Serier | Guides

Årets top-10: De absolut bedste serier i 2022

AfClaus Nygaard Petersen
8. december 2022
Bob Odenkirk som Saul Goodman i 'Better Call Saul'
Foto: Sony Pictures Television

Del artikel

Vi fortsætter med at gøre status over de bedste serier i 2022. Denne gang er vi nået til de 10 bedste internationale serier på streamingtjenesterne.

For et par uger siden kårede vi de 10 bedste danske serier i 2022, hvor parforholdsdramaet Ingen vej tilbage høstede den store ære foran Orkestret.

De to kunne snildt få en placering på denne liste, men vi har valgt at holde os til de internationale serier i denne omgang. Og det er årets 10 ypperste, som har fundet vej til toppen.

Vi kommer bredt omkring genremæssigt. Der er kulsort komedie, western og fantasy samt en hulens masse kriminelle i forskellige afskygninger af krimi-genren. Der er selvsagt mange kandidater og darlings, der lige nøjagtig ikke kom med i det eksklusive selskab.

1883, Natrytterne, The Boys, Tulsa King og mange flere måtte lade livet i den benhårde udskillelsesproces. Vi har desuden også her holdt os til serier, vi har anmeldt. Det betyder blandt andet, at Severance, This is Going to Hurt, The Rehearsal og den mesterlige Pachinko ikke har været med i kapløbet. Men som uden tvivl er værdige kandidater, også til de helt høje placeringer.

10. We Own This City

Hvis man er i tvivl om styrken for serieåret anno 2022, siger denne placering alt. Normalt ville en David Simon-serie (The Wire) ligge oppe og slås i top-3. Men faktum er, at der har været virkelig meget kvalitet. Selvom det måske ikke altid føles sådan med alt det skrald, der også bliver sendt ud.

Som så mange andre af serieskaberens værker er omdrejningspunktet i We Own This City byen Baltimore. Fokus i HBO-serien er på korruption i en af politiets specialstyrker Gun Trace Task Force. Med den karismatiske og skumle Wayne Jenkins (Jon Bernthal) i spidsen bliver gruppen berømt og berygtet for sin effektivitet og brutalitet.

Imens protesterne omkring mordet på Freddie Gray tiltager, strammes nettet også omkring de korrupte betjente. Det er klassisk magtkritik fra David Simon og kompagni, hvor der peges en fuldfed finger mod det forkvaklede system, som tillader eksistensen af den her type korruption.

We Own This City sæson 1 kan ses på HBO Max.

'We Own This City'
Foto: HBO Max

9. The Playlist

Vi trykkede play mere end én gang på den her Netflix-guldklump. Med inspiration fra Sven Carlsson og Jonas Leijonhufvuds bog Spotify Untold, skildrer The Playlist skabelsen af den populære musiktjeneste.

Hvert afsnit skifter fokus og hovedperson, der hver især har sin version af sandheden. Med et miks af fiktive og virkelige karakterer, heriblandt grundlægger Daniel Ek, forløber seriens seks afsnit i et medrivende tempo.

Især dens portrættering af start-up- og iværksætter-miljøet frembringer flere morsomme øjeblikke. Fra nærmest ingen aktivitet kan det hele lige pludselig eksplodere, og ud af kaos dukker genialiteter op. Tredje afsnits opfindsomme brug af en anonym korridor som transportvej til forskellige destinationer fortjener i særdeleshed ros.

The Playlist sæson 1 kan ses på Netflix.

Edvin Endre, Christian Hillborg, og Gizem Erdogan i Netflix-serien 'The Playlist'
Foto: Netflix

8. Barry

Livet er alt andet end morsomt for lejemorderen Barry Berkman (med-serieskaber Bill Hader). I nu tre sæsoner af HBO-serien Barry har vi fulgt ham, fra da han rejste til Los Angeles for at udføre et job. Opholdet er dog blevet væsentligt længere end de planlagte par dage.

En spirende skuespillerkarriere, en romance med med-eleven fra skuespilholdet Sally (Sarah Goldberg) og en endeløs strøm af gangstere, der forsøger at dræbe Barry, har fastholdt ham i byen.

At Barry er på grænsen til psykopati, eller endda over, får vi rigt udstillet her i tredje ombæring. Humoren balancerer nu benhårdt på en knivsæg og falder ofte ud til den mere dramatiske side, når det gælder hovedpersonen. Derfor er det befriende at have en person som den tjetjenske gangster NoHo Hank (Anthony Carrigan), der leverer en konstant byge af lårklaskende sjove momenter.

