5 kriminalserier jeg elsker at binge

Siden jeg var en lille dreng har jeg haft en fascination af politiuniverset og derfor er det ikke underligt, at jeg som serieentusiast, har en svaghed for krimier/kriminalserier. Der findes virkelig mange serier i denne genre af høj kvalitet, men i det følgende har jeg listet de fem, jeg har binget absolut mest markant nogensinde.

(Foto: True Detective/Anonymous Content mfl.)

True Detective

Jeg var ikke en af de første, der hoppede med på True Detective-vognen. Af en eller anden grund gik der godt og vel tre år fra seriens amerikanske premiere, til jeg endelig fik set den. Men så skal jeg da også lige love for, at jeg kom efter det. Trods en hverdag som en del af en børnefamilie lykkedes det mig at se hele sæson 1 på halvanden dag, og stort set det samme gentog sig med sæson 2 ikke længe efter. Jeg blev fanget af Cohle og Harts had/kærlighedsmakkerskab og den på det nærmeste mytiske snak om The Yellow King og Carcosa. Det sker stadig, at jeg ‘mikro-binger’ de sidste tre afsnit af sæson 1, som for mig står som noget af det bedste tv, der er lavet.

Læs også: De 5 bedste karakterer i True Detective

(Foto: Rejseholdet/DR)

Rejseholdet

Jeg fulgte naturligvis med i Rejseholdet, da serien blev sendt på DR omkring årtusindeskiftet. Men kun et enkelt nyt afsnit hver søndag gør jo enhver form for binge umulig. Det var derfor først da jeg fik fat i det episke box-set med hele serien, at jeg havde mulighed for at bruge hele dage foran den lille skærm. Jeg elskede Fischers hårde attitude, de fede mordgåder og det forhold, at serien var ‘tæt på’ – i Danmark. Jeg ser stadig Rejseholdet i ny og næ, når den bliver genudsendt (mit box-set er af en eller anden grund blevet væk – hvem har lånt det?!), og nyder den stadig.

Læs også: Kan du huske serien? Rejseholdet

(Foto: CSI: NY/CBS)

CSI: NY

Den oprindelige CSI (der foregår i Las Vegas og har først Grissom, siden Langston og til sidst Russell som ledende karakter) og CSI: Miami med David Caruso som Horatio Caine kom egentlig før CSI: NY. Men det var af en eller anden grund serien fra 2004 om Mac Tayler (spillet af Gary Sinise) og resten af hans hold, der holdt mig klistret til skærmen. Jeg kunne virkelig godt lide karaktererne, og så elskede jeg New York som setting – hvilket jeg stadig gør. Samtidig var både plottets kompleksitet (eller mangel på samme) og den forholdsvis overskuelige længde på hver episode med til at gøre CSI: NY yderst attraktiv. Det er efterhånden ti år siden, at jeg sidst bingede denne serie, men dengang var det en fest!

(Foto: Criminal Minds/Paramount Network Television)

Criminal Minds

På mange måder minder mit forhold til CSI: NY om mit forhold til Criminal Minds. Kombinationen af den ukomplicerede form og karakterer man holder af, er også her i spil. Mangen sen aftentime har jeg brugt foran fjernsynet med at se mange på hinanden følgende afsnit om Hotchner, Morgan, Garcia, Spencer, Gideon, Prentiss, Rossi mfl. Serier som Criminal Minds, der ofte byder på afsluttede episoder, egner sig faktisk både til at binge og til bare lige at se et enkelt afsnit af. Selvom det aldrig bliver verdens bedste serie, er det egentlig god underholdning, der ikke kræver det store af seerne – hvilket også er rart en gang imellem.

(Foto: The Wire/HBO)

The Wire

En serie, der dog kræver ret meget af seerne, er The Wire. Så sent som i går (som en del af mit gensyn med serien) bingede jeg 12 episoder. Og det skal jeg lige hilse at sige, at man bliver en smule ør i hovedet af. Kvaliteten af serien matches af dens kompleksitet og dybde, og det kræver derfor en vis kærlighed til The Wire for at klassisk binge er muligt. Men denne kærlighed har jeg. Jeg er vild med typer som McNulty, Stringer Bell og ikke mindst Omar. Realismen nærmest flyder ud af skærmen, når man følger byen Baltimores moralske og konkrete forfald, og The Wire er uden tvivl en af de vigtigste serier nogensinde. Jeg tror dog lige, at jeg skal restituere lidt, inden jeg tager 12 timer i streg igen.

Du kan se The Wire og The Wire (Re-mastered)HBO Nordic.

Af honorable mentions på min liste, som jeg dog ikke har binget lige så voldsomt som ovenstående, må nævnes Mindhunter og Manhunt: Unabomber. Denne artikels 7 serier indeholder tilsammen 622 episoder, så der er da lidt at gå i gang med, hvis du ligesom mig elsker kriminalserier. God fornøjelse!

Læs også: Aktuelle serier på HBO Nordic i december

Læs også: Aktuelle serier på C More i december

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like