Anmeldelse af Ulrikke uden skam afsnit 1+2

Foto: Ulrikke uden SKAM/TV 2 PLAY

Ulrikke vil leve et liv uden skam – hun ved bare ikke hvordan.

Seriens titel spiller både på Ulrikke Falchs succes i den norske serie SKAM (fra 2015-2017) og opgøret med den følelse af skam, som hun lever med.

I kamp mod sig selv

Ulrikkes karakter i tv-serien SKAM ligger milevidt fra, hvem hun i virkeligheden er; en stærk, selvstændig kvinde, der gør op med kønsidealer og samfundets forældede holdninger. Hun står på egne ben og er ligeglad med, hvad andres synes. Bortset fra, at det er hun ikke alligevel …

Foto: Ulrikke uden SKAM/TV 2 PLAY

Som med alt andet er der er en bagside af medaljen. Ulrikke har det faktisk ikke særlig godt. Som i slet ikke. Selvom hun virker selvsikker, åben og ærlig om sine kampe med mental sundhed, har hun opdaget, at hun er faldet i fælden, når det kommer til behovet for andres bekræftelse.

Hendes kamp for opgør med skønhedsidealet, for kvinders rettigheder, kropsaktivisme og den ærlige snak om sex har skabt et selvbillede, som hun ikke kan passe i.

Hvem er Ulrikke?

I TV 2 PLAYs programserie Ulrikke uden skam fortæller Ulrikke, at hun har brugt andres bekræftelse for at have det godt. Nu vil hun forsøge at finde ud af, hvem hun i virkeligheden er for at få det bedre med sig selv, men som hun siger i introen: ”Jeg ved bare ikke hvordan”.

I en alder af bare 23 år er Ulrikke Falch blevet et ansigt på feminisme og kropsaktivisme. Hun har opnået over 1 million følgere på Instagram og har brugt platformen til at skabe debat om feminisme, seksualitet, mental sundhed og kropsidealer.

LÆS OGSÅ: 5 serier, du bør se på C More

Ulrikke har en række mål, som hun vil opnå i forsøget på at blive ”voksen”, tage ansvar for sit eget liv og dermed blive selvstændig. Ét er at betale sine forældre de penge tilbage, som hun har lånt til sit vilde forbrug. Det kræver et arbejde, og det oplagte er jobbet som influencer grundet hendes store popularitet og mange følgere.

Foto: Ulrikke uden skam/The Bunch/TV 2

Alt dette følger vi som seere på tæt hold, og man sidder lidt med ondt i maven, når man ser hende møde alene og uforberedt op til samtale med potentielle samarbejdspartnere – uden nogen ide om, hvilke krav hun skal sætte, eller hvad lønnen skal være. Det føles lidt som at se lammet træde ind i løvens hule.

”Jeg har det ikke så godt”

Allerede i de to første afsnit får man et godt billede af, at Ulrikke virkelig kæmper. Det er meget svært ikke at føle sympati for hende, når hun i en kæmpe brandert ringer til ekskæresten for at spørge, om han vil være kærester igen. Eller når hun med store tårer siger til kameraet: ”Jeg har det ikke så godt”, hvorefter hun hulke-græder helt inde fra brystet, alene på et hotelværelse og ude af stand til at få fat i sin mor.

Hun er forgældet og modtager trusler på Instagram, og pludselig skal hun også tackle, at der florerer en sex-video af hende på nettet. En video, som er taget af en fyr uden hendes tilladelse, og hun ved endda, at han har flere af dem. Jeg kan godt forstå, hvorfor Ulrikke ikke har det særlig godt.

Kur eller samme mønster?

Holdet bag har formået at skabe en dokumentarserie, som sparker én lige i maven. Alle hendes problemer er ikke kun hendes egne, for hun er en offentlig person. Og hendes tese er, at hun skal frigøres fra jagten på andres anerkendelse, hvis hun skal få det godt.

LÆS OGSÅ: De 10 bedste Supernatural-afsnit

Selvom hun i forvejen har banet vejen for åbenhed omkring stort set alle emner, sidder jeg alligevel tilbage med en nagende tvivl; Er det vejen frem at lave et program om at finde ud af, hvordan man i virkeligheden er uden at bygge det på andres meninger? Eller taler det i virkeligheden direkte ind i problematikken om anerkendelse og bekræftelse, at hun lader andre kigge med over skulderen? Om serien formår at holde balancen, når det kommer til dette dilemma, må vi se, når sidste episode er rullet over skærmen, men jeg håber det.

Hvorfor skal du se den?

Du skal se Ulrikke uden skam, hvis du vil have et skud virkelighed, et ærligt indblik i, når det hele bare gør rigtig ondt, og hvis du ligesom jeg er vild med SKAM og den ublu håndtering af de store emner.

Foto: Ulrikke uden skam/Leif-Erik Sørensen/TV 2

Men, om du er fan eller ej, tror jeg, det er tid godt givet ud at se Ulrikke uden skam. Som alle andre emner, hun berører, er det med hudløs ærlighed, og det er forfriskende, selvom det kan være svært at se.

Ulrikke uden skam strækker sig over fem episoder og vises på TV 2 PLAY fra den 10. juni.

Denne anmeldelse er baseret på de to første afsnit af serien.

Fakta om Ulrikke uden skam

Produktionsselskab: The Bunch
Medvirkende: Ulrikke Falch
Antal afsnit: 5
Land: Danmark
Dansk premieredato: 10. juni 2020
Dansk streamingtjeneste: TV 2 PLAY

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at se After Life

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like