Barry sæson 1-3 kan ses på HBO Max.

Bill Hader i 'Barry' sæson 3
Foto: HBO Max

7. Black Bird

En af sommerens helt store oplevelser kom på Apple TV+. Igen er der tale om en serie, der er lavet ud fra et bogforlæg. Black Bird fortæller den dramatiserede historie om, hvordan narkohandleren Jimmy Keene (Taron Egerton) lokker en tilståelse ud af seriemorderen Larry Hall (Paul Walter Hauser) mod at få nedsat sin straf.

Serien er en masterclass i skuespil. Samtlige scener, som Egerton og Hauser deler, er magnetisk dragende. Det er fascinerende, hvordan Hauser med få justeringer kan gå fra at være komplet ynkværdige til en skræmmende dræber.

Mesterkrimiforfatteren Dennis Lehane står bag og afdøde Ray Liotta medvirker også i en af sine sidste roller inden sin alt for tidlige død. Black Bird’s seks afsnit rummer ikke et overflødigt sekund og står som den uden sammenligning bedste true crime-serie i 2022.

Black Bird sæson 1 kan ses på Apple TV+.

'Black Bird'
Foto: Apple TV+

6. The White Lotus

Hvordan følger man op på en succes? Hvis man er Mike White, serieskaber, instruktør og manuskriptforfatter på The White Lotus, laver man en fortsættelse, der minder rigtig meget om originalen, men alligevel er helt sin egen.

For anden sæson af HBO-serien om rige mennesker på et luksus-resort har samme satiriske svirp som originalen. Skiftet fra Hawaii til Sicilien medfører en række nye muligheder og nye karakterer med drømme og lyster. Eneste tilbagevendende er millionøsen Tanya (Jennifer Coolidge) og hendes fyr, alle andre er nye.

Mike White serverer et overflødighedshorn af underholdning, når han med anden sæson af The White Lotus går i clinch med emner som sex, magt og rigdom. Tre ting alle mennesker i en eller anden form stræber efter og er villige til at gå langt for at opnå. Og det ender faktisk med at være mere interessant end mysteriet om, hvem strandvaskerne fra første afsnit er, og hvem der har slået dem ihjel. Det og så de fantastiske absurde situationer, serien er fyldt til randen med. Paradis har sjældent været så råddent og så skønt på samme tid!

The White Lotus sæson 1-2 kan ses på HBO Max.

Jennifer Coolidge i 'The White Lotus'
Foto: HBO Max

5. The Sandman

Fantasy-fans har haft mange store serier at se frem til i 2022. En hævede sig dog over drager og ringe, nemlig Netflix’ The Sandman. Baseret på Neil Gaimans ikoniske graphic novel af samme navn handler serien om Dream (Tom Sturridge) og hans bestræbelser på at få styr på sagerne efter at have været indespærret i over 100 år.

Der er eksistentialisme for alle pengene i årets utvetydigt bedste fantasy-serie. Den lever til fulde op til forlægget, og med Gaiman selv som en af hovedkræfterne bag serien, er der ikke en finger at sætte på The Sandman.

Den er tilpas tilgængelig, så nytilkomne ikke bliver rundforvirrede, når koncepter pludselig er blevet legemliggjort. Efter en langt tilløbsstykke gav Netflix i november endelig grønt lys til flere eventyr i Sandman-universet. Og som kendere af tegneserien ved, så bliver den kun bedre og bedre, jo længere ind i historien vi kommer.

The Sandman sæson 1 kan ses på Netflix.

Tom Sturridge som Dream i 'The Sandman' sæson 1
Foto: Netflix

4. Tokyo Vice

Elsk den, eller had den. Det er svært ikke at have en mening om Tokyo Vice. Her på redaktionen knuselsker vi den. Ikke mindst takket et fuldstændigt genialt første afsnit, instrueret af ingen ringere end mesterinstruktøren Michael Mann (Heat, Miami Vice). Der er vilde kameraføringer og neonlys en masse, uden at det kammer over.

