Anmeldelse af The Outsider

Foto: Ben Mendelsohn som Ralph Anderson i The Outsider/ Bob Mahoney/HBO Nordic

Når man har haft et par nitte-serier, som man har givet lave karakterer, så føler man nogle gange, at serieverdenen er blevet lidt kedelig. Der sker jo aldrig noget nyt. Man bliver lidt træt og kynisk… og så er det, at en ny serie bare sparker benene væk under én og viser, at der faktisk ER håb. Sådan en serie er The Outsider på HBO Nordic.

Foto: The Outsider/HBO Nordic

Serien er baseret på Stephen Kings bestseller-roman af samme navn, og hvor King-filmatiseringer ellers normalt har det med at afvige (ofte temmelig meget!) fra det skriftlige forlæg, så er der ingen tvivl om, at manuskriptforfatterne på denne serie har mere end bare skimmet bogen. Den følger nemlig stort set plottet slavisk – og det er en god ting, for historien er drønspændende og dybt fascinerende.

Oplagt morder med skudsikkert alibi

Et bestialsk mord finder sted i en lille by. Offeret, en teenagedreng, er blevet misbrugt og dræbt på en så voldsom måde, at der heller ikke mangler spor. Fingeraftryk, spyt, sæd og andre ting – alt er at finde, og alt peget på den samme person: Terry Maitland (spillet af Jason Bateman, kendt fra Arrested Development) – en flink, venlig, afholdt familiefar, der samtidigt træner byens Little League baseballhold.

Vidner har set Terry samle drengen op i en varevogn og senere forlade det buskads, hvor drengens lig bliver fundet, smurt ind i blod. Andre vidner har set ham skifte tøj på en lokal stripklub, fordi hans tøj var blodigt. Der er ganske enkelt ingen tvivl: Terry er morderen! Der er bare ét problem… Terry har et skudsikkert alibi, for han var overhovedet ikke i byen på det tidspunkt, men andetsteds sammen med hundredevis af vidner. Altså kan det ikke være Terry! Men hvad så med alle sporene?

Foto: Ben Mendelsohn som Ralph Anderson i The Outsider/ Bob
Mahoney/HBO Nordic

Det er denne vanvittige selvmodsigelsesverden, som politimanden Ralph Anderson (Ben Mendelshohn, kendt fra Star Wars: Rogue One og Ready Player One) bliver kastet ud i. Selvom han i starten er overbevist om Terrys skyld, følger han de mange spor og må snart se i øjnene, at intet giver mening.

Bogen er fjerde del i serien om Mr. Mercedes

For at komme videre allierer han sig med en privatdetektiv, kendt for sin enorme hjernekapacitet og sociale særhed: Holly Gibney. Og hvis du sidder og synes du kender det navn, så er det, fordi The Outsider (altså bogen) faktisk er fjerde del i serien om Mr. Mercedes.

Foto: Cynthia Erivo som Holly Gibney i The Outsider/Bob
Mahoney/HBO Nordic

HBO Nordic har dog kun rettighederne til denne bog, derfor hører vi intet om Bill Hodges, og derfor bliver Holly i denne version spillet af en anden skuespiller – men karakteren er fuldstændig den samme, og Cynthia Evo spiller hende blændende. Hun er ellers mest kendt for at spille Aretha Franklin i serien Genius.

The Outsider blander spænding med mystik

Serien er et fantastisk godt mix af politihistorie og efterforskning, krydret med mystik og overnaturlige hændelser. På samme måde som Twin Peaks ser vi, hvordan almindelige mennesker pludselig finder sig selv i en verden, hvor det overnaturlige pludselig bliver noget nærværende, noget man skal tage med i beregningerne.

Serien er ikke en gyserserie, men den er afsindigt spændende, og har mange uhyggelige scener. Igen kan man bruge sammenligningen med Twin Peaks, for der er heller ikke gys hver andet minut – men alligevel hersker der en lurende uhygge, efterhånden som plottet langsomt ruller sig ud.

Der vil med garanti være gange, hvor du sidder og krammer en sofapude, og der vil være steder, hvor du virkelig føler at serien tager r…. på dig! (Et godt råd er at se de to første afsnit lige efter hinanden – det er ligesom ”basis” for hele historien, og jeg tror faktisk, de kun er blevet delt op, fordi episoden ellers ville blive for lang.)

Et lidt forvirrende format

Hvis jeg skal sige noget som helst negativt om serien – og det er faktisk det eneste, der gør at den ikke får topkarakter – så er det, at formatet godt kan virke en lille smule forvirrende, hvis man ikke er 100 procent opmærksom.

Der er tit spring tilbage i tiden eller til en karakter, man egentlig ikke har mødt ”rigtigt” endnu – og først senere giver den scene, man lige har set, så mening. Det er ikke noget, der gik mig voldsomt på, men jeg kunne godt forestille mig, at en seer, der ikke er vant til at følge et meget komplekst plot med mange personer, godt kan føle sig en smule lost.

Det hele bliver dog løbende forklaret, så man skal sjældent vente længere end slutingen af episoden for at forstå, hvad man blev forvirret over… og så er der jo alligevel stadig de store spørgsmål at tænke over.

Higer efter nye afsnit

Serien dropper med et afsnit om ugen, og jeg fik lov at se de første seks episoder på forhånd. Jeg kan godt garantere for, at det ikke nødvendigvis er noget at misunde mig – for nu er jeg nødt til at vente rigtig lang tid på, at HBO Nordic får lagt de episoder op, jeg allerede har set, så jeg kan fortsætte historien!

Serien er så spændende, at hvert afsnit simpelthen kræver, at man ser videre. Man klør sig i nakken og tænker på, hvor det her plot er på vej hen… og så går man i seng og prøver på at sove, mens man tænker videre, og prøver på ikke at tænke på, hvem der mon kunne gemme sig bag gardinet.

Det er en gennemført serie, smukt filmet og med fantastiske skuespillere i. Holly Gibney er en af mine ynglingsfigurer fra Kings univers, og denne version af hende er faktisk endnu bedre.

Se traileren til The Outsider

Instruktør:  Andrew Bernstein, Jason Bateman, Charlotte Brändström
Manuskriptforfatter: Richard Price
Medvirkende: Jason Bateman, Ben Mendelsohn, Cynthia Erivo, Julianne Nicholson
Antal afsnit: 10
Dansk premieredato: 13/1-2020
Streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: 5 oversete gode serier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like