Anmeldelse af What We Do In The Shadows sæson 2

Foto: What We Do in the Shadows/HBO Nordic

Vampyr-komedien What We Do In The Shadows kommer op i gear i anden sæson, hvor skaberne har finpudset konceptet bag denne fuldstændigt vanvittige og fantastisk skønne mockumentary-serie.

Foto: What We Do in the Shadows/HBO Nordic

Serien kan fanges på HBO Nordic og er helt sikkert et kig værd, hvis du savner en tv-serie, der ikke tager sig selv alt for højtidelig.

Et indblik i underverdenens hektiske “daglignat”

What We Do In The Shadows begyndte som en film i 2014 skabt af to newzealændere. Den ene er Jemaine Clement, der bedst er kendt som halvdelen af komikerduoen Flight of the Conchords. Den anden er filminstruktøren Taika Waititi, der blandt andet har skrevet og instrueret Marvel-filmen Thor: Ragnarok og nazi-komedien Jojo Rabbit.

I What We Do In The Shadows-filmen har et kamerahold fået lov til at følge tre vampyrer, der bor sammen i den newzealandske hovedstad, Wellington. Hvordan de landede den aftale, får vi intet at vide om. Til gengæld får vi et ufiltreret indblik i de udfordringer, som vampyrer – og et par andre af underverdenens mørke skabninger – går og kæmper med til hverdag.

LÆS OGSÅ: Serier vi glæder os til i resten af 2020

Hvem af os havde for eksempel nogensinde overvejet, hvor svært det må være at suge blod fra et menneske, når man samtidig forsøger at passe på betrækket på ens antikke sofa? Eller hvor irriterende det må være, at man aldrig kan gå ind et sted uden at blive inviteret indenfor. Det er den slags dagligdagsdilemmaer, som Jemaine Clement, Taika Waititi og det resterende hold af manuskriptforfattere har taget videre med til tv-serien – og så bare skruet det hele op på 11.

Fire vampyrer – og Guillermo

Modsat filmen foregår tv-serien ikke i New Zealand. Vi er rykket til Staten Island i USA, hvor vi følger fire vampyrer, der lever sammen i en stor villa. Den første er Nandor (Kayvan Novak). Nandor er en blid sjæl med en blodig historie. Han er en 757 år gammel, kommer fra Iran og flyttede til Amerika for at dyrke sin store passion, basketball.

Den næste er Laszlo (Matt Berry). Vi lærer aldrig Laszlos præcise alder at kende. Vi ved dog, at han kommer fra England, hvor han var den pæneste mand i sin landsby. Landsbyen var godt nok hårdt ramt af spedalskhed og pest, så det er svært at sige, hvor meget det egentligt tæller for. Han ender dog med at rejse til USA sammen med sin udkårne, Nadja, der er gruppens tredje vampyr.

Foto: Foto: What We Do in the Shadows/HBO Nordic

Nadja (Natasia Dementriou) kommer fra Rumænien, hvilket hendes udtale også afslører. Hun er mellem 500 til 700 år gammel,  kommer fra fattige kår og er en rigtig forførerske. Jovist, hun er gift med Laszlo, men vi hører også om hendes øvrige erobringer undervejs. Særligt om hendes elskede Gregor, som er et menneske, hun bliver ved med at finde sammen med, hver gang han igen er blevet reinkarneret efter sin død.

Den sidste vampyr er Colin (Mark Proksch). Colin er lidt anderledes end de andre, da han ikke suger blod. Nej, han er en såkaldt energi-vampyr, der dræner folks energi ved simpelthen at kede dem til døde. Modsat de andre kan Colin stadig bevæge sig udenfor i dagslys, og han er derfor også lidt mere i kontakt med den virkelige verden end de andre tre.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af What We Do in the Shadows sæson 1

Den sidste karakter i serien er ikke en vampyr. Det er Guillermo (Harvey Guillén). Han er Nandors “familiar” – en vampyrs undersåt, der står for al det praktiske og huslige arbejde. Lige siden Guillermo som barn så En vampyrs bekendelser med Antonio Banderas har hans største ønske været selv at blive en vampyr. I hvert fald indtil han i første sæson finder ud af, at han er en efterkommer af vampyrjægeren Van Helsing. En historie, der også bliver arbejdet videre på i de nye afsnit.

Stilen holder

Tilsammen udgør de fem karakterer et skønt ensemble, hvor den ene er mere excentrisk og tosset end den anden. I løbet af anden sæson kommer vi endnu tættere på livet af den lille gruppe, og det går noget hurtigere end i første sæson.

Det er svært at pege på, om det er klipningen, instruktionen af skuespillerne eller noget tredje, der har gjort, at serien er kommet op i gear. Udadtil er alt ligesom i første sæson, men denne sæson glider bare bedre. Brød du dig ikke om de første ti afsnit i serien, så er forskellen dog næppe nok til, at du vil tænke anderledes om anden sæson. Humoren er stadig den samme.

LÆS OGSÅ: 5 gode serier på Amazon Prime Video

Anden sæson holder ligeledes fast i mockumentary-stilen, hvor hovedpersonerne indimellem taler direkte til kameraet – ligesom i The Office. Det fungerer super godt, når karaktererne ofte laver et setup til en joke i en eller anden henslængt bemærkning for bagefter at uddybe den og komme med en punchline i en “face-to-face” med kameraet.

Det stikker af

Var du fan af første sæson af What We Do In The Shadows, så vil anden sæson heller ikke skuffe. Det er mere i samme stil, og skaberne bag har fået tid til at finpudse formularen. Tonemæssigt adskiller serien sig meget fra andre komedieserier. Skulle vi pege på én, der tilnærmelsesvist rammer samme stil, kunne et bud være It’s Always Sunny In Philadelphia, og dén sammenligning siger ikke så lidt.

I et afsnit flygter Laszlo eksempelvis til en ny by, hvor han i forklædning skaber en helt ny persona. Forklædningen består ikke af meget andet end en simpel tandstik, men alligevel er der ingen, der genkender ham. Tværtimod får han en masse nye venner, og der er ingen, der nogensinde italesætter, at han er en vampyr.

Foto: What We Do in the Shadows/HBO Nordic

Under sit nye dække, Jackie Daytona, bliver Laszlo bartender i en lille forstadsby, hvor han ender med at blive træner for byens volleyballhold. Det hele kulminerer til sidst, hvor han bliver opdaget af sin udfordrer, Jim the Vampire, spillet af ingen ringere end Mark Hamill.

Hele plottet er så dumt, at det aldrig nogensinde ville være mere end en cut-away i enhver anden serie. Og her får det lov til at være hovedhistorien i hele afsnittet! Det er enfoldigt og plat, men samtidig også hylemorsomt at følge med i.

Det indkapsler samtidig essensen af serien som helhed. What We Do In The Shadows er fyldt med ideer og plotlines, der ville være skrottet andre steder. Her bliver det vendt på hovedet og får lov til at stikke af på en måde, man sjældent har set. Serien bliver aldrig helt så raffineret som filmen, men er mindst lige så underholdende.

Instruktører: Jemaine Clement, Kyle Newacheck, Taika Waititi, m.fl.
Manuskriptforfattere: Jemaine Clement, Taika Waititi, Jake Bender, Zach Dunn, Shana Gold, William Meny, Sarah Naftalis, m.fl.
Medvirkende: Kayvan Novak, Matt Berry, Natasia Demetriou, Harvey Guillén og Mark Proksch
Antal afsnit: 10
Land: USA
Dansk premieredato: 15. april 2020
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af Devils

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like