De resterende afsnit holder også et højt niveau. Journalisten Jake Adelsteins (Ansel Elgort) oplevelser i slut-90'ernes Tokyo med den lokale mafia, yakuzaen, er fandens spændende. Ikke mindst takket være en fremragende Ken Watanabe, der leverer en (som altid) fremragende, intens præstation som politibetjenten Hiroto Katagiri.

Vi kommer også helt ind i den japanske underverden, hvor menneskeliv ikke betyder noget, kun magt. I takt med at lagene på Tokyo Vice bliver skrællet af, bliver den kun bedre og bedre, så man snildt sluger de otte afsnit i en binge-session.

Tokyo Vice sæson 1 kan ses på HBO Max.

'Tokyo Vice'
Foto: HBO Max

3. The English

I en tid, hvor det føles som om, at westernhistorier udelukkende bliver fortalt i en nutidig setting, er Prime Videos The English en herlig undtagelse fra reglen.

Serieskaber Hugo Blicks skarpe værk med Emily Blunt som britisk lady, der bliver effektiv hævner, excellerer på flere punkter. Alene den indfødte og tidligere soldat Elis (Chaske Spencer) færd for at få, hvad der rettelig tilkommer ham, er grund til at se serien.

Derudover er den spækket med mindeværdige skurke, hvor især stjernepsykopaten David Melmont (Rafe Spall) er et skræmmende bekendtskab. Det er ren Sergio Leone- og Clint Eastwood-stemning, hvor karakterer dør uden den store fanfare, fordi sådan var det jo dengang. The English er kort sagt rå, grum og fandens god.

The English sæson 1 kan ses på Prime Video.

Emily Blunt i serien 'The English'
Foto: Prime Video.

2. The Bear

Stressende. Hektisk. Frenetisk. Alle de synonymer man kan komme på for tidsjagende og stressende, kan påhæftes Disney+-serien The Bear. Og det er en af dens absolutte styrker.

Den unge wunderkind-kok Carmy (Jeremy Allen White) vender tilbage til hjemstavnen Chicago for at overtage sin afdøde storebrors sandwichrestaurant. Kulturclashet mellem Michelin-kokkerier og klassisk arbejdermad giver masser af gnidninger mellem Carmy og personalet. Ikke mindst med hans koleriske fætter Richie og den aspirerende kok Sydney.

Med inspiration fra sin egen barndom har serieskaber Christopher Storer skabt en af de mest hektiske, sjove og rørende serier i lang tid. Der er fuld knald på fra start til slut, hvor der heller ikke bliver holdt tilbage, når det gælder imponerende filmhåndværk.

Hele afsnit foregår næsten i et kontinuerligt 18 minutter langt one-shot, hvor der ikke bliver klippet. Afsnittet efter byder på en suveræn monolog fra White, hvor kameraet igen ikke viger fra ham. Denne gang i seks minutter, hvor skuespilleren leverer et af de mest rørende øjeblikke i en serie i 2022, når han taler om sin afdøde bror.

The Bear sæson 1 kan ses på Disney+.

'The Bear'
Foto: Disney+

1. Better Call Saul

Det er 13 år siden, vi første gang stiftede bekendtskab med den luskede advokat Saul Goodman (Bob Odenkirk) i Breaking Bad. Og der var ikke meget, der umiddelbart tydede på, at spin-off-serien med ham som omdrejningspunkt, ville overgå den ikoniske serie. Men det er ikke desto mindre det, der er sket.

Hvor Better Call Saul til i starten i 2015 havde mere karakter af komedie, kom der langsomt et tonalt skift over imod det mere alvorlige. Brugen af sort-hvide scener i hvert afsnit, hvor vi så Saul på flugt efter begivenhederne i Breaking Bad fungerede som en ildevarslende reminder om, at der var nogen efter ham.

Udviklingen fra den godmodige hustler Jimmy McGill til den kyniske, pengegriske Saul, har været et mesterværk i karakterudvikling. Og så er der Kim Wexler (Rhea Seehorn). Muligvis den bedste og mest nuancerede karakter i serieland overhovedet - hendes udvikling er lige så betagende.

Den afsluttende sæson er den bedste og mest tilfredsstillende i TV-historien. Derfor er der ingen tvivl om, at sjette sæson Better Call Saul er den bedste serie i 2022.

Better Call Saul sæson 1-6 kan ses på Netflix.

Bob Odenkirk som Saul Goodman i 'Better Call Saul'
Foto: Sony Pictures Television

Del artikel

Andre Serier | Guides