5 grunde til at se den nye sæson af Twin Peaks!

Vi skriver idag d.23 April, og det betyder, at der igår var præcist en måned til, at Twin Peaks sæson 3 har premiere på HBO Nordic herhjemme. Jeg glæder mig personligt som et lille barn, hvilket er ret paradoksalt, når man tænker på, hvor meget serien skræmte mig, da jeg var mindre.  Og det er noget af det Twin Peaks kan! Den kan snige sig ind under huden på dig, uanset hvad alder du har. Jeg vil nok personligt mene, at den er uegnet for børn under 12 år.

Jeg var selv blot 10 år, da jeg så serien første gang. Det er dog på ingen måde gået galt, se bare her godt 27 år senere. Ja – Jeg mener, det er jo ikke fordi jeg er besat af serien eller noget…Vel?

Anyway, Vi Elsker Serier har sat sig for, at skabe den rette Twin Peaks stemning inden og imens sæson 3 ruller over skærmen på streamingtjenesten. Vi vil derfor bruge tiden op til, på at guide jer brugere så godt vi kan, og give jer den bedst mulige forudsætning for at få en rigtig god oplevelse med den nye sæson.

Det er naturligvis en risiko, at man kan komme til at blive skuffet, men vi er af den overbevisning, at når vi af hele hjertet har håbet på at serien ville vende tilbage, så er det mindste vi kan gøre, at lægge alt sjæl i den, som vi gjorde det dengang serien blev vist første gang.

Læs ogsåMon Twin Peaks’ 3. sæson lever op til sin egen melodi?

Vi er her kommet op med 5 gode grunde, til at du skal se den nye sæson af Twin Peaks på HBO Nordic :

Grund nr.1 – Frost & Lynch

Vi er ikke et sekund i tvivl om, at skaberne af serien, Mark Frost & David Lynch, er klar over at der hviler et tungt ansvar med denne revival, men vi er også helt overbeviste om, at de ved præcist hvad de laver, og ikke afviger fra at være tro mod deres ideér, og imod grundtanken med den nye sæson – Hvad end den så må være?

David Lynch er manden bag det surrealistiske aspekt af serien, og kender man bare lidt til hans film, så ved man at han ikke er bange for at gå helt til kanten, når det kommer til at udforske det absurde og abstrakte. Det er ikke uden grund, at de store medier i USA har navngivet ham: Tzar of the bizarre. Film som Mullholland Drive, Lost Highway og Inland Empire, er pragteksempler på, at det giver mening at spidse sanserne og hjernen hele vejen igennem som sèer.

Mark Frost, er tit den oversete af de to, og det er faktisk lidt synd, for uden ham ville serien ikke have det brede appel, hvis man spørger mig. Han er mere straightforward i sin tilgang til kronologisk handling.  Hele “Whodunnit” elementet gætter jeg på, har været løftet af Frost langt henad vejen, og husk på at det var jo i bund og grund mysteriet om, hvem der dræbte Laura Palmer, der tryllebandt verden, da serien så dagens lys.

Mark Frost er blandt andet kendt for at have skrevet manuskriptet til den klassiske krimiserie, Hill Street Blues. Derudover  har han skrevet bogen “Secret history of Twin Peaks”, som efter alt at dømme er en slags forløber til den nye sæson af Twin Peaks. Hvis ikke man har læst denne bog, så kan jeg kraftigt anbefale at man gør det , og herefter kan man selv danne sin egen holdning til, hvorvidt den kan kædes direkte sammen med handlingen i den nye sæson. Spørger man David Lynch og Mark Frost selv, så bliver der som ventet ikke givet særligt meget ved dørene, når det kommer til at give svar på spørgsmål som disse.

Eén ting er dog helt sikkert – Sammenspillet mellem de to er fantastisk, og derfor er vi mest trygge ved, at de begge to har valgt at sige ja tak til projektet endnu en gang.

Grund nr.2 – Twin Peaks-universet

Noget af det bedste ved serien er efter min mening karaktererne, universet og den underlæggende mystik, der omgiver hele serien. Seriens evne til at gå fra direkte jovial “feel good” stemning til mørk og dyster på et splitsekund, er blot et af de Lynch’ske virkemidler der kendetegner seriens univers. Der bliver ikke taget hensyn til dig som sèer. Hverken når det kommer til at vise udpenslet vold og forstyrrende scener. Generelt manipulerer serien med dine sanser, og den giver en konstant følelse af, at man bare vil have mere og mere, selvom man ikke er helt tryg ved at bevæge sig længere ind i skoven.

Når serien nu engang er så bizar, og rummer så megen uhygge, hvorfor sidder man så stadig med en længsel efter at være en del af byen Twin Peaks? Hvorfor har man stadig lyst til at drikke en kaffe på RR Diner?  Eller gå en tur ved det populære vandfald, som er kendt fra seriens åbningssekvens? Ja – Det er  et spørgsmål, jeg aldrig selv har kunne svare helt præcist på. Twin Peaks-universet mestrer forførelsens kunst. Derfor er det heller ikke sært, at man tit hører referencer til serien, og at serien har opnået kultsstatus.

Der er fyldt med synonymer og dobbeltbetydninger i Twin Peaks, og en af de mest kendte og spooky af slagsen er sætningen: “The owls are not what they seem”. Første gang vi høre dette, er i det første afsnit af anden sæson, hvor kæmpen fra Agent Coopers drøm efterlader dette clue i forbindelse med efterforskningen af mordet på Laura Palmer. Denne sætning er et glimrende synonym med hele den røde tråd i Twin Peaks, der synes at bygge på, at intet er som det ser ud til at være.

Jeg er i færd med, at lave en guide med ledetråde til at forstå Twin Peaks-universet, hvor jeg vil komme meget mere ind på synonymerne, paradokserne og meget andet af det der netop gør Twin Peaks så spændende og medrivende. Jeg vil i denne forbindelse også kraftigt anbefale, at man læser disse bøger:

Anna Jerslev – David Lynch i vore øjne

Andreas Halskov – Paradoksets kunst

Grund nr.3 – Karaktererne

Når man tænker på karaktererne i serien. Hvordan de er klædt, hvilke karakteristika de besidder og hvordan de hver især har deres helt egen historie, ja så er det et stilstudie i sig selv. Tag f.eks The Log Lady. Da vi interviewede Twin Peaks-eksperten, Andreas Halskov, refererede han til The Log Lady, som en af de lokale tosser, som vi alle typisk også kender en eller flere af fra vores egen hjemby. Hun er den mystiske type, men også den reserverede og underspillede type. Typen der ved et eller andet, og på en eller anden måde bliver hendes viden en slags mentor for os hele serien igennem.

Selvom de andre indbyggere i byen ser hende som lidt af en tosse, når hun entrerer kaffebaren RR Diner med sin kævle under armen,  så er det alligevel som om, at der hele tiden spilles på, at alle i byen ved mere end de giver udtryk for, og at de fleste ved at The Log Lady kan have mange af svarene på byens gåder.

Læs også: Twin Peaks Cast

Andre karakterer der manifestere Twin Peaks-universet, er karakterne Bobby Briggs og James Hurley. Den førstnævnte er en rastløs rod, der med sin hang til sprut og stoffer er et kerneeksempel på rebel of America, men i virkeligheden er han blot en forvirret knægt der kæmper med issues omkring at få faderens opmærksomhed.

James Hurley er en sensitiv biker og lidt af en hjerteknuser. Han er måske også en af de mest irriterende elementer i historien simpelthen fordi han er for sukkersød, og fordi hans hang til dådyrøjne blandet med rå biker bare bliver lidt kvalmt.  Både Bobby og James er forelsket i Laura Palmer, og hendes historie kender vi jo – sådan da! Vi ved ihvertfald hun er død, og at hun ikke havde et helt problemfrit liv da hun levede.

Dette er et par af de mange stereotyper, som alligevel bliver vendt lidt på hovedet i løbet af serien, og hver karakter får nærmest deres helt egen historie. Hvis man skal være lidt kritisk, så er der måske et par af disse der stikker lidt af, og i det hele taget bliver lidt unødvendige, jeg tænker specifikt på James Hurley historien, hvor han møder en kvinde i en fremmed by, og derudover er der også et par andre svipsere, hvis man spørger mig.

Stilmæssigt er serien fanget lidt i 50`erne, hvilket også tilfører charme. De lokale folk er primært fiskere og skovhuggere, og derudover er magteliten bestående af  Horne & Packard familien med til at tilføje lidt Dynasty til serien, hvilket helt sikkert er et Mark Frost touch!

Grund nr.4 – Agent Cooper er tilbage

Agent Dale Cooper er indbegrebet af Twin Peaks, og selvom han blot er en af mange spændende personager i det fascinerende Twin Peaks karaktergalleri, så er  han så bærende en del af serien. Han er helt klart, en af de primære årsager til at man slet ikke kan vente med denne fortsættelse. Slutscenen i sæson 2 af Twin Peaks og bogen The Secret history of Twin Peaks understøtter i den grad teorien om, at mysteriet om Agent Cooper bliver et af omdrejningspunkterne i den nye sæson.

Hvorvidt han er tilbage som gode gamle kaffeelskende Dale Cooper med spejderdreng attituden og det vandkæmmede hår, eller som en utilregnelig og dæmonbesat “Doppelganger” bliver spændende at se, men vi glæder os i den grad til at gense Coop.

Grund nr.5 – Du får i den grad noget at tale med dine venner om

Hvis der var noget Twin Peaks kunne, da den var på sit højeste, så var det at få amerikanerne til at tale sammen, og sidenhen alle der så serien i resten af verden. Spekulationerne om hvem der myrdede Laura Palmer, og rastløsheden ved ikke at kende svaret, var nærmest ved at drive verden til vanvid, hvilket satte helt nye standarder for serier og især “whodunnit” serier i fremtiden.

En anekdote går på, at Gorbatjov i start 90`erne personligt skulle have kontaktet George Bush, for at høre om han ikke godt kunne afsløre hvem morderen var eller få Lynch & Frost til det? Fordi russerne også var lige så bidt af serien, se det er da dialog! Mon ikke Trump og Putin kunne lære lidt her?

Så udover at besøge Vi Elsker Serier jævnligt for at holde dig opdateret, så skal du bælde spendevis af damn good coffee, spise blåbærtærte til du skammer dig, og så skal du supernørde den med dine venner, og her i dette univers er der ikke nogen der er for “Peakede”, det er bare at give den gas med teorierne, og  mon ikke vi også kommer til at udfordre jer lidt? :).

Ny teaser

Det er ikke mange egentlige trailere, der er blevet releaset til serien, og det synes jeg egentlig personligt, er en god måde at skabe suspense på. Der er dog blevet udgivet en del teasere, og denne nye er efter min mening en af de fedeste. Den har titlen: The Darkness of Future Past. Den kan du se nedenunder. De sidste 19 sekunder er nyt materiale fra den nye sæson, og resten er sammendrag fra filmen: “Fire walk with me” og selve serien.

God fornøjelse!

https://youtu.be/16ZPJE8PZT8

Læs ogsåQ&A med en af Danmarks største Twin Peaks eksperter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like