Anmeldelse af Peaky Blinders sæson 5

Foto: Cillian Murphy (Tommy Shelby) Peaky Blinders Sæson 5 episode 6 / Robert Viglasky © Caryn Mandabach Productions Ltd. 2019

Peaky Blinders sæson 5: Hæsblæsende og rå og mindst lige så fed som de fire forrige sæsoner. Historien om Shelby-klanen, Peaky Blinders, fortsætter i efterdønningerne af det store aktiemarkedsnedbrud. Serien tager udgangspunkt i den fatale indvirkning det har på klanen og hele deres finansielle foretagen.

Foto: Cillian Murphy (Tommy Shelby) Peaky Blinders Sæson 5 episode 6 / Robert Viglasky
© Caryn Mandabach Productions Ltd. 2019

Det går ikke stille for sig. Serien brager derudad med voldelige nye planer for deres fælles overlevelse. Og der er en god grund til at netop sæson 5 er blevet udnævnt af forfatter og skuespillerne selv til The best season yet!

Tommy Shelby får ny ærkefjende

Med Tommys nye indflydelse og velfortjente respekt i House of Commons gør han alt, hvad han kan få at få knyttet tætte bånd til sin nye ærkefjende Oswald Mosley. Oswald ved at Tommys store indflydelse i den arbejdende kreds kan give ham mange stemmer, hvis han har Tommy på sin side.

Foto: Sam Claflin (Oswald Mosley) Peaky Blinders sæson 5 episode 6 / Robert Viglasky
© Caryn Mandabach Productions Ltd. 2019

Tommy er dog på ingen måde fascist og tager stærkt afstand fra Oswalds planer om at styre partiet ud på et skråplan. Han har i stedet sine helt egne snedige planer. Det kræver dog en vis portion tålmodighed for at gennemføre et kup og en veludtænkt snedig plan for at få puslespillet til at gå op i en højere enhed. Hans ledtog med djævlen for at vælte Oswald af pinden sker dog ikke uden fatale konsekvenser.

Peaky Blinders forsøger at bevare luksustilværelsen

Tommy er trods nyvunden respekt i de højere kredse stadig i indre voldsom kamp mod ham selv og er konstant sin egen værste fjende. Han forsøger fortsat på egen vis at dulme sine indre dæmoner, men det er ikke altid, det giver ham klarhed nok, når han konstant bliver jaget af fortiden.

Helen McCrory (Polly Gray) Peaky Blinders sæson 5 / Ben Blackall / © Caryn Mandabach Productions Ltd. 2019

De mange trange tider efter børskrakket i New York sætter sine dybe økonomiske spor hos Tommy og klanen. Små kriminelle opgaver tages for at bevare den luksuriøse tilværelse, de med årene er lykkedes at stable på benene. En ulykke kommer dog sjældent alene, hvilket både Arthur og andre folk tæt inde på livet af Tommy må sande på ekstrem blodig vis.

Michael vender hjem til Peaky Blinders-klanen

Med ordene “There is God and there are Peaky Blinders” så er man ikke i tvivl om, hvem der styrer showets gang. Arthur er for alvor en knækket mand og hans voldelige tendenser, iltre temperament og druk bliver bestemt ikke mindre, da Linda for alvor forlader ham.

Finn Cole (Michael Gray) Peaky Blinders Sæson 5 episode 6 / Robert Viglasky
© Caryn Mandabach Productions Ltd. 2019

Michael bliver tilbudt en second chance, men det er ikke nok for ham. Han er efterhånden blevet farvet af gangstermiljøet og er nu selv blevet en snedig glat ål og enormt arrogant efter sit ophold i New York. Han ser sig selv hævet over Tommy og proklamere naivt hans nye strategi for klanen om at skulle have enestyre for al business i Amerika. Et tiltag, som bestemt ikke bliver taget godt imod af Tommy.

Tommy Shelby indleder nye alliancer

Heldigvis giver det nye politiske liv, som Tommy har skabt sig, nye muligheder. Tommy er dog ikke højere hævet over sin nyvundne titel. Han ved godt, at der skal holdes en tæt kontakt med arbejderklassemiljøet for fortsat at kunne beholde sin respekt i den krimelle underverden.

Ikke alle føler sig lige trosbundet af Peaky Blinders-regimet. Og den manglende respekt betales i liv. Mange nye farlige forretningsbekendtskaber bliver skabt, og for en stund er de også nødsaget til at danne fred med de barske Billy Boys.

Peaky Blinders sæson 5 episode 5 / Ben Blackall
© Caryn Mandabach Productions Ltd. 2019

Og som endnu et twist for allerede inkarnerede Peaky Blinders-entusiaster, så har Tommys tidligere jødiske forretningskompagnon, gangsteren Alfie, som bedrog ham, mirakuløst overlevet deres dødsduel tilbage i sæson 4. Og som en del i Tommys store plan om at udrydde Oswald, ender de to også med at indgå en studehandel.

Peaky Blinders sæson 5 indfriede de høje forventninger

Kultdrama på højeste plan. Ikonisk show. Sublime skuespiller præsentationer. Medrivende historie. Gennemført til mindste detalje. Sæson 5 gav kuldegysninger af den gode slags, hvor man bare ved, at serien nu er krøbet dybt under huden på én.

Med en masse ubesvarede spørgsmål er der lagt op til endnu en sæson med fuld blæs. Mine forventninger til denne sæson var i hvert fald skruet i vejret. Og blev de indfriet?? DET TROR JEG NOK LIGE, DE GJORDE!!

Uden tøven, helt sikkert 6 stjerner herfra!

Alle 5 sæsoner kan streames på C More.

LÆS OGSÅ: 10 ting, du måske ikke vidste om Peaky Blinders

LÆS OGSÅ: Kommer der en sæson 6 af Peaky Blinders?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like