Serier | Guides

5 serier fra 90'erne jeg kunne se igen i morgen

AfSigne Bjørg Granberg
16. juni 2022
(Foto: Beverly Hills 90210/90210 Productions)

Del artikel

Husker du serierne fra 90'erne? Her en håndfuld af de bedste.


Som barn af start 80’erne er der ingen tvivl om, at 90'erne har sat sine spor i min serieopdragelse (eller mangel på samme, kunne man fristes til at sige).


Selv i dag, hvor serielandskabet er så tætpakket, og der er kommet et utal af bedre serier til, har en stor del af 90’er-serierne stadig en stor plads i mit hjerte – også selvom de over en bred kam ikke scorer højt på IMDb.


Jeg husker mange af serierne som nogle, man satte sig ned og så på et specifikt tidspunkt ”i fjerneren”, oftest om eftermiddagen efter skole, når man egentlig burde lave lektier (åh, nostalgi).


De fleste kan i dag findes på en streamingtjeneste nær dig, og jeg har samlet en række af mine personlige favoritter her:

Beverly Hills 90210 (1990-2000)


Streamingtjeneste: Ikke tilgængelig i øjeblikket


Beverly står som kronværket i min ungdoms serieforståelse, og den dag i dag er det dén serie, jeg har set flest gange. I hvert fald de første seks sæsoner, for efter Dylans afgang blev det aldrig rigtigt det samme igen, ej heller da han kom tilbage i niende sæson (sorry, spoiler alert, men altså …)


Især de allerførste sæsoner, hvor kliken gik på highschool, var virkelig gode, og det skortede dæleme ikke på drama for de hvide, privilegerede teenagere fra verdens mest berømte postnummer.


Der er uden tvivl mange ting at udsætte på serien, hvis man ser den med nutidens briller, men lad os forblive i det nostalgiske hjørne og undgå at gå ned ad dén vej i dag.

Ally McBeal – Ally (1997-2002)


Streamingtjeneste: Ikke tilgængelig i øjeblikket

Jeg knuselskede det gakkede, musikalske advokatunivers med Calista Flockhart i titelrollen og et væld af fantastiske bikarakterer og musikalske gæsteoptrædener fra bl.a. Sting, Barry White, Josh Groban og Jon Bon Jovi.


Serien skilte sig ud ved at mikse genrer, og selvom den på papiret handlede om et advokatfirma, kunne den meget mere end det og var med fjollede retssager, special effects og fine musikalske indslag et meget originalt indspark i datidens serielandskab.

Party of Five – Vi bli'r i familien (1994-2000)


Streamingtjeneste: Ikke tilgængelig i øjeblikket

Når jeg ser på serien nu (som forælder), kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor hjerteskærende det er, at de fem søskende bliver forældreløse i så ung en alder, men det var altså ikke noget, der fyldte specielt meget for mig, dengang jeg så serien hver eftermiddag på TV 2.


Der var jeg mere optaget af familiens indbyrdes relationer og individuelle udfordringer med skole- og kærlighedslivet.


Og så var jeg umanerligt glad for både Neve Campbell og Scott Wolf.

ER – Skadestuen (1994-2009)


Streamingtjeneste: Viaplay

Indrømmet, jeg har langt fra set alle afsnit af Skadestuen, for lidt ligesom det var tilfældet med Beverly og Dylans afgang, så sluttede ER for mig med Mark og Somewhere over the Rainbow (if you know, you know – hulk!)


Men for pokker, hvor har der været mange gyldne og nervepirrende afsnit i seriens levetid og ditto antal stjerner og gæstestjerner.


Greys Anatomy har intet på ER, hvis du spørger mig, og jeg vil til enhver tid gå med Carter og Ross fremfor McDreamy og Steamy.

Friends – Venner (1994-2004)


Streamingtjeneste: HBO Max


Ingen 90’er-liste uden Friends, selvom serien på en eller anden måde er uden for kategori.


Der kan ikke findes mange mennesker, der ikke på et eller andet tidspunkt er faldet over den på først TV 2, siden Netflix og nu HBO Max (hvor den vist stadig hører til blandt de mest sete i Danmark).


Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har set Friends, og for mig er det uden sammenligning den serie, jeg citerer allermest i hverdagen. For ja, jeg er dén type – could I BE more annoying?

Boblere:


Felicity (1998-2002) – Jeg købte virkelig ind på trekantsdramaet (kæmpe tilbagevendende tema i 90'erne i øvrigt!) mellem Keri Russells Felicity og de to bejlere, Ben og Noel, men serien er meget mere end det, og det er jo immervæk også J.J. Abrams og Matt Reves, der står bag.


Dawson’s Creek (1998-2003) – Jeg forsøgte faktisk at gense serien for nyligt, men blev så irriteret på Dawson, at jeg ikke kunne færdiggøre den. Dengang var den dog en favorit, og hvis der var noget, gensynet slog fast, så var det, at jeg stadig er på ”Team Pacey”!


Jack and Jill (1999-2001) – Måske ikke en serie, så mange af jer kan huske, men med Amanda Peet og Sarah Paulson på den faste rolleliste, burde den i sig selv tiltale et stort publikum. Serien fik ikke mange sæsoner, set med datidens briller, men de, det blev til, husker jeg som glimrende.


Buffy the Vampire Slayer (1997-2003) – Den ORIGINALE vampyrserie, inden det begyndte at flyde over med dem i årene efter. Jeg var vild med den måde, serien miksede det overnaturlige med hverdags-teenagedrama, og Sarah Michelle Gellars Buffy var uden tvivl banebrydende som stærk, kvindelig (super)heltinde.


Sex and the City (1998-2004) – Den ryger med her, selvom den for mig er i en lidt anden kategori end de øvrige serier på listen. I modsætning til resten af serierne er SATC nemlig en serie, jeg primært har set i mit voksenliv, og den er, i min optik, decideret skelsættende i en større seriehistorisk kontekst. Men mere om den en anden dag.


LÆS OGSÅ: Nye danske serier: Her er de danske serier vi kan se frem til resten af 2022 på DRTV


LÆS OGSÅ: Stol ikke på hypen: De værste serier lige nu

LÆS OGSÅ: Dræberdukken Chucky genopstår i nye serie: Se traileren

Del artikel

Læs mere omViaplayHBO Max

Andre Serier | Guides