5 fede fodboldserier på Netflix

(Foto: 21 Thunder/CBC mfl.)

I Danmark tog FC Midtjylland mesterskabet, mens Brøndby sikrede sig pokalen. I Champions League triumferede Real Madrid for tredje år i træk og VM i Rusland er i fuld gang. Det er kronede dage for tilhængere af sporten, hvor 22 mand løber rundt efter den samme bold i 90 minutter, hvorefter tyskerne vinder til sidst – som den tidligere goalgetter Gary Lineker – der uheldigvis er englænder – sagde.

Man kan i vore tider efterhånden finde en ganske fornuftig fodboldkamp uanset hvilken ugedag, der er tale om. Men skulle du alligevel opleve, at du ikke kan få din tørst på det smukke spil stillet, så fortvivl ikke! Vi Elsker Serier bidrager her til fodboldfeberen med en oversigt over 5 serier fra Netflix om fodbold – serier der rummer både fiktive fortællinger, historiske tilbageblik, nutidige dokumentarer og fokus på sportens mere mørke sider.

(Foto: 21 Thunder/CBC mfl.)

21 Thunder

Vi starter i fiktionens verden med 21 Thunder – en canadisk produktion, der omhandler U21-spillerne på holdet Montreal Thunder. Man kan selvfølgelig undre sig over, at skaberne af serien har valgt at kaste sig over denne meget europæiske sport – nordamerikanere er jo oftest mere interesserede i basketball, amerikansk fodbold eller ishockey. Men begrundelsen er egentlig både oplagt og sympatisk. En af seriens skabere Kenneth Hirsch har udtalt:

“Vi indså meget hurtigt, at enhver canadier på den ene eller anden måde kan relatere sig til fodbold. Enten spiller du det selv – eller også ser du det… Og i øvrigt, kig på en hvilken som helst fodboldbane i Canada og du vil se en helt enorm diversitet – både med hensyn til kulturel baggrund og forskellige samfunds-segmenter.” (min oversættelse)

Der er altså grobund for at bearbejde en helt række relevante temaer, der taler til et bredt udsnit af befolkning. Dette betyder jo så, at der vil være noget at hente for de fleste i 21 Thunder – forudsat selvfølgelig, at du kan lide fodbold.

(Foto: First Team: Juventus/IMG Original Productions mfl.)

Førsteholdet: Juventus

Redaktionens ekspert i italiensk fodbold har allerede anmeldt denne serie, så det er begrænset, hvad der er at tilføje om Førsteholdet: Juventus. Men lad mig gøre forsøget. For fodboldfans er tiden mellem ens favoritklubs kampe ofte lukket land – en gråzone med meget begrænset adgang. Derfor er dette indblik i Juventus som klub en gave – særligt naturligvis for Juventus-tilhængere.

Jeg mener desuden, at der er én markant grund til, at valget af netop Juventus er en gave til ALLE fodboldentusiaster og ikke bare til folk med sympatier for ‘La Vecchia Signora’ (Den Gamle Dame) som Juventus kaldes. Igennem de sidste 10 år er international fodbold blevet domineret af Real Madrid og Barcelona med de to super-individualister Cristiano Ronaldo og Lionel Messi i front. Det er interessant at følge, hvordan en klub som Juventus har valgt at sætte kollektivet forrest i sit ambitiøse forsøg på at udfordre netop disse to spanske giganter. En klar anbefaling herfra!

(Foto: Club de Cuervos/Netflix)

Club de Cuervos

Club de Cuervos – Kragernes Klub – handler om den mexicanske klub Cuervos FC, og det står altså klart, at vi handlingsmæssigt befinder os på et kontinent, hvor betydningen af og passionen for fodbold lige får et hak opad sammenlignet med vore hjemlige himmelstrøg. Kort fortalt tager handlingen sit udgangspunkt i en situation, hvor klubbens præsident dør, hvorefter hans søn overtager styringen af klubben. Hans evner som leder står dog ikke mål med drømmen om at gøre Cuervos FC til Sydamerikas Real Madrid. Serien – der er en komedie – har fået rigtig finde anmeldelser og der er foreløbigt produceret 3 sæsoner.

Premier League Legends

Den bedste engelske række troner i dag som den rigeste og bedste liga i verden. Men sådan har det ikke altid været. I 90’erne var den italienske serie A i en klasse for sig, og hold som Juventus (her har vi dem igen), Milan, Inter, Lazio og… Parma (!) cruisede over modstanderne i europæiske turneringer. Serien Premier League Legends har dog sat sig for at se nærmere på de spillere, der var med til at gøre Premier League så fantastisk og populær, som den er på nuværende tidspunkt. Serien går derfor netop tilbage til 90’erne (Premier League blev grundlagt i 1992) og 00’erne, og kaster man sig over Premier League Legends, kan man nyde storspillere som David Ginola, Thierry Henry, Ruud van Nistelrooy, David Seaman og Paul Ince. Hvert afsnit varer ca. 25 min og passer derfor perfekt til togturen eller efter livekampe.

(Foto: The Real Football Factories/Zig Zag Productions)

The Real Football Factories

Den sidste serie på denne liste dykker ned i fodboldens mørke sider. The Real Football Factories er en dokumentar og omhandler hooligan-kulturen i Storbritannien. Værten er skuespilleren Danny Dyer, der spillede med i filmen The Football Factory, og sandsynligvis derfor er valgt til denne serie. I forsøget på at komme bag facaden i de mest traditionsrige og hårdkogte hooligan-miljøer besøger han London, North West, Yorkshire, The Midlands, Skotland, samt tager på udebanetur med det engelske landshold. Det er fascinerende at få et indblik i tankerne hos de mænd, hvis gerninger men ellers kun ser eksponeret på skandaleforsider i tabloidpressen. Naturligvis kan vold og hærværk ikke retfærdiggøres, men det er vigtigt at forstå fænomener, hvis man vil ændre disse. Forhåbentlig vil Netflix også satse på opfølgeren The Real Football Factories – International, som jeg faktisk mener er endnu bedre. Særligt Dyers rejser til Balkan, Argentina, Brasilien, Tyrkiet og Polen er helt vanvittige beviser på, at fodbold – for visse mennesker – kan undskylde mord, voldtægt og ødelæggelser i millionklassen.
God fornøjelse med ovenstående serier – der burde være noget at gå i gang med for de fleste fodboldfans!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like