Anmeldelse af Watchmen afsnit 5

Foto: Watchmen afsnit 5/HBO Nordic

I Watchmen-tegneserien sker der flere gange en pause i handlingen, således at et enkelt nummer fokuserer på en bestemt karakters historie, perspektiv eller fortælling. Det samme er tilfældet i den femte episode af tv-serien på HBO Nordic – for her fokuserer vi på Looking Glass, hvis borgerlige navn er Wade.

Foto: Watchmen afsnit 5/HBO Nordic

Et flashback til Wades aften under “eleven-two”

Vi lægger ud med den scene, jeg selv var mest spændt på fra alle trailerne, nemlig en natlig forlystelsespark. Desværre er scenen ikke (som jeg troede) noget i vores nutid, men et flashback til den såkaldte ”eleven-two”, altså den dag, hvor blæksprutten dukkede op i New York City og slog tre millioner mennesker ihjel.

Forlystelsesparken ligger i Hoboken, New Jersey, og altså lige på den anden side af floden fra Manhatten – og her befinder den unge Wade sig den aften, og kan som én af de eneste overlevende bagefter gå gennem de store mængder af lig, der fylder parken efter katastrofen.

Det siges at de, der ikke døde ved ”sprutten”, risikerede at få underlige kræfter, og måske har Wade en lille smule af det synske i sig. Han ved nemlig altid, når folk lyver for ham, og i hans normale liv er han markedsføringskonsulent, hvor han studerer fokusgruppers reaktioner og fortæller, når de lyver. Samtidigt driver han en lille samtalegruppe for folk, der har angst over for andre dimensioner og blæksprutten og over for de små dimensionelle ”hændelser”, der forårsager blæksprutteregnen, vi så i første episode. Hans spejlmaske er ikke så meget et spørgsmål om hemmeligholdelse af ansigtet, som det er en selvbeskyttelse – for reflektivt materiale beskytter åbenbart mod psykiske angreb, ligesom blæksprutten. Derfor går Wade også, når han er i ”civil”, med en kasket foret med det samme materiale som masken.

LÆS OGSÅ: Virkelighedens massakre i Tulsa

Wade har det svært med kvinderne

Wade er i bund og grund blevet dybt paranoid af sin oplevelse – ikke bare selve katastrofen, men også af, at en pige, lige før det hele skete, stjal hans tøj og efterlod ham kun iført sokker! Han har det svært med kvinder og romantik, fordi han ikke stoler på dem, og han er bange stort set hele tiden, selvom han skjuler det godt.

I hans have er der et beskyttelsesrum, som han tjekker konstant og sørger for at holde i tip top stand – så han er sikret et sted at gemme sig, hvis dimensionerne bryder sammen igen.

Wade er en fascinerende karakter, måske én af de bedste i serien, og Tim Blake Nelson spiller ham med en virkeligt god blanding af at være cool, creepy og lidt sørgelig. Man har ondt af ham, men på den anden side er han så benhård og sej, at man ikke kan have ondt af ham.

Hans forhold til kvinder, som vi i denne episode ser både i sit besøg hos sin ekskone og på en kvinde, han går på date med, er på én gang søde og en lille smule for mærkelige til, at man ville kunne holde ham ud i længere tid ad gangen.

Foto: Watchmen afsnit 5/HBO Nordic

På mange måder minder han om Rorschach, som også havde det svært med kvinder og brugte sin maske som sit rigtige ansigt, mens det indenunder ikke var så vigtigt. På samme måde ser man, at Wade også er Looking Glass derhjemme, mens han spiser eller ser TV. Det er mere som om, Wade er rollen han spiller – og Looking Glass er den virkelige person.

De to sider af ham har også forskellige biler – Wade kører sin egen bil til et depotrum og bytter den ud med en anden, når han kører på stationen.

Hvor meget ved du om Watchmen? Tag vores Watchmen-quiz

The Seventh Kavalrys plan

I denne episode får vi så også for første gang et glimt af, hvad det egentlig er, the Seventh Kavalry har i tankerne. Vi ser dem nemlig åbne dimensionsportaler – sådan én, som blæksprutten efter sigende kom ud af. Men alle vi, der har læst tegneserien, ved jo godt, at det ikke helt forholder sig sådan. Veidt skabte blæksprutten, teleporterede den ind midt i byen og lod den dø for at skræmme hele verden til enighed – og det virkede jo. Her finder vi så ud af, at Kavalry-folkene udmærket er klar over dette… Deres forsøg med at åbne portaler har et helt klart formål.

Det er også i denne episode, at vi for første gang ser splid mellem de maskerede helte. Før havde vi kun én side – nu begynder det at føles som om, der er to, og hvem, der ender på hvilken side, er ikke godt at vide. For som vi ser, er der allerede forrædere i rækkerne…

Foto: Watchmen afsnit 5/HBO Nordic

Veidt, som vi jo ikke må glemme, får ubetinget episodens største ”win” – da hans plan endelig bærer frugt, og han kortvarigt kan forlade sit fængsel. Hvad han finder derude – og hvor han er – er nok episodens flotteste visuelle skud, og man vil formegentlig tabe underkæben, når man ser det – det gjorde jeg, i hvert fald.

Episode 5 er helt klart den bedste indtil nu, og jeg er virkeligt imponeret over nogle af de twists, historien har taget. Man kan næsten ikke holde ud at vente til næste uge…

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Watchmen afsnit 4

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Watchmen afsnit 3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like