Anmeldelse af Self made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker

Foto: Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker/Amanda Matlovich/Netflix

Inden for de første minutter lyder tonerne til, hvad der kunne være kendingsmelodien til en 70’er-spændingsserie a la Charlies Angels, men Octavia Spencers stemme minder mig om, hvilket årti vi befinder os i. Hendes ord minder om, hvor vi er, America, landet hvor bigger is better og less is more er en dårlig undskyldning.

Foto: Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker/Amanda Matlovich/Netflix

Fra de første sekunder er jeg skeptisk, da dette efter sigende er et historisk portræt med afsæt i 1900-tallet. ”Hair is beauty, hair is emotion, hair is our heritage, hair tells us who we are, where we been and where we are going, my name is Sarah Breedlove, making products for our hair is my passion, haven’t been easy but no matter what I refuse to give up the fight.” Nu er jeg ikke en afroamerikansk kvinde fra begyndelsen af 1900-tallet, så måske tager jeg fejl, men wow, der er skruet op for dramatiseringen når hårprodukter, ifølge vores hovedperson Sara Breedlov (Olivia Spencer, kendt fra Hidden Figures, Niceville, Dolittle og The Shape of Water), kan redde liv.

Kummerlige vilkår

Mineserien Self Made udspiller sig over fire afsnit og begynder i 1908 i det sydlige Amerika, nærmere bestemt St. Louis. Sarah Breedlove er en hårdtarbejdende vaskekone, der lever fra hånd til mund. Grundet de kummerlige vilkår og en voldelig ægtemand, mister Sarah både modet, men også håret. Netop da hun er allermest nede, støder hun på den smukke lightskinned Addie Moonroe, som sælger hårprodukter. Det udvikler sig til en byttehandel, hvor Sarah sørger for Addies vasketøj, for at Addie plejer Sarahs hår tilbage til før.e

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i april

Sarah har store ambitioner på vegne af Addie. Hun vil sælge produktet for hende og hjælpe hende med at se hendes forretning vokse, men da Addie afviser Sarah på sin arrogante overklasse-facon, så ser Sarah rødt. Dette bliver begyndelsen på en årelang konkurrence mellem de to damer. Sarah udvikler et produkt meget lig Addies og hendes ambitioner er skyhøje. Ingen eller intet skal stoppe hende i at udvide hendes forretning.

Baseret på virkelige hændelser

Som titlen antyder, så er denne historie inspireret af virkelige hændelser. Inspireret af historien om den første dokumenterede afroamerikanske kvinde til at blive selvstændig millionær i USA. Sarah Breedlove levede fra 1867 til 1919. I 1906 gifter hun sig med Charles Joseph Walker og får derved det kendte efternavn, der kommer til at være navnet på virksomheden, hvor pengene tjenes.

Foto: Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker/Amanda Matlovich/Netflix

Hun blev kendt og rig på at udvikle hårprodukter og kosmetik til afroamerikanske kvinder. Historien om virkelighedens Madam C.J. Walker er intet mindre end eventyrlig og fantastisk. Potentialet for en fantastisk serie ligger klar, men desværre kan Self Made på Netflix ikke levere et filmisk udtryk, der lever op til historien.

Vi må ikke tænke selv

For det første er det mig en gåde, hvorfor man har forsøgt at peppe historien op med moderne pop- og hiphopmusik, som slet ikke føles hjemme i begyndelse af 1900-tallet. For det andet så føles hele serien som et kostumebal; de fysiske rammer, monolog og påklædning virker ikke virkelighedstro til den tid, de skal forstille at portrættere.

Derudover er der et andet saying, skaberne bag Self Made ikke har lært, show it, don’t tell it. Vi får ikke et sekund til at tænke selv, da alle pointer idiotsikret, forklaret og udspecificeret, så der ikke er skyggen af tvivl. Yderligere er der seriens uhyggelige hurtige tempo. Da man har valgt kun at lave fire afsnit, har man af gode grunde travlt, hvilket resulterer i, at Sarah Breedlove går fra vaskekone til husejer inden for de første 45 minutter.

Set før

Self Made er et fantastisk stykke amerikansk historie, som efter min mening skulle have været håndteret med meget mere tid og respekt. Tidslommer som denne er før set og lykkes med masser af succes. Outlander, Downtown Abbey, Peaky Blinders og herhjemme Badehotellet. Listen er lang.

Self Made på Netflix får ét hjerte for den fantastiske historie og ét hjerte for Olivia Spencer, som er mindst lige så fantastisk som historien, men derudover, der er det en ommer.

Instruktør: DeMane Davis og Kasi Lemmons
Manuskriptforfatter: Tyger Williams, A’Lelia Bundles m.fl.
Medvirkende: Octavia Spencer, Tiffany Haddish, Carmen Ejogo, Kavin Carroll, Blair Underwood
Antal afsnit: 4
Land: USA
Dansk premieredato: 20 marts
Dansk streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Rick and Morty sæson 3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like