen The Secret History of Twin Peaks og ikke mindst vores egen blog!

Jeg vil anbefale, at du som minimum ser hele sæson 1 & 2 før “The Return”, for at du kan dykke helt ned i universet og kalde dig selv for en ægte “Peaker”.

Læs også: Vi Elsker Serier i P1 for at tale Twin Peaks

Hvis ikke du ønsker at vide noget som helst, så skal du ikke læse videre herfra, men blot gå tilbage i seng og se endnu et afsnit af din favoritserie!

LETS ROCK!!

Clue nr.1

Spejling og dualitet:

Disse to temaer spiller en meget central rolle i Twin Peaks. Dette afsløres allerede i introen med det velkendte og smukke musiknummer “Falling” af Angelo Badalamenti. Læg mærke til om vandet skifter farve? Eller om navnet “Twin Peaks” afslører noget om dobbelthed? Er der ikke også to bjergtinder? Læg også mærke til startscenen i første afsnit og slutscenen i det sidste afsnit. Der bruges også beskrivelsen “dobbeltganger” flere gange i serien. Hvorfor er disse temaer så centrale for Twin Peaks?

Clue nr.2

Symbolik:

Hvad betyder det, når man ser traffiklyset skifte fra rødt til grønt og omvendt? Kan dette kobles op på bestemte handlinger i serien? Og hvorfor er uglerne ikke, hvad man tror? Og hvad ligger der helt præcist i det? Hvad har karakteren BOB at gøre med uglerne?

Clue nr.3

Good vs.Evil:

Det går vel egentlig under det første punkt, men behøver nærmest sit eget punkt, fordi det er så gennemgående et tema i serien, at alle karakterer nærmest har en modsætning enten i en rival, eller i sig selv. Bobby/James, Good Dale/Evil Dale (Bob), Leland/Bob, Dr.Hayward/Ben Horne, Earle/Cooper, Hank/Truman. Ja, kom selv på flere!

Clue nr.4

Agent Cooper:

Han er udadtil en rendyrket spejderdreng, overperfektionistisk og meget positiv – ja vel nærmest indbegrebet af zen. Hans hår sidder altid godt, men er der ikke rod i frisuren på et tidspunkt i et af seriens afsnit? Og hvad betyder det? Ender det ikke også lidt galt for ham til sidst i serien i The Black Lodge? Hvorfor går det så galt i The Black Lodge? Og hvad er der egentlig med hende Caroline?  Agent Coopers tidligere forlovede eller kæreste der efter sigende døde under tragiske omstændigheder, som også involverede hans tidligere partner Windom Earle. Er Agent Cooper så poleret i virkeligheden? Og hvem er Diane egentlig? Hvad tror du?

Clue nr.5

FBI:

Hvorfor forsvinder FBI agenterne i serien og i filmen altid på mystisk vis? Og er Agent Cooper forsvundet? Kunne det tænkes, at der er rod internt i FBI? Hvor vigtigt bliver dette i den nye sæson? Dyk selv ned i dette og dan gerne dine egne teorier. Jeg kan i denne forbindelse anbefale, at du læser bogen “The Secret History of Twin Peaks”, der er skrevet af Mark Frost, og som lige er blevet oversat til dansk.

Clue nr.6

Kaffe:

Ja, denne fantastiske eliksir spiller en stor rolle i Twin Peaks, og specielt Agent Cooper er stor fan af en “damn good” kop morgenolie. I de sidste afsnit i sæson 2 af serien, er det dog lidt som om, at kaffen på RR Diner bliver lidt mere klæbrig, og det samme sker i “The Red Room”, hvor den lille mand byder Agent Cooper på en kop kaffe. Hvad betyder det?

Clue nr.7

Taglines & Catchphrases:

“The owls are not what they seem”, “It is happening again”, “That gum you like is going to come back in style!”. Der er mange sætninger, der går igen i serien, og ja, det kan sagtens bare være catchphrases med god PR værdi, men især sætningen “I’ll see you again in 25 years”, har jo vist sig at have en helt signifikant betydning i sig selv. Hvad med de andre? Hvilken betydning kunne de have? Er det bare sort snak? Hvad tænker du?

Clue nr.8

Spiritualitet:

Den enarmede mand som også er en central figur i seriens første to sæsoner, siger på et tidspunkt: “Only few can see BOB, the gifted and the damned!”. Der er flere karakterer i serien, som undervejs viser tegn på spirituelle evner, heriblandt Agent Cooper og Laura Palmers mor Sarah Palmer. Er de gifted eller damned? Eller begge dele?

Clue nr.9

Mystiske personer fra Twin Peaks:

Her taler jeg ikke om dværge, dæmoner og kæmper fra parallell-universet, The Black Lodge. Her taler jeg om faktiske personer fra Twin Peaks, som er omgivet af mystik.

Major Briggs er en af mine favoritkarakterer. Han arbejder med hemmelighedstemplede sager for den amerikanske regering, som jeg tror kommer til at spille en rolle i den nye sæson.. Hvis man har læst bogen “The Secret History of Twin Peaks” Så vil man forstå, at han er en vigtig karakter i forhold til mystikken omkring Agent Cooper og The Black Lodge – dog er skuespilleren desværre død i mellemtiden, men i Twin Peaks er alt muligt!

Kævlekvinden er også en fantastisk karakter fra universet. Hun er desværre også død i virkeligheden, men er eftersigende med i nogle af de nye afsnit. Skal man lede efter clues i hendes mange visdomsord, så giver det god mening at gense en del af de gamle afsnit.

Den tidligere omtalte “One armed man” Eller Philip Gerard, som er hans borgelige navn i serien, har tilsyneladende et creepy andet “jeg”, når han ikke tager sin medicin. Han hedder Mike, og han var tidligere “partner in crime” med den mystiske og skræmmende karakter BOB. Altså ham den uhyggelige dæmoniske skikkelse, der terroriserer og dræber unge kvinder. Mike så tilsyneladende lyset i modsætning til BOB og besluttede sig for at stoppe ham. Hvad mon han gør i den nye sæson? Jagter han stadig BOB?

Clue nr.10

Steder & genstande i serien:

Der er mange elementer i serien, som efterlader hardcore fans i de vildeste teorier og gætterier. Blå roser, kævler, røde rum, stuvet majs og uhyggelige trailer-parks. Prøv at lægge mærke til, hvad symbolikken i de forskellige objekter og elementer kan betyde? Vi lover at følge op på dette og mere, hvis vi får nye spændende objekter og genstande, der skal analyseres i den nye sæson.

Jeg håber, du har fået noget ud af disse clues, og at det har pirret din indre detektiv til at dykke længere ned i Twin Peaks-universet! Vi har udover denne podcast også været i P1 for at tale lidt om vores store passion for Twin Peaks. Det kan du høre om lige her.

Rigtig god fornøjelse med Twin Peaks “The Return”!

Dette indlæg blev præsenteret i samarbejde med Telmore

 

Læs ogsåLidt spådomme om den nye sæson af Twin Peaks & en ny fed trailer der afslører lidt mere!

Læs ogsåHvem er du i Twin Peaks?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like