Anmeldelse: Arabiske ‘Paranormal’ blander tristesse, gys og humor

Foto: Paranormal/Batool Al Daawi/Netflix

Netflix har begået en arabisk gyserserie, men holder den?

Jeg vidste faktisk ikke helt, hvad jeg skulle forvente, da jeg satte mig ned for at se den arabiske serie Paranormal. For hvis jeg skal være ærlig, er jeg sjældent blevet imponeret over gys og gru på Netflix.

Jeg måtte dog hurtigt smide mine fordomme til side og helt igennem nyde den specielle og underholdende serie, som Paranormal er.

Tristesse, gys og humor

I Paranormal følger vi den triste professor Refaat, der kæmper lidt med familien, en forlovelse, noget krig, arbejdet, en forbandelse (måske) og spøgelser. I hvert fald et af slagsen.
Han bliver på forskellige måder hevet ind i forskellige situationer, hvor han lige pludselig skal håndtere spøgelser, mumier, forbandelser, gigantiske aber og sin egen mistro til det, han oplever.

Alt dette foregår i Cairo i 1969, hvor sociale problematikker og arrangerede ægteskaber også er dominerende. Refaat er omgivet af uheld, næsten forbandet, hvis han selv skulle kalde det noget. Hans kaffe drypper på mystisk vis altid over det, han arbejder på, og hver gang han spiser mad, ender han med et stykke kardemomme (som han hader) i munden, og han ser spøgelser.

LÆS OGSÅ: Fra Rachel Greens dumme søster til perfekt hustru: Fortsætter Reese Witherspoon sin succes i ‘Little Fires Everywhere?’

Paranormal er overraskende sjov på trods af de ellers tunge emner og debatter, den tager fat i. Død og ulykke omgiver Refaat, men der er en form for mørk humor, der indrammer serien helt fantastisk. Det er en tør humor, der rammer lige ned i mørket og løfter serien op, og tørheden kan fornemmes igennem hele serien på trods af sprogbarrieren.

Tristessen går hånd i hånd med jokes

Selvom serien omhandler død i flere former og myter i alle afskygninger, så er serien på en eller anden måde forblevet let og underholdende, hvor tristessen oftest går hånd i hånd med en joke.

Refaat siger blandt andet ”Fordi jeg hader i dag, vil jeg tage mit classy jakkesæt på, det blå jakkesæt gør mig helt utrolig attraktiv”, hvilket bliver konstateret rimelig tørt af den halvskaldede, trætte 40-årige mand.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Skønhedsbranchen får smæk i ‘Friheden’ sæson to

Den slags konstateringer og lette jokes flyver igennem manuskriptet og formår virkelig at give serien et nyt lag, jeg ikke havde forventet.

Minder om Supernatural

Det er sjældent, at man finder en serie, hvor der er ligheder til ”ugens myte/spøgelse”, men skulle man drage paralleller, så er det tætteste, man kommer, nok Supernatural, hvis du erstatter de to flotte, amerikanske brødre med en halvskaldet, 40-årig egyptisk professor med tør humor.

Paranormal er nærmest en blanding af Odd Thomas-filmen, Supernatural, IT og The Haunting of Hill House i én og samme pærevælling – og det fungerer fandme.

LÆS OGSÅ: Thomas Bo Larsen får rolle i ny sæson af prisvindende serie

Det er også virkelig forfriskende at se en serie, hvor det næsten bliver antologi; det er en ny myte, legende eller et nyt spøgelse for hvert afsnit med en rød tråd, der begynder og slutter hos Refaat, og det fungerer overraskende godt.

Godt tænkt!

Refaats umiddelbare tilgangsmetode og mistro til det, han står over for, er fantastisk godt tænkt og skruet sammen.

Den røde tråd, der omhandler hans evne til at se spøgelser og hans familieliv (og forlovelse med hans yngre kusine) binder serien superflot sammen og skaber også en form for afbræk i det ellers meget myte-tunge manuskript.

LÆS OGSÅ: Podcast: Vi Elsker Twin Peaks

Her skal Aya Samaha, der spiller Refaats kommende kone, Huwaida, have et gigantisk skulderklap for sit portræt af en naiv, men elskværdig kvinde, der bare gerne vil ses som konemateriale. Det er virkelig i top og et af de absolut lyseste punkter i serien!

Effekter og artefakter

Dog må man også indrømme, at Netflix ikke har lagt det helt store budget for effekterne, der optræder i serien. Det er ærgerligt, fordi man som seer bliver hevet lidt ud af den ellers fede oplevelse, når det er tydeligt CGI, der ligner noget fra midten af 00’erne.

Foto: Paranormal/Batool Al Daawi/Netflix

Det er selvfølgelig også et sats at smide mange penge efter det, men når serien i den grad afhænger af mytologi og spøgelseshistorier, var det måske meget godt givet ud alligevel.
Det er nemlig svært at tage det alvorligt, når man tydeligt kan se, at skuespillerne forsøger at fokusere på noget, der ikke er der, eller slår ud efter usynlige skarabæer.

Det er derimod meget sjovt at lære om nogle af myterne; både medjai i ørkenen, der er bange for ”The Custodian”, en forbandet mumie og andre fortællinger, der har rod i virkeligheden, og lige præcis dét løfter serien ret meget op.

Underlig, men dyb serie

Det er en underlig, men vanedannende og sjov serie, der er en fortælling om en familie og omgivet af overnaturlige fortællinger.

Den tager også fat i nogle af de problematikker, der kunne opstå på det tidspunkt i Cairo som fx et arrangeret ægteskab, når man er forelsket i en kvinde fra et andet land eller den reelle frygt, der omgav Cairo i 1969, hvor luftangreb og fortællinger om krig og soldater var på sit højeste.

LÆS OGSÅ: 5 serier fra 2020 du bare SKAL se

Lige præcis den fortælling og frygt, der konstant emmer under overfladen, giver en dybde til Paranormal, som jeg ikke havde forventet i en serie om spøgelser. Der var et eller andet, jeg ikke kan sætte min finger på, der opstod under de scener, hvor Refaat og hans familie b.la. gemte sig under et luftangreb. Det kunne et eller andet og skabte en uro i kroppen, jeg absolut ikke havde forventet.

Pulsen kommer også op

Det skal også nævnes, at der faktisk er uhygge også. Det er jo i sagens kerne en gyser, og det kan godt være, at der kommer lidt humor og tørre jokes indover en gang imellem, men der er reelt set nogle scener, hvor pulsen kom lidt op.

Små spøgelsespiger, der gemmer sig i mørke hjørner og bag gardiner er i og for sig ret creepy, men når det også er sammenlagt med spøgelsespiger under sengen, der kradser og slæber sin krop, så får man altså myrekryb under nakkehårene.

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 4 gode serier du bør se i november

Alt i alt er det en sjov, dyb og overraskende spændende serie, der fortæller historier på en ny måde og bringer gys med sig oveni hatten.

Så hvis du har et par timer til overs, så bør du helt klart få set Paranormal!

Fakta om ‘Paranormal’

Instruktør: Amr Salama, Majid Al Ansari

Manuskriptforfatter: Amr Salama, Ahmed Khaled m.fl.

Medvirkende: Ahmed Amin, Reem Abd El Kader, Rushdi Al Shami, Razane Jammal m.fl.

Afsnit: 6

Dansk premieredato: 5. november 2020

Dansk streamingtjeneste: Netflix

Sprog: Arabisk, engelsk

LÆS OGSÅ: ‘Black Mirror’ og de 4 andre mindf***-serier du skal se

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like