Anmeldelse: Der er langt mellem de gode øjeblikke i ‘Noget om Emma’

Foto: Noget om Emma/ Fotograf David Bauer. Leveret af Drive Studios

Handlingen i den nye DR-serie ‘Noget om Emma’ halter.

Ja, der er noget om Emma. Men der er endnu mere om Vitus. Og om ungdommen, hun portrætterer og den ladhed, der omgiver seriens hovedrollen. Og alle de andres men og skavanker, der på en eller anden måde hverken er flatterende eller forståeligt.

Snart far og nyforelsket

Vi følger vores hovedperson, Vitus (Mads Reuther), der – med hans egne ord – ikke følte noget, før han mødte Emma (Kristine Kujath Thorp).

Det er måske ikke den bedste udtalelse, da hans kæreste, Sara (Mette Gregersen), er gravid og har styr på sin uddannelse, sine penge og sine saml-selv-møbler, og Vitus selv sejler rundt i en løs tilværelse som bartender.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Han møder den smukke, norske Emma i et hummerkostume til en fest (dagen før den første lægetid omkring graviditeten) og forelsker sig hurtigt og dybt i den lidt skæve og hemmelighedsfulde Emma.

Ingen sympati for Vitus

Der er overraskende lidt godt at sige til Vitus forsvar. Alt i alt er han en doven, lad, selvcentreret mand, der ikke er rykket videre fra gymnasietiden og desuden hader sin familie for ting, der ikke kan laves om.

Foto: Noget om Emma/Fotograf David Bauer. Leveret af Drive Studios

Som seer når man sådan set heller ikke at udvikle den store sympati for ham, fordi han konstant glemmer alle andre omkring sig, lader sine problemer komme først og egentligt ikke har meget at byde på, når det ikke kommer til et romantisk forhold. Han befinder sig langt fra den virkelighed, som serien forsøger at vise: de svære midt og slut-tyvere og ung, altoverskyggende kærlighed. Og man ser faktisk kun de centrale emner, serien arbejder i, som små glimt i ham.

LÆS OGSÅ: Ny podcast: Lykkes Susanne Bier med sin nye serie ‘The Undoing’

Vitus stiller spørgsmålstegn ved kærestens graviditet, som havde havde hun snydt ham og ført ham bag lyset og føler sig selv vigtigere end andre, når det kommer til ens problemer. Det er trættende at høre på selvynk i så lang tid ad gangen, og man mister respekt for ham, når han konstant forklejner andres oplevelser og skider på gode råd, når de kunne redde ham ud af nogle møg-situationer. Vitus undgår konflikter ved at undgå øjenkontakt og er i grunden dårlig til at indrømme, når han tager fejl.

‘Manic dream pixy girl’

Emma er ikke meget bedre. Hun skjuler også hemmeligheder, som Vitus gør, men er samtidigt kæphøj og har svært ved at åbne sig over for andre. Hun er irrationel og tager beslutninger i nuet, der ikke er sammenhængende. Hun virker som et typisk manic dream pixy girl, der er til for, at hovedrollen bliver mødt med en kvinde ”der ikke er ligesom de andre”, fordi hun jo havde det der hummerkostume på den ene gang og stjal flamingo salt og peber-sæt fra en restaurant.

LÆS OGSÅ: Rå gangstere eller artige sygeplejeelever?: Nye serier og sæsoner på Viaplay, TV 2 PLAY, C More, Disney+ og Paramount+ i november

Deres fælles romance er svær at tro på, fordi den ene taler den anden efter munden, og de begge to drømmer om hinanden i andre formater; Vitus vikler sig om Emma og hele hans personlighed bliver til ”ham, der er forelsket i Emma”. Det bliver tydeliggjort ved, at han dagen efter at han går fra sin gravide kæreste – som han for øvrigt beskylder for at have planlagt graviditeten og snydt ham på den måde – tager til Norge med Emma uden at se det store issue i det. Emma drømmer om en spontan fyr uden bindinger, og da drømmen om det brister, forsvinder hun lige så hurtigt, som hun kom.

Svært at give slip

Der er lyspunkter, der er vejer serien op. I virkeligheden er der et eller andet underliggende, der hele tiden får en til at se videre. Det er det underliggende i, at det er nemmere og mindre smertefuldt for Vitus at undgå øjenkontakt, for så undgår han den svære samtale med sin far, der drukner sine sorger, og det er nemmere at søge den personlige lige-nu-lykke, der bruser en til hovedet, end det er at indse, at man måske skal videre og starte et nyt kapitel.

Foto: Noget om Emma/ Fotograf David Bauer. Leveret af Drive Studios

Det er svært at give slip på sin ungdom, og det er endnu sværere at indrømme, at man godt kan være sig selv. Men at det ikke er sikkert, at andre vil kunne lide en, hvis man er.

LÆS OGSÅ: Kongeligt gensyn: Nye serier og sæsoner på Netflix i november

Vitus har svært ved at give slip på frygten om, at han har sin vrede fra sin far og sin tristesse fra sin mor, men desværre dykker man ikke for alvor ned i de ting, der måske har mere fyld og mere at sige som fx selvmord, og hvordan det påvirker en familie. Dog er der noget fint i hans fortælling om sin mor til Emma og de flashbacks, der følger ham og hans bedste ven og fætter, William (Emil Blak Olsen).

Mangler ansvar

Det er næsten ærgerligt, at man ikke udforsker ansvar og konsekvenser i serien. Vitus tager generelt ikke meget ansvar for sig selv eller sit eget liv og da slet ikke for sine handlinger.

Det ville have være interessant at se den del af narrativet; Vittus, der skal forsøge at redde sig selv op fra bunden og tage ansvar for b.la. sin gravide kæreste, og at han selv sætter sig i situationer, der er ubehagelige.

LÆS OGSÅ: Kraften er stærk i The Mandalorian sæson 2. Se den lige nu på Disney+

Jeg vil dog give et kæmpe skulderklap for skuespillet, der virkelig rammer plet i karakterarbejdet. Der er nærmest ikke en finger at sætte på det, og det er et strålende lyspunkt i en serie, der ellers halter. 

Der er ikke så meget om Emma

Serien tegner egentligt et fint portræt af at sumpe rundt i sin egen suppe af selvmedlidenhed, og hvor svært det er at give slip, men det er egentligt også det.

Jeg skulle væbne mig med tålmodighed for de gode, specielle øjeblikke, der desværre var lidt langt imellem, og man skal være indstillet på, at der måske faktisk ikke er så meget om Emma; det er i bund og grund en fortælling om Vitus, hvor Emma dukker op for at vise ham, hvad følelser er.

LÆS OGSÅ: Mord, mørke og mystik: Vi Elsker Seriers guide til uhygge i efteråret

Desværre sidder man også og venter på, at det går op for ham – eller hende – at en forelskelse og et forhold ikke er svaret på alt, og at man desværre bare må vokse op og stoppe med at drikke øl til klokken 7.00 om morgenen, fordi vi som seere ved sandheden:

Man ender alligevel med at kaste op.

Se den, hvis du kan lide en lidt løs fortælling, hvor du ikke nødvendigvis investerer dig helt vildt meget. Syv afsnit er ikke mange og det er en fin serie, hvis man mangler noget til en søndag.

Fakta om ‘Noget om Emma’

Instruktør: Mads Mengel

Manuskriptforfatter: Christian Bengtson

Medvirkende: Mads Reuther, Kristine Kujath Thorp, Mette Gregersen m.fl.

Afsnit: 7 (i alt)

Dansk premieredato: 23. oktober 2020

Dansk streamingtjeneste: DR TV

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: The Sinner sæson 2 er uhyggelig, men er den lige så god som sæson 1?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like