Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: DR-dokumentaren ’Museet’ er en fascinerende, men rodet fortælling om SMK

AfChristina Munk
10. januar 2023
Museet DR anmeldelse
'Museet' / Foto: DR

Del artikel

Dokumentarserien ’Museet’ på DR giver et berigende indblik i livets gang på Statens Museum for Kunst. Desværre vakler programmets struktur på grund af de mange forskellige fortællinger, man gerne vil omkring.

Kameraet følger museumsvagten, imens han koncentreret går sin runde. Rundt om ham ser man mennesker i alle aldre opslugt af kunstværkerne, der fylder museets sale.

Velkommen til Statens Museum for Kunst.

I DR-serien Museet følger vi følger SMK fra 2019-2022. Serien kredser især om det store fald i besøgstallene, som museet har oplevet de senere år, foruden den omfattende organisering af to udstillinger. Den ene ’Det røde atelier’ af Henri Matisse, som kan man se på museet lige nu, og den anden, en kommende udstilling ’Barok’, der åbner i foråret.

Da serien starter, befinder museet sig i krise. Siden 2016, hvor man genindførte entrebetaling, har der været færre gæster. Programmets fokus på lave besøgstal og organisering af to nye udstillinger skaber en naturlig spænding. Vil de kunne bryde den negative udvikling?

Direktør Mikkel Bogh er ansvarlig for at håndtere museets økonomiske problemer. Og det er ikke så få ting, han skal navigere i. For midt i planlægningen af den vigtige barokudstilling, som skal få flere gæster til, banker corona på døren, og museet må lukke. Epidemien gør fremtiden endnu mere usikker end før.

Begivenhederne skaber en naturlig ramme for alle de aktiviteter, der foregår på stedet. Det åbner op for møder med museets mange forskellige ansatte, som har hver deres rolle på SMK. Og derigennem får man som seer indsigt i de mange forskellige facetter, der skal til for at drive et museum.

Kameraet følger de ansatte tæt. Enten mens de fortæller om deres fagområde. Eller som flue på væggen til møder.

Flere hundredes års fugt og skidt


Konservator med speciale i kunst på papir, Karen Esser, går på detektivarbejde sammen med Chris Fischer, leder af Forskningscenter for Tegnekunst, da de opdager, at det, der på en tegning oprindelig var en mand, nu er en hund.

Vi er med, når kurateringen af Matisse-udstillingen er i gang. Til et møde mellem tegnestuens Pernille Jensen, overinspektør og seniorforsker Dorthe Ågesen og kunstformidler Mette Houlberg Rung studeres en miniaturemodel af rummene. Det diskuteres, hvor malerierne skal hænge i rummet. Og hvordan man giver de besøgende den bedst mulige oplevelse.

At de ansatte selv får lov til at fortælle om deres arbejde, er et stærkt greb. Dels er det virkelig spændende og interessant, og samtidig højner det autenticiteten.

Dette og en masse andre scener fungerer som små kapitler i en samlet fortælling om dagene på museet.

Ordløs a capella


Blandingen af de to gør, at det ikke bliver for højtideligt, for den skaber en kontrast til udsendelsens mere alvorlige del.

Midt i organiseringen af de to forskellige udstillinger er der også fokus på museets gæster.
Kameraet betragter en række besøgendes ansigter og kropssprog, når de nysgerrigt og undersøgende observerer værker. Man har valgt forskellige typer og aldre, hvilket skaber en god dynamik. Kommentarerne er umiddelbare, ægte og morsomme. En lille dreng og hans far kommer med programmets skønneste kommentarer:

Far: ”Har du lyst til at røre ved sådan et billede?”

Søn: ”Ja, for det ligner karamel”.

Inspirerende føljeton


Det ville desuden have klædt udsendelsen, at selve kunsten fik en større plads. For det er jo kunstværkerne der er museets fundament. Man kunne foreksempel have fremhævet nogle af værkerne i udstillingerne. Eller nogle af de ansatte på stedet kunne have valgt et yndlingsværk i samlingen og have fortalt om det.

Programmet ønsker dog, at vi skal have ægte indblik i livet på SMK. Dels fordi vi indgående bliver præsenteret for alle de forskellige aspekter, der foregår i huset, som normalt er skjult for offentligheden. Men også fordi vi bliver inviteret ind i en periode, hvor museet er meget sårbart.

’Museet’ slutter med scener fra publikumsåbningen af Matisse-udstillingen, som blev den succes, de havde håbet og så desperat havde brug for. Faktisk slog den publikumsrekord, og det skaber håb for stedet.

Samlet set er DR’s dokumentarserie en inspirerende føljeton om livet på stedet, der huser Danmarks største kunstsamling