Anmeldelse af ‘What If..?’: Marvel starter helt forfra

Foto: Captain Carter i Marvel Studios' WHAT IF…? exclusively on Disney+. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.
Foto: Captain Carter i Marvel Studios’ WHAT IF…? exclusively on Disney+. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Hvad nu, hvis Avengers slet ikke blev dannet? Hvad nu, hvis Captain America var kvinde? Og hvad nu, hvis StarLord kom fra Wakanda? Du skal se med her, hvis du er fan.

What If…? er en serie, der leger med superhelte-koncepterne.

Der er frit valg på alle hylder i tætte fortællinger. Det er effektiv animeret action. Det er en antologiserie med korte afsluttede historier. Det er modigt og virker ret fedt.

Den første animerede serie

Marvel og storebror Disney+ vender tilbage til deres udgangspunkt; den tegnede fiktion. For hvad nu, hvis man kan gendigte det store univers, reparere eller genaktualisere denne kæmpe mængde historier? Det er nu gjort i den nyeste serie What If…?

Jeg anmelder her de første tre episoder med dette nye udgangspunkt. Det er blevet rigtig flot og underholdende. What If…? er Marvels første animerede serie, men er den lige så original, som de lover?

I What If…? ser vi de mest kendte Marvel-figurer i nye settings. Der bliver lånt meget fra specifikke film. Både karakterer og de fleste fortælleelementer er set før, nu er posen bare rystet. Det lykkedes bedst i tredje episode, hvor ændringerne giver seriøse konsekvenser for det univers, vi kender. Manus med gode oneliners, humor og alvor.

Meget lækker stil

What If…? er rigtig flot animeret i bedste moderne stil som computergenereret tegnefilm. Det er lækkert med klare streger og kraftige farver. Scenerne er flot tænkt og vinklet med mange klare æstetiske valg. Koreografien er gennemført i kampscenerne. Kameraindstillingerne er dejligt dynamiske, og klipningen lækkert løst.

At den er animeret giver også mulighed for et ret højt action- og fortælletempo. Min hjerne omsætter færre indtryk, når billederne på denne måde er forsimplede i animationerne. Og dermed kan der fortælles mere på den halve time. Det er supereffektivt og helt på sin plads, når der både skal gendigtes en oprindelseshistorie og næsten genfortælles en spillefilm. Musikken smelter flot sammen med billedsiden og sætter prikken over i’et.

Det vilde cast fortsætter her

The Watcher er fortælleren, der kan se de forskellige parallelle universer udefra. Multiverset er kaotisk og begrænsende på en gang. Så lad os se ind i de alternativer virkeligheder, udvalgt af denne universelle guide. Mulighederne er på den måde uendelige.

Og så får Marvel også delvist løst deres problem med, at skuespillerne bliver ældre og skal skiftes ud, samtidig med at publikum holder fast i deres idol.

Her i What If…? køres alle de store stjerner frem igen og lægger stemmer til deres karakterer. Det er helt sikkert et imponerende cast, Marvel har bygget op i filmene. De er næsten alle med her i store og små roller; rart og genkendeligt. Og så uhyggeligt mange vilde navne er ikke set i en animation før.

Modige Marvel

Det er en sjov idé at tage kendte Marvel-figurer og fortællinger, vende det på hovedet og give fiktionen et nyt bud. Det er også ret frygtløst gjort af Marvel, der må stole tilpas meget på eget materiale til at bygge det om helt fra fundamentet.

Jeg kan godt lide, at de ser så plastisk på DNA’en i dette univers, fyr den bare af. Det er et kontrafaktisk greb, eller faktisk er det et kontrafiktivt greb. Ved at behandle Marvel-archen sådan her bliver den oprindelige fortælling stærkere og uomtvistelig, ja nærmest sand. Det styrker basis-fortællingen, at der leges med den på en ny måde.

Lidt kritik

Det er dog ikke helt nyt det her greb. Marvel selv har leget med multiversideén i tegneserierne i ret mange år nu, hvor supervæsner kan gå mellem dimensioner, bytte rundt osv. Vi har set det i sci-fi, fx i Star Trek, og der er åbnet døre til andre verdener i en del fantasy. Fx sker der ret meget for den fortalte virkelighed i Infinity War og Endgame. Tingene er blevet vendt på hovedet før. Det er cool nok, at det ikke er helt originalt det her, for det er godt lavet, men hypen er lidt i overkanten.

Jeg synes ikke, at de ændrede udgangspunkter bliver udnyttet nok i to af de tre første episoder. Captain America ændrer køn og skal beskytte The Tesseract mod skurkene. Det nye er kønnet, men resten er set før. Her opdaterer Marvel en af sine største helte, gør fortællingen mere tidssvarende og får udlignet noget køn. Det er fin ide, og det er rigtig underholdende, men jeg ser ikke et helt nyt spor udvikle sig; lidt synd.

Ingen over Marvel

Det er tankevækkende, at Marvel kan tage sin egen kæmpefortælling og vende den på hovedet, bid for bid. Det er lækkert lavet. Og når de nærmeste konkurrenter som DC og Star Trek samtidig totalt mangler fokus på at få samlet egne tråde, så virker What If…? som et magtstunt af de store. Dejligt overbevisende og superunderholdende animeret serie, der understreger, hvem der bestemmer i sandkassen i disse år.

Fakta om ‘What If…?’

Titel: What If…? (anmeldelsen er baseret på episode 1-3 af første sæson)
Manus og instruktion:  A. C. Bradley, Bryan Andrews
Medvirkende: Evangeline Lilly, Rachel McAdams, Natalie Portman, Jeremy Renner, Paul Rudd, Mark Ruffalo, Kurt Russell, Paul Bettany, Josh Brolin, Don Cheadle, Dominic Cooper, Benedict Cumberbatch, Benicio del Toro, Michael Douglas, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Michael B. Jordan, Jefferey Wright, Chadwick Boseman
Antal episoder: Der kommer i alt 9 i første sæson. Og der er bestilt 9 mere til anden sæson
Land: USA
Dansk premiere: onsdag d. 11. august 2021
Streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: Mens du venter på ‘Loki’: Her er de fem bedste Marvel-serier

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på streamingtjenesterne i august

LÆS OGSÅ: Ikke så ringe endda: Serier du alligevel bør give en chance

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like