Anmeldelse af ‘Cobra Kai’ sæson 5: Hvordan kan den stadig være så underholdende?

Cobra Kai sæson 5
Thomas Ian Griffith som Terry Silver / Cobra Kai / Foto: Curtis Bonds Baker/Netflix

‘Cobra Kai’ kan snart ikke presse citronen mere, men serien lader til at underholde så længe, det varer.

Hvad der startede som en Youtube Red originalserie blev hurtigt en fjer i Netflix’ hat – og med god grund. Cobra Kai er et godt eksempel på, hvordan man genopliver et franchise, der var populært for 30 år siden uden, at det føles billigt eller klamt.

Samler op fra sidst

Femte sæson samler op kort efter, hvor fjerde sæson sluttede. Cobra Kai-dojoen, under ledelse af den psykopatiske Terry Silver (Thomas Ian Griffith), vandt All Valley karatetuneringen, og som konsekvens af det, skal Miyagi-do lukke sine døre.

Miguel (Xolo Maridueña) er draget til Mexico for at søge efter sin far, Johnny (William Zabka), og Robby (Tanner Buchanan) følger efter Miguel i håb om at bringe ham hjem. Hjemme i ‘The Valley’ slår Daniel (Ralph Macchio) sig sammen med Chozen (Yuji Okumoto) med det formål at udstille Silver som den slyngel, han er.

Silver er stærkt i gang med at ekspandere Cobra Kai-franchiset, og til dette henter han hjælp fra Korea. Herfra går det, som du kan forvente fra Cobra Kai. Ikke højpandet på nogen måde, men underholdende som bare fanden.

Serien er jo absurd

Cobra Kai har altid haft et plat element. Karatekampe, der involverer op mod 20 personer på skolen, en seriøs mangel på politianmeldelser og søgsmål. Og så alt det, man ellers tillader i en serie, som trods alt ikke er virkeligheden.

Cobra Kai har til gengæld humor og velskrevne karakterer, der gør, at man holder fast. Det har ikke ændret sig gennem sæsonerne. Jeg kan tage karaktererne seriøst, men ikke plottet. I femte sæson går Cobra Kai nemlig fra det morsomme til det absurde i forhold til, hvad den vil have os til at tro på. Hvis man er villig til at købe ind på ideen, er det yderst underholdende.

Silvers plan er, og hold nu fast, at overtage karateverdensherredømmet. Hans karate skal være den eneste karate. Én ting er, at man kan have den ide som forfatter, men at karaktererne tager det så seriøst, som de gør, er virkelig sjovt. Det kan ikke tages seriøst, så man kan enten slukke for serien eller grine.

Hvad du efterlader

Et tydeligt tema for serien, som der skrues op for i denne sæson, er den arv, man efterlader til dem, der kommer efter en selv. For Silver er det karate, for Daniel er det gode værdier, og for Johnny er det simpelthen bare at være til stede for dem, der betyder noget for ham.

Det er noget, der har været vigtigt hele serien igennem i forhold til, hvordan børn påvirkes af deres rollemodeller, rebelskhed og det hele taget. Det har vi nu fulgt i fem år. Det har været underholdende og vellavet, men allerede ved tredje sæson begynder man at tænke: “Har jeg ikke set det her før?”

Karakterernes relationer lader til at gå i en cyklus: De er vrede på hinanden, glade for hinanden, forelskede i hinanden, jaloux på hinanden. Så ryster man posen, og de går igennem det hele igen, nogle med de samme karakterer, andre gange med nye.

Den har kørt i cirkler længe nok

Cobra Kai har mange af de ting, jeg hader ved film og serier nu til dags. De tager noget op, som var populært for 30 år siden for at appellere til en bestemt målgruppe, der allerede kender stoffet. Langsom introduktion af karakterer fra universet, så man hele tiden kan sige “Dem kan jeg godt huske”, et plot, der kører i cirkler, og forhold, der er konfliktfyldte næsten udelukkende på baggrund af misforståelser.

Alligevel er Cobra Kai en af de mest ‘bingeværdige’ serier, jeg nogensinde har set. De seneste sæsoner har jeg slugt på udgivelsesdatoen, og på trods af dens problemer, må jeg bare erkende, at den er skide underholdende. At serien bliver mere og mere plat er nærmest gået hen og blevet dens frelse. Noget, jeg sjældent har set. Jeg nyder stadig at følge karaktererne, selv om de ligesom plottet bevæger sig lidt i cirkler. I denne sæson kommer der nogle store og synligt vedvarende skift i karakterforholdene, hvilket måske er grund til bekymring.

Kan den bære en sæson mere?

Jeg havde håbet, at denne sæson ville blive den sidste. Selv om Netflix ikke har bekræftet en sjette sæson, er serien en så stor succes, at jeg ikke kan forestille mig andet end, at den bliver fornyet. Med måden denne sæson slutter på, har jeg svært ved at se, hvordan de kan presse citronen mere. Stort set alt lader til at være forløst med undtagelse af ét element, og jeg kan ikke se, hvordan de kan få en sæson ud af det.

Fakta om ‘Cobra Kai’:
Instruktører: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg og Joel Novoa
Manuskriptforfatter: Josh Heald, Jon Hurwitz og Hayden Schlossberg
Medvirkende: Ralph Macchio, William Zabka, Xolo Maridueña, Mary Mouser, Tanner Buchanan, Jacob Bertrand, Thomas Ian Griffith m. fl.
Antal afsnit: 10
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 9. september 2022
Dansk streamingtjeneste: Netfix

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i september 2022

LÆS OGSÅ: Ka-POW! De bedste serier fra DC og Marvel nogensinde

LÆS OGSÅ: De bedste serier i 2022 indtil videre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like