5 af de bedste serier på HBO Nordic nogensinde

Foto: Fargo sæson 1/HBO Nordic

Jeg har set i hvert fald 50 fantastiske serier på HBO Nordic. Her kommer fem barske tips, der er i top blandt mine all time favoritter.

The Wire

The Wire er noget helt for sig selv og er en af de bedste serier, jeg har set. Den tager ikke stilling og forklarer sig ikke, men viser sine karakterers skæbner usentimentalt og uden sympatier. Den tager sig usædvanlig god tid til rulle historierne ud og opnår en intens realisme.

Foto: The Wire / HBO Nordic

Vi oplever politi, narkomiljø, gangstere, politikere, fagforening og familier fra alle miljøer, og du kan lide dem alle sammen. The Wire er et værk, der viser livet for disse folk i Baltimores hårde miljøer. Den slags ‘politi og røvere’ har jeg ikke set på den måde før. Du ser ikke en klassisk good guys and bad guys-opdeling, du ser mennesker.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af The Plot Against America

Castet spiller helt utrolig godt, og The Wire er kommerciel debut for skuespillere, der senere er slået meget mere igennem. Mød en ung Idris Elba (Luther, Turn Up Charlie, Mandela) og Dominic West (The Affair, Tomb Raider, 300). De er virkelig gode her.

Watchmen

Præmissen i Watchmen er så fedt fundet på, at jeg kun vil komme med en let beskrivelse her. I en verden, som den kunne se ud, hvis nu USA havde vundet i Vietnam, og hvis et gudelignende væsen havde vist sig, og hvor det var fint at maskere sig, sætter et mord en masse i gang. Et kontrafaktisk krimiplot udarter sig. En opklaring, som vi kender den, begynder og afslører komplotter og skjulte menneskelige sider.

Foto: Watchmen afsnit 9/HBO Nordic

Det handler om racisme sat på spidsen. Det handler om fanatisme foldet helt ud og i forskellige afskygninger. Det handler om frygt og magt, når der naivt gives plads til det. Det her er guf for fans og en virkelig god introduktion for novicer.

LÆS OGSÅ: Watchmens massakre i Tulsa: Hvad skete der i virkeligheden?

Serien her er bygget på stemingen og de filosofiske ideer fra den originale tegneserie af samme navn, og det er befriende. Watchmen-serien er ikke bare en kopi af det originale plot og ikke en dyrkelse af de elskelige karakterer. Jeg har ikke set mage til kunnen og mod, når vi snakker om genfortolkninger. Og samtidig er det enormt respektfuldt. Jeg kan slet ikke understrege nok, at du skal se Watchmen.

Fargo

Intet er som i Fargo. Sådan er det i filmen, sådan er det i serien.

Foto: Fargo sæson 1/HBO Nordic

Jeg var skeptisk. Man skal passe gevaldigt på, når man laver en stilsikker og original kultfilm til serie. Det kommer til at lugte af uinspireret pengejagt. Men jeg tog helt, helt fejl. Fargo-serien står på skuldrene af filmen, men som serie er den helt sig selv. Karaktererne er ultragode i hver sæson, manus er forførende tilbageholdt, scenerne har masser af undertekst, og billederne er meget flotte.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i september: Fargo, Jude Law og ny serie af Bombshell-instruktør

Hver sæson har ny historie og nyt fantastisk cast med masser af stjerner (fx Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Kirsten Dunst, Ted Danson, Ewan McGregor). Skabelonen drejes over, hvad der sker, når en lille by skubbes lidt af sporet, nogen træffer livsændrende valg, andre er på gennemrejse. Men alle er i hænderne på en modig forfatter, der elsker at køre rundt med din idé om, hvad der sker hvordan. Få et dejligt skævt input med denne serie. Og giv dig selv tid til at nyde den langsomt.

True Detective

True Detective handler om politi-identitet og levet liv. Den indædte, nærmest destruktive drift for at finde sandheden, der altid er grim. Det sande kald er forskelligt fra person til person i serien, men ingen af personerne kan lade være. Det er omdrejningspunktet for de tre sæsoner i denne originale serie.

(Foto: True Detective/HBO Nordic)

Matthew McConaughey (Interstellar, Dallas Buyers Club) og Woody Harrelson (No country for old men, Natural Born Killers) danner et historisk makkerpar i første sæson, hvor de bider sig fast i at opklare en række mord i en trøstesløs del af USA.

I anden sæson er hele castet, byen, krimigåden og produktionsdesignet skiftet ud. Nu er det en troværdigt udbrændt Colin Farrell (The Lobster, Total Recall) og en anspændt Rachel McAdams (The Notebook, Mean Girls), der er politi. Det gør de sitrende godt og med masser af skyggesider. Vince Vaughn (Dodgeball, Swingers) synes jeg er suveræn som den tidligere gangster, der er så tæt på at få det hele til at lykkes at det næsten ikke er til at holde ud.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i september 2020: Hilary Swank, Jurassic World og Wallander

Tredje sæson har en utrolig fokuseret Marhershala Ali (Green Book, Moonlight) i nærbilledet hele vejen. En gammel kriminalsag opklares via tre tidsspor, og igen ofres alt for sandheden, som ikke er forløsende. Der lånes fra skandinavisk krimi-noir i plot og billedæstetik i de tre sæsoner af True Detective. Det føles ekstra nært og skræmmende, fordi vores hjemlige stil fra Forbrydelsen og Broen er brugt.

Ray Donovan

Ray Donovan er det bedste portræt af en mand med selvhad, som jeg har oplevet i en serie. Los Angeles og senere New York, folkene og jakkesættene ser virkelig godt ud i denne meget spændende moderne gangsterserie, som jeg selv synes er rimelig overset. Ray Donovan er rå, stilet og romantiseret realistisk. LA ser godt ud i dette set up, og man tror på, at netop dette sker inde bag facaderne.

Foto: HBO Nordic

Liev Schreiber (Spotlight, Salt) spiller virkelig godt som den meget intense titelkarakter Ray. Han er fixer for de rige og berømte, han er god til det og hele tiden på kant med et eller andet. Omkring ham bevæger sig kone, teenagebørn, brødre, en far, klienter og anløbne ansatte. Der er læssevis af indestængthed i den dysfunktionelle Donavan-familie.

LÆS OGSÅ: Månedens serieanbefalinger: Nyfortolkning af Kong Arthur, politisk satire og en mystisk miniserie

Hver eneste figur er godt castet og spillet. Manus er rigtig godt. Om ikke andet skal man se den for at opleve Jon Voigts (Pearl Harbor, Heat) helt detaljerede karakterarbejde som faderen. Der ligger snart otte sæsoner klar – dem æder du lynhurtigt. 

Skynd dig ind på HBO Nordic.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like