Anmeldelse af The Good Place sæson 2

(Foto: The Good Place/Netflix)

Nogle serier er stort set de samme fra sæson til sæson, selvom der sker udvikling i historien. Serier som Venner og How I Met Your Mother forbliver sæson efter sæson altid de samme, og man ved altid hvad man får.

Andre serier kan lave så store ændringer fra sæson til sæson, at man nærmest føler det er en helt ny serie; her er Westworld et godt eksempel. Og så er der også The Good Place, hvis 2. sæson nu er frigivet på Netflix.

Læs også: Anmeldelse af The Good Place

Plottwistet i sæson 1

Sæson 1 handlede om Eleanor, som efter sin død vågnede op i ”The Good Place,” en slags himmel for alle de allerbedste mennesker. Problemet var, at hun ikke hørte til der – hun var nemlig et ganske forfærdeligt menneske! Og gennem serien prøvede hun at blive et bedre menneske, for faktisk at fortjene sin plads – mens alt omkring hende gik galt. Langsomt formede hun også forhold til tre andre, som måske heller ikke helt fortjente pladsen i solen.

(Foto: The Good Place sæson 1/Netflix)

Plot-twistet i sæson 1 var at The Good Place slet ikke var himlen, men faktisk var The Bad Place, altså helvede, og at Eleanor og hendes tre venner faktisk var de eneste mennesker i byen. Alle andre var dæmoner, og Elanor og hendes venner var specifikt sat i denne lille mini-verden for at torturere hinanden! Ved slutningen af sæsonen nulstillede Michael, arkitekten af byen (som altså viste sig at være en dæmon i stedet for en engel), deres hukommelse, og startede forfra. Her starter sæson 2 så, men det hele viser sig ikke at være nær så nemt som Michael troede.

Dårlig ledelse i helvede

Hurtigt må han nemlig sande, at det ikke er så nemt, som han troede at holde de fire hen i uvidenhed, og hurtigt må han slette hukommelserne igen… og igen… og igen! Hans ansatte, altså dæmonerne, bliver mere og mere trætte af det, og Michael må samtidig skjule sandheden om sin fiasko for sin egen chef, som tror det hele kører på skinner.

Til sidst må Michael bide i det sure æble og indrømme, at han ikke kan gøre det alene, og derfor lader han Eleanor og co. beholde hukommelsen og allierer sig med dem, så de sammen kan finde en udvej.

Læs også: 5 fede komedieserier

Belærende og lidt trættende

Det er så dette dobbeltspil, som hele sæsonen går med, og det kunne have været vanvittigt sjovt – ligesom sæson 1 var. Desværre ændrer serien efter min mening fuldstændigt tone og bliver nærmest belærende. Etikprofessoren Chidi, som i første sæson skulle lære Eleanor at blive et bedre menneske, bliver nu skolelærer for hele gruppen, inklusive Michael, og vi hører gang på gang lange monologer om de forskellige filosoffer og etikere, deres tanker og ideer om moral. Samtidigt ødelægger Chidi det stort set hver eneste gang for de andre, fordi han, som en sand etiker, ikke kan lyve. Ikke engang for at redde andres eller sit eget liv. Ikke engang over for en dæmon, og det bliver meget hurtigt trættende.

For meget filosofi og for lidt Bad Janet

Jeg havde ventet mig rigtigt meget af sæson 2, men jeg må indrømme, at jeg faktisk stort set ikke lo, og de gange, jeg gjorde, var det af et eller andet absurd, som fx et museum i helvede. Jeg synes, det er ærgerligt, for der er så meget potentiale, og de fire hovedroller er så fantastiske i deres roller og fortjener bedre.

Nu er jeg måske også en smule forudindtaget, for jeg har aldrig brudt mig om filosofi, og jeg kan levende sætte mig ind i, hvor frustrerende det ville være at skulle gå op og ned af en etikprofessor i al evighed, men jeg synes, at serien trækker ideen for langt ud.

Seriens højdepunkt er dog stadigvæk den talende computer Janet, som er en slags levende SIRI. Hun er faktisk den sjoveste karakter, og de ting hun gennemlever (et kortvarigt kæresteforhold, og når hun skal forestille at være sin onde tvilling, Bad Janet) er sæsonens absolutte højdepunkter.

Anderledes, men stadig fascinerende

Serien har som sagt en meget anderledes følelse end første sæson, men er du klar på det og på at udvide din filosofiske og etiske horisont lidt, så er serien stadig velspillet, og tanken om et efterliv, der er drevet som en virksomhed, stadig fascinerende. I hvert fald fascinerende nok for mig til, at jeg så sæsonen færdig.

I USA kører seriens sæson 4 i øjeblikket, og den afsluttes næste år. Det er meddelt, at sæson 4 bliver den sidste, så mon ikke vi har alle seriens sæsoner tilgængelig om et års tid.

Læs også: Anmeldelse af New Girl (sæson 1-7)

Læs også: Anmeldelse af The End of the F***ing World

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like