5 grunde til at kaste sig ud i Star Trek-universet

Foto: CBS Photo Archive

I år har Star Trek 55 års jubilæum, men der er masser af grunde til at begynde sin rejse i universet nu.

Star Treks både kulturelle og ikke mindst pop-kulturelle status behøver næsten ikke nævnes. På samme måde som med The Simpsons, så vil kan man se mange af de film og serier, der kører nu, og sige “Star Trek did it”.

Star Treks storhedstid er afsluttet, men der er stadig alle mulige grunde til at bevæge sig ud i dets fantastiske univers. Her er fem grunde, der kan overtale dig til at gå i gang eller at begynde igen.

1. Et afsnit ad gangen

Vi lever i en tid, hvor serier ikke er de samme, som de har været. I disse dage minder serier mere om film. De har ét hovedplot og en dramaturgisk struktur, der minder mere om film i dets opbygning. Intet er i vejen med dette.

Nogle gange kan det dog være rart bare at tænde for en serie, se et afsnit eller to for derefter at slukke igen, uden at det næste afsnit bliver en nødvendighed for at få slutningen på historien. Med få undtagelser er Star Trek-serierne bygget sådan op, at hvert afsnit er sin egen lukkede fortælling.

Ofte ser vi et etisk dilemma blive vendt eller en filosofisk tanke blive udforsket. Andre afsnit udforsker en af skibets karakterer i højere grad. Nogle er bare decideret ren underholdning. Man bedømmer naturligvis en serie overordnet, men Star Trek-serierne er af den slags, hvor man også har specifikke yndlingsafsnit

2. Drømmen om en bedre fremtid

Star Treks skaber, Gene Roddenberry, havde en vision om fremtiden. En fremtid, hvor menneskeheden havde løst alle sine problemer, løftede i flok og hele tiden skubbede grænsen for, hvad der er muligt.

I 60’erne, midt i den kolde krig, viste den amerikanske serie Star Trek: The Original Series en besætning bestående af hvide, sorte, asiatere og sågar en russer arbejde sammen.

Jeg mindes et afsnit i den originale serie, hvor The Enterprise møder Abraham Lincoln i rummet (Just go with it). Lincoln siger til Uhura (Nichelle Nichols) ”Hvilken chamerende negerinde”, hvorefter han prompte undskylder for sit sprog, men Uhura siger med et smil ”Hvorfor skal jeg gøre indsigelse mod det udtryk? I vores århundrede har vi lært ikke at frygte ord”. Noget vi stadig har til gode til fremtiden.

Dette er mest tydeligt i de serier og film, der blev produceret, mens Gene Roddenberry var i live, men fundamentet var allerede lagt for de serier og film, der kom efter (indtil de nye, men lad nu det ligge). Den optimisme, der findes i de serier, kan ikke andet end smitte af på seeren.

3. Progressivitet som standard, ikke som markedsføring

Denne pointe kommer i forlængelse af den ovenstående grund.

Star Trek: The Original series inspirerede flere minoriteter til at blive skuespillere. Den oscarvindende Whoopi Goldberg forklarede, at hun ville være med i The Next Generation, fordi hun var så inspireret af Uhura fra den originale serie (den første sorte kvinde i en serie, der foregik i fremtiden), og Goldberg ville være den person for en ny generation.

Som nogle serier og film bliver beskyldt for, så gjorde Star Trek aldrig seeren opmærksom på, hvad den gjorde. Den viste en sort, kvindelig kaptajn som det mest naturlige i verden. Den viser det, men nævner det aldrig.

4. Sci-fi når det er bedst

Star Trek er science-fiction i både genre og setting. Den fortæller ikke kun historier, men udforsker koncepter i denne fremtidsverden. Kaptajn Picard, der ønsker, at han var mere disciplineret som ung, får sit ønske opfyldt af det omnipotente væsen Q og indser, at netop fejlene, han begik som ung, gjorde ham til manden, han er i dag.

Afsnittet Drumhead eksemplificerer, at alle rettigheder, friheder og regler mennesket har bygget op og kæmpet for i flere århundreder, ikke er en sejr, man blot har vundet, men en uendelig kamp mod dem, der vil rive det ned, selv med de bedste intentioner.

Ved at bruge fantasien og de uendelige muligheder, som denne imaginære teknologi medbringer, gøres det abstrakte håndgribeligt, og tænkte eksempler gøres praktiske. Mange af de pointer, serien illustrerer, er ikke noget, der ikke er fortalt før, men sjældent så skarpt og klargjort uden, at det føles, som om man bliver slået i hovedet med en morale.

5. Der er noget for enhver smag

Med over 35 sæsoner og 13 spillefilm vil der være noget for alle. The Original Series og The Next Generation gør det, Star Trek gør bedst. De udforsker den menneskelige natur ved at stille besætningen over for scenarier, der sætter principper på spidsen.

Deep Space 9 byder på politiske intriger og gør universet mere håndgribeligt i dets form, grundet den stationære lokation, i stedet for søgen mod det fremmede. Voyager drager inspiration af serien Lost in Space og søger væk fra det etablerede univers på sin lange rejse hjem til Jorden fra den uudforskede deltakvadrant i galaksen.

Den nye bølge af Star Trek er for dig, der ønsker mere aktion og Star Wars-vibes. Krig og drama er let at finde i serierne Discovery og Picard, samt de nyere film af J.J. Abrams og Justin Lin. Hvis du vil have noget, der i den animeret stil, så er der Lower Decks.

Live long and prosper.

Her kan du se

Star Trek: The Original Series, Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space 9, Star Trek: Voyager, Star Trek: Enterprise og Star Trek Discovery kan ses på Netflix.

Star Trek: Lower Decks og Star Trek Picard kan ses på Amazon Prime Video.

De originale film kan ikke streames i Danmark på nuværende tidspunkt, men kan lejes på Blockbuster.

J.J. Abrams Star Trek og Star Trek: Into Darkness kan ses på Netflix, Amazon Prime Video og Paramount+.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Britannia’ sæson 3: “Serien har absolut fortjent at blive set”

LÆS OGSÅ: Netflix-event vil vise en masse trailere til ventede serier

LÆS OGSÅ: Se listen: Nye serier på Disney+ i efteråret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like