Anmeldelse af en klassiker: ‘The Wire’ er stadig en tankevækkende, vigtig og ikonisk serie

The Wire / Foto: HBO Max

The Wire sæson 1 på HBO Nordic er en serie, der desværre er ligeså relevant i dag som i dens oprindelige sendetid.

Serien blev skabt af en tidligere politirapportør fra Baltimore (David Simon) og tidligere drabsefterforsker (Ed Burns).

De sprang ud af alle komfort-zoner og viste ikke bare, hvor hårdt livet som efterforsker i Amerikas førende narkomiljø kan være, men de viste også, hvordan det kan være at vokse op i det eller være en større del af det.

Sparkede gang i debatterne

Man behøver som seer ikke meget mere end den famøse åbningsscene for at skabe sig et billede af, hvilken indflydelse denne serie ville komme til at have på seerne, men også hvordan den ville sparke adskillige debatter i gang omkring det amerikanske samfund.

Lokaliseret i Baltimore, Maryland og med velsignelse af den lokale borgmester tager serien et ubøjeligt kig på skæringspunktet mellem politiets detaljerede efterforskning, kriminelle organisationer, sociale spørgsmål og politik deriblandt.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Trods det, at serien omhandlede karakterer på både den gode og dårlige side af loven, valgte den aldrig side. Den dømte aldrig dens karakterer og deres handlinger. I stedet gav den belæg og motiv for, hvorfor diverse personligheder tog disse ofte ærgerlige beslutninger.

Simon og Burns’ råber op

Det er en serie baseret på kompromis, der ønsker at udforske moralen og nødvendighederne bag disse kompromiser. Ydermere har The Wire tendens til at fungere som Simon og Burns’ platform til at udtrykke eventuelle politiske tiltag, de mener bør tages til debat.

Den selvdestruktive, fraskilte, fraværende, nærmest alkoholiske far Jimmy McNulty (Dominic West) begynder vores rejse ind i den komplicerede verden bestående af Baltimores førende politi, kriminelle og politikere.

LÆS OGSÅ: Rå gangstere eller artige sygeplejeelever?: Nye serier og sæsoner på Viaplay, TV 2 PLAY, C More, Disney+ og Paramount+ i november

Vi bliver introduceret til den primære kriminelle del af byen af Avon Barksdale (Wood Harris), som har efterladt spor af kriminalitet på hvert gadehjørne i den ellers tidligere fredelige by.

Politisk magt

Da McNulty overværer Avons unge nevø D’Angelo undslippe en længere fængselsstraf grundet vidne intimidering bringer han sine klagepunkter til dommer Phelan (Peter Gerety). Her fortæller han, at mordene i byen vil fortsætte, indtil Avon er bragt for retten.

Foto: The Wire/HBO Nordic

Dommeren bruger sin politiske magt til at presse vicekommissær Ervin Burell (Frankie Faison) til en detaljeret efterforskning af Barksdale. Burell fortæller afdelingens leder Cedric Daniels, at han bør holde efterforskningen kort og tæt, men grundet McNultys adskillige imponerende beviser mod Barksdale bliver sagens omfang straks udvidet markant.

LÆS OGSÅ: Kongeligt gensyn: Nye serier og sæsoner på Netflix i november

De fleste politidramaer vil fokusere blot på arbejdet i detaljerne og ville næppe anerkende den kriminelle organisation eller de politiske faktorer, der hindrer efterforskningens fremskridt. I The Wire er disse elementer ikke kun anerkendt, men anses som værende essentielle.

Karaktererne er intelligente og snedige

Trods mangel på retfærdighed og empati i den narkodominerede by har serien også aspekter, der giver en håb. For skaberne af serien er de mest essentielle kvaliteter i et menneske intelligens og snedighed.

Egenskaber, som alle seernes favoritkarakterer besidder. På den kriminelle side har man Stringer Bell, spillet af den nu verdenskendte filmstjerne Idris Elba. En mand af stabil opførsel og tålmodighed, som er i færd med at uddanne sig som økonom.

LÆS OGSÅ: David Tennant spiller hovedrollen i ny true crime-serie

Derudover ses Omar, en homoseksuel lovbryder, der på egen vis kan løbe om hjørner med den ellers så strukturerede kriminelle organisation skabt af Stringer Bell og Avon Barksdale.

En tankevækkende, vigtig og ikonisk serie

Alle disse aspekter gør The Wire en tankevækkende, vigtig og ikonisk serie. Et andet eksempel er Simons og Burns måde at lægge fokus væk fra spækkede action scener og i stedet fokusere primært på efterforskningen og dens detaljer. Heriblandt én af seriens mest ikoniske scener, hvor McNulty og hans partner Bunk Moreland (Wendell Pierce) rekonstruerer et gerningssted kun ved brug af ordet ”Fuck.”

I The Wire kommer dramaet altid fra jagten, ikke fangsten. Første sæson sluttes, så man som seer har fået ens forventninger vendt fuldkommen på hovedet.

LÆS OGSÅ: Krimi eller horror? 6 skræmmende serier du bør se … hvis du tør

The Wire er blevet kaldt litteratur i tv-form, og dette ser jeg ikke som en urimelig beskrivelse. Sæson ét af serien bringer os interessante karakterer, forhistorier, dynamik, strukturerede organisationer; både på den gode og dårlige side af loven samt dystre omgivelser – alt er med til at skabe et fantastisk drama.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like