4 bud på din næste true crime-besættelse

(Foto: The Keepers/Netflix)

Det er kun omkring en uge siden, at anden sæson af Netflix-kæmpehittet Making a Murderer ramte streamingtjenesten. Alligevel er det sandsynligt, at du allerede har slugt de 10 afsnit. Selvom true crime-dokumentarerne typisk er frustrerende og morbide, er de nemlig også ekstremt vanedannende. Måske har du set en eller flere på listen og savner inspiration, eller måske er du helt ny til genren. Det kan også være, at du allerede har set dem alle, men jeg tør godt garantere, de er gensynet værd. Lur mig, om man ikke spotter nye detaljer anden gang. Her er fire medrivende serier for enhver smag – selvfølgelig uden spoilers. Et godt råd: hold dig fra nettet, indtil du er færdig.

(Foto: Making a Murderer/Netflix)

Making a Murderer

Serien handler om Steven Avery, der sad 18 år i fængsel for en forbrydelse, han ikke havde begået. Efter få år som en fri mand blev han dømt for mord, og denne gang blev hans nevø Brendan Dassey også inddraget i sagen. Dokumentaren strækker sig fra 1985 fra første dom og frem mod i dag. En tilsyneladende endeløs proces med korrupte retssager, partiske eksperter og chokerende drejninger gør serien umulig at se bort fra.

(Foto: Making a Murderer/Netflix)

Man kommer til at hade anklagerne og deres vidner, men føle for forsvaret, der trods utallige beviser synes at møde modstand. Det er særligt, når vi følger familiernes triste dage, at det gør rigtig ondt i hjertet. Making a Murderer er en serie, der gør dig vred og trist. Samtidig føler man dog, at man er en del af forsvaret, mens man prøver at stykke beviserne sammen, så der endelig kan bringes håbefulde nyheder. True crime-hittet har vundet adskillige priser, anmelderroser og investerede fans, der er gået så langt som til i samlet flok at henvende sig til Det Hvide Hus.

(Foto: The Staircase/Netflix)

The Staircase

Nogle true crime-dokumentarer vælger side i skyldsspørgsmålet. For eksempel er der ingen tvivl om, at skaberne bag Making a Murderer er sikre på Avery-familiens uskyld. The Staircase er anderledes, fordi man får følelsen af at skifte side næsten hvert afsnit. Det er spændende, fordi man aldrig helt ved, om man kan tillade sig at føle medlidenhed med den gådefulde Michael Peterson. Netflix har samlet seriens tre dele fra 2004, 2013 og 2018 til én historie om hustruen Kathleen, der findes død for enden af trappen i huset. Faldt hun, fordi hun var fuld? Myrdede Michael hende, fordi hun fandt ud af hans hemmelighed?

(Foto: The Staircase/Netflix)

Det unikke ved The Staircase er dokumentarens fokus på de muligheder, rige klienter har. Flere gange ser vi, hvordan forsvarsadvokaterne hiver eksperter ind, som kan guide vidner i deres opførsel og udsagn. Disse rollespil er en spændende vinkel på retssystemet. Når du har set serien, vil jeg desuden anbefale dig at google den alternative teori bag sagen, der er lige dele absurd og plausibel. Det sætter hele serien i et nyt perspektiv.

(Foto: The Keepers/Netflix)

The Keepers

I Netflix-serien The Keepers følger vi den uopklarede sag om mordet på nonnen Sister Cathy Cesnik i den stærkt katolske by Baltimore, hvor religiøse autoriteter adlydes blindt. Det bærende mysterium er, om Cathy blev myrdet, fordi hun kendte til de frygtelige overgreb, der foregik på Keough High School. Serien handler i mindre grad om mordet på Cathy og mere om det korrupte system, der var med til at dække over de skyldige. Sagen kompliceres yderligere af, at den er mere end 50 år gammel.

(Foto: The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst/HBO)

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Hvor Making a Murderer bruger en stor del af tiden på bevisførelse og teoretisering, er HBO Nordic-serien The Jinx mere interesseret i manden bag mysteriet. Robert Durst er del af en af New Yorks rigeste familier og anklaget for tre mord gennem mere end 20 år. Han har aldrig givet interviews før denne dokumentarserie. Efter at have set instruktør Andrew Jareckis film All Good Things, der er inspireret af begivenhederne, var han dog interesseret i at deltage.

(Foto: The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst/HBO)

En hustru, der forsvandt. En veninde, der blev myrdet. En nabo, der blev parteret. Nyhedsindslag, overvågningsmateriale, politibeviser, interviews og genskabte scener tager os med på en rejse ind i en yderst bizar sag og en mystisk, men fascinerende hovedperson. Jeg vil ikke ødelægge oplevelsen, men jeg kan garantere dig for, at du kommer til at tabe underkæben i snackskålen adskillige gange. Du kommer aldrig til at glemme seriens afsluttende minutter – jeg har aldrig set eller hørt noget lignende.

Læs også: Anmeldelse af The Keepers

Læs også: Anmeldelse af Døden på trapperne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like