Anmeldelse: 3. sæson af ‘Sex Education’ oplyser og underholder som aldrig før

Foto: Sex Education/Sam Taylor/Netflix

Hvis du ikke har set denne serie, der er lige så poppet, som den er livsklog, skal du se at komme i gang.

Dette er en anmeldelse af tredje sæson, som alle kan glæde sig til, men jeg ødelægger ikke noget for dig, der skal se med fra starten, ingen spoilers.

Læs med her, og få samlet lidt appetit.

Jeg kan lide, når der sker noget nyt i serieland. Det gjorde der for snart tre år siden med Netflix-serien Sex Education. På en måde en provokerende titel, der ser ud til at sælge helt ud. Den mente også, hvad den sagde; serien handlede om sex og uddannelse. Men den solgte slet ikke ud. Og det holdes der stadig flot fast ved her i tredje sprællevende sæson.

Otis

På et engelsk gymnasium, Moordale Secondary School, og i byen omkring lever folk livet. Smukke mennesker, smuk natur og klare farver danner en lækker ramme for hverdagen. Både det lette og svære får plads.

I centrum står Otis perfekt spillet af Asa Butterfield (Hugo, Enders Game). Han tager os med hjem, med vennerne ud og med på skolen. En helt ualmindelig almindelig gut, der med sædvanligt teenager-livsmod møder verden med generthed og kikset jakke.

Han skal have hul på det der sexliv, men havner ved et tilfælde som undergrundssexrådgiver på skolen. Hans mor og far er da også fraskilte sexterapeuter, så det giver mening. Hurtigt men rigtig fint doseret møder vi vennerne, de potentielle kærester, moren og resten af de ikke helt ukiksede voksne.

Et forrygende par

Her i tredje sæson af Sex Education introduceres der igen et par nye karakterer, men ellers holdes ensemblet intakt.

Der rykkes igen rundt på relationerne, nogle gange overraskende, men troværdigt. Otis og slænget er blevet et år ældre. Nogle horn er løbet af tidligere, men nye kærester giver nye sving på vejen.

Sex Education sæson 3.  Gillian Anderson som Jean Milburn i episode 8 af Sex Education sæson 3. Foto: Cr. Sam Taylor/NETFLIX © 2020
Sex Education sæson 3. Gillian Anderson som Jean Milburn i episode 8 af Sex Education sæson 3. Foto: Cr. Sam Taylor/NETFLIX © 2020

Otis’ mor spillet af Gillian Anderson (X-Files, Hannibal, The Fall) og handymanden Jacob spillet af Mikael Persbrandt (Hamilton, Beck) brillerer igen som det bedst castede ”par” i nyere tid, skønt match. Og de unge skuespillere på holdet gror sig snart ind i flotte karrierer, er jeg sikker på.

Igen et godt manus

Sex Education fungerer blandt andet, fordi manusholdet er rasende dygtigt. Især har de her i tredje sæson ramt lige på kornet.

Personerne holdes i gang, de står klart for dig, og de er alle relevante for historien. Desuden er dialogen god, naturlig, velresearchet og fuld af små perler.

Billederne er smukke, og man længes mod Moordale, når sæsonen er slut. De klare farver og ærlige folk virker så tillokkende. I tredje sæson skal eleverne stå sammen mod en slags ydre modstand. Mange andre steder ville det ende lidt omklamrende og lokalpatriotisk, men her får de rette folk klø. Og vinderne lever bittersødt videre. Igen en god balance.

Sex i alle former

Stort set alle seksualiteter og køn er nævnt eller repræsenteret i Sex Education. Og tredje sæson er ingen undtagelse. Fordomme ender i forklaret fordomsfrihed.

Traumer er en del af hverdagen, de opstår og behandles. Overgreb tages seriøst og åbner for samtaler, man selv gerne ville have haft. Usikkerheder og misforståelser om køn, krop og kærester kastes op og gribes nænsomt.

Det pinlige udpensles, men lander i en omsorgsfuld forståelse. Og så ved du meget mere om sex, når du har set Sex Education. Hvad synes pigerne egentlig om ikke at bruge kondom? Og hvordan skyller man tarmen før analsex? Hvornår elsker man hinanden? Din penis eller vagina er ikke underlig, den er unik. Homoseksuelle ser ud på alle måder. Ingen kender din krop og baggrund, før du viser det. De lækre er ikke de lykkelige. Og vi kan alle repareres.

Unik serie

Der findes ikke en mere brugbar underholdning for unge og deres forældre end denne serie. Eller bare for os, der ikke fik stillet de rigtige spørgsmål i teenageårene.

Så stående applaus til denne unikke serie, der med sit udtryk og vovemod hver gang giver mig glæde og livsenergi.

De opløftende serier med noget på hjerte er der ikke så mange af. Og når det også er intelligent lavet som her, bliver det rigtig vigtigt at fortælle om. Så sig det videre.

Fakta om ‘Sex Education’ sæson 3:
Titel: Sex Education
Showrunner: Laurie Nunn
Medvirkende: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Mikael Persbrandt, Ncuti Gatwa, Emma Mackey mfl.
Land: England
År: 2021
Episoder: 8
Streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: De bedste Netflix-serier til dig der elsker sci-fi

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Kamikaze’ er meget mere end blot den første danske HBO Max-serie

LÆS OGSÅ: Historien om Amagermanden er måske ikke færdig: Se traileren til Viaplays nye dokumentar-serie

Gode serier og god vin går hånd i hånd i sommeren. Få gode tilbud på lækker vin her, og læs mere om Winefamly. Du støtter Vi Elsker Serier med et mindre beløb, hvis du bestiller vin gennem dette reklamelink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like