5 grunde til at glæde sig til Peaky Blinders sæson 5

(Foto: Peaky Blinders/BBC)
(Foto: Peaky Blinders/BBC)

5. sæson af Peaky Blinders får eksklusiv premiere på C More i 2019, og hos Vi Elsker Serier glæder vi os helt vildt til at følge Shelby-klanens videre færd. Serien er en af mine personlige favoritter, og jeg har derfor listet de – i min optik – 5 største grunde til, at Peaky Blinders bør være en af de serier, du skal se næste år.

(Der vil forekomme enkelte spoilers af handlingen i sæsonerne 1-4 af Peaky Blinders)

(Foto: Peaky Blinders/BBC)

Cillian Murphy som Tommy Shelby

Det er ikke nogen hemmelighed, at Cillian Murphy har fået lidt af et gennembrud med sin rolle som Tommy i Peaky Blinders. Jeg husker, da jeg første gang så ham i 28 dage senere, og siden i en lidt større produktion i Christopher Nolans Batman-trilogi. I begge tilfælde var jeg imponeret af Murphy, men han har fået et endnu højere niveau i rollen som Shelby. Det virker til, at han virkelig trives som denne karakter, og det ville ikke undre mig, om det bliver denne rolle, der kommer til at definere hans karriere.

(Foto: Peaky Blinders/BBC)

De fedeste antagonister

Til at byde Tommy op til dans i hans forsøg på at overtage den kriminelle underverden – i første omgang i Birmingham, men til dels også i London – møder vi i Peaky Blinders nogle virkelig fede antagonister. Det kan være svært at kalde dem skurke, da Tommy jo selv er en skurk (en antihelt). Men da vores sympati jo langt hen ad vejen alligevel ligger hos ham, står det klart, at de karakterer, der udfordrer ham, må anses som seriens antagonister. Og her er der særligt to, der har fascineret mig.

Jeg var en kæmpe fan af Sam Neill som Inspector Chester Campbell. Med sin kompromisløse stil og fede accent var han det perfekte modstykke til Tommy. En mand, der – hvis han ikke havde været på politiets side – ville have været en førsteklasses kriminel. For Campbell helliger målet midlet, og han vil stoppe Shelby-klanen, om det så skal koste hans liv.

Derudover mener jeg, at Alfie Solomons – spillet mesterligt af Tom Hardy (Taboo og The Dark Knight Rises) – er noget nær det bedste ved hele serien. Som en moderne Long John Silver – fra Robert Louis Stevensons Skatteøen – har han kun én leveregel, en etik a la Solomons, nemlig, at alt hvad han gør skal have en direkte positiv effekt på hans egne forretninger eller velbefindende. At Tommy og Solomons skiftevis indgår i alliancer og bekæmper hinanden gør kun det hele endnu federe.

En (meget) britisk Godfather

De fleste gangsterfilm og -serier bliver på et eller andet tidspunkt sammenlignet med Francis Ford Coppolas The Godfather-trilogi, og nu ligeledes her med Peaky Blinders. Der er nemlig klare paralleller til historien om Corleone-dynastiet. På samme måde som Don Corleone den ældre, arbejder Tommy sig op til at være et big shot helt fra grunden. Der hvor historierne så adskiller sig, er i de ydre rammer. Hvor Godfather-filmene var en amerikansk krønike, er Peaky Blinders meget britisk. Serien oser af Birmingham-industri og underliggende britisk Gud, Konge og Fædreland-mentalitet. Det er rygtet, at sæson 5 i langt højere grad vil foregå på nationalt niveau, hvilket kun kan betyde, at det karakteristisk britiske vil få en langt større rolle at spille. Det glæder vi os til.

(Foto: Peaky Blinders/BBC)

Det æstetiske

Peaky Blinders er både visuelt og auditivt set en blændende serie. Ikke altid smuk og skøn, men gennemført og overvældende. Jeg blev i sin tid fanget af mørket, røgen og lydende fra det industrialiserede Birmingham, og den rå og barske virkelighed som serien søger at portrættere er fantastisk bakket op af både lyd- og billedsiden. Jeg ser enormt meget frem til, hvad 5. sæson vil byde på, da serien jo langsomt, men sikkert arbejder sig op i det 20. århundrede. Nick Caves titelsang Red Right Hand må i denne sammenhæng også nævnes som en effekt, der hvert afsnit er med til at sætte den rette Peaky-stemning.

Markante temposkift

Jeg er om nogen en person, der sætter pris på serier, der tillader sig selv at bruge tid på at fortælle en historie. Når det er sagt, holder jeg også af sekvenser, hvor tempoet er skruet helt i vejret, og man sidder på kanten af stolen. Peaky Blinders formår begge dele. Den overordnede handling forhastes aldrig, men på samme tid oplever man gang på gang, at en given scene eksploderer i et voldsomt skyderi eller lignende. Serien er på denne måde mesterligt balanceret mellem stilstand og bevægelse, et forhold der på bedste vis matcher Tommy Shelbys personlighed, som på en gang er køligt kalkuleret og handlekraftigt temperamentsfuld.

(Foto: Peaky Blinders/BBC)

På trods af at Peaky Blinders uden tvivl er min absolutte C More-favorit, ligger der en mængde andre ekstremt stærke serier på streamingtjenesten. En af de største af disse er Mr. Mercedes, der bygger på Stephen Kings univers og har Brendan Gleeson i hoverollen, mens VikingsThe Cry og Sthlm Rekviem har vist sig utroligt populære. Er dette ikke nok, kan man jo altid hygge sig med gode, gamle klassikere som Will & Grace og Seinfeld. Men for nu er der blot at sige, at vi glæder os voldsomt til Peaky Blinders, der får eksklusiv premiere på C More! Det må godt snart blive 2019.

Læs også: Nyt om Peaky Blinders sæson 5!

Læs også: To yderligere sæsoner af Peaky Blinders… og en ballet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like