Anmeldelse: ‘American Horror Story: Double Feature’ giver to fortællinger for éns pris

'American Horror Story - Double Feature' / Foto: Disney Plus Skuespiller: Macaulay Culkin som Mickey
‘American Horror Story – Double Feature’ / Foto: Disney Plus Skuespiller: Macaulay Culkin som Mickey

Er du en af de seere, der troligt fulgte ‘American Horror Story’s første sæsoner, men faldt fra sidenhen – så kan ‘Double Feature’ være et godt sted at hoppe med på den amerikanske horror-vogn igen.

To separate historier i samme sæson

American Horror Story fortsætter ufortrødent sine fortællinger, og denne gang er det Disney+, der er vært for den nyeste sæson.

Ganske som vanligt bliver sæsonen et gensyn med samme cast fra de foregående fortællinger, dog i nye roller og nye historier fra menneskets mørkeste sider.

Serien holder derved sit antologi-format, men skaber alligevel lidt nyt i det gamle ved denne gang at kalde sæsonen for ‘Double Feature’ – en henvisning til tidligere tiders dobbeltforestillinger i biografen, hvor man så to film for en enkelt billetpris. På samme måde får vi denne gang i sæson 10 to helt separate historier fortalt hen over henholdsvis seks og fire afsnit.

Stephen Kingsk og Lovecraftian stemning

Første feature denne gang hedder Red Tide, en sigende og ildevarslende titel, der ligesom seriens indhold oser af Stephen Kingsk horror. Manuskriptforfatteren Harry Gardner (Finn Wittrock) flytter med sin gravide kone Doris (Lily Rabe) og datteren Alma (Ryan Kiera Armstrong) til den afsides beliggende kystby Provincetown.

Begge voksne håber, at flytningen vil hjælpe på deres respektive karrierer, hvor Doris forsøger at slå igennem som indretningsarkitekt, mens Harry kæmper med en skriveblokering lige inden en deadline på et manuskript til en tv-serie.

Men sære ting sker i Provincetown, hvis navn klinger af lovecraftian undertoner. Befolkningen er mildest talt en sælsom forsamling, og den geografiske beliggenhed synes som isoleret fra omverdenen. Desuden huserer mystiske skikkelser gaderne om natten, og da Harry møder den celebre forfatterduo Belle Noir (Frances Conroy) og Austin Sommers (Evan Peters), får han tilbudt muligheden for at overkomme sin skriveblokering – men til en grusom pris.

Roswell, Aliens og Amelia Earhart

Anden feature, Death Valley, er en lidt kortere men bestemt ikke ringere fortælling. Vi befinder os i USA i sluthalvtredserne. Kommunistforskrækkelsen, Den Kolde Krig og frygten for et kommende atomhelvede er den altoverskyggende faktor i alles liv. Præsident Eisenhower (Neal McDonough) får sammen med sin vicepresident Nixon (Craig Sheffer) kontakt til rumvæsener efter et uidentificeret fartøj bliver skudt ned over Roswell, New Mexico.

Ved resterne finder de en konfus kvinde, der påstår at være den berømte og forsvundne pilot Amelia Earhart. Kort efter indledes første kontakt med fartøjets ejere, som ønsker at forhandle med præsidenten.

Den modvillige Eisenhower overtales til at forhandle af sin lidt udspekulerede kone Mamie (Sarah Paulson) samt en ivrig Richard Nixon. Men intet går som Eisenhower håber – for handlen involverer langt mere end hans samvittighed er villig til at give på den nationale sikkerheds vegne – trods frygten for at rumvæsenerne forærer deres avancerede teknologi til russerne midt i efterkrigstidens våbenkapløb.

Alienbortførelser og samtlige konspirationsteorier fra perioden

Parallelt med Eisenhower følger vi fire unge venner i nutiden: Kendall (Kaia Gerber), Cal (Nico Greetham), Troy (Isaac Cole Powell) og Jamie (Rachel Hilson). Efter afsluttet gymnasietid mødes de fire venner atter og tager på campingtur til New Mexico, hvor de til deres rædsel opdager en flok nedslagtede kvæg på en mark – skåret unaturligt midt over.

Oplevelsen får dem til at flygte, hvorefter deres bil opsluges af lys på en mørk landevej, og alt forsvinder.

Efter et ukendt antal timer vågner vennerne op igen, alle med en sær fornemmelse af, at ikke alt er som det skal være – især inde i deres egne kroppe. Noget er forandret og sandheden viser sig at værre endnu mere grusom, end de døde køer i ørkenen.

To solide fortællinger

Falchuk og Murphy har i denne omgang skrevet to ganske solide fortællinger, der lige netop passer ind i en lille halv sæson hver. Red Tide har en tyk atmosfære ikke ulig Stephen Kings fortællinger om særprægede byer med mørke hemmeligheder. Hele castet leverer som sædvanligt en glimrende præstation og underbygger både Provincetowns isolerede samfund men også 50’ernes kommunistforskrækkelse og UFO-frygt.

Jeg vil især fremhæve Craig Sheffer (One Tree Hill), der gør det forrygende som præsident Richard Nixon. Jeg ærgrede mig i den grad over, at der allerede er lavet en film over ‘Tricky Dick’ og Watergate-skandalen, da jeg ville elske at gense Sheffer i rollen som den karakteristiske skurkagtige præsident.

Death Valley er desuden kræs for konspirationsfans, og man fryder sig over at genkende både begivenheder og personligheder, der flettes ind i narrativen om rumvæsener, der har gennemført en hemmelig traktat med den amerikanske regering. Amelia Earharts forsvinden, Marilyn Monroes død, John F. Kennedy-mordet, Watergate-skandalen – alle periodens skelsættende begivenheder får en helt anden betydning, når de bliver en del af Death Valley. Man griber sig selv i at pause serien flere gange for lige at genopfriske sin viden om steder, begivenheder og personager fra efterkrigstidens Amerika – bare for at få den ekstra aha-oplevelse, der giver serien et ekstra nøk opad.

Sæson 10 er en af de mest vellykkede

Generelt set er American Horror Story sæson 10 en af de mest vellykkede. Den bliver hverken så langtrukken som 1984 eller så bizar som Apocalypse. I stedet fortæller den begge sine historier kort og præcist, hvilket efterhånden er en mangelvare i flere serier, der prioriterer kvantitet med unødige fyld-ud afsnit.

Så faldt du fra undervejs i din rejse med American Horror Story, så er Double Feature et rigtigt godt sted at hoppe med på vognen igen – og det endda med to for samme pris.

Fakta om ‘American Horror Story: Double Feature’

Instruktør: Bradley Buecker m.fl.
Manuskriptforfatter: Brad Falchuk og Ryan Murphy
Medvirkende: Sarah Paulson, Finn Wittrock, Lily Rabe, Cody Fern m.fl.
Antal afsnit: 10
Land: USA
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 13. oktober 2021
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS MERE: Hvorfor du tiltrækkes af horror!
LÆS MERE: Gys, Marvel og Star Wars: De bedste serier på Disney+
LÆS MERE: Min top 5: Klassiske gyserserier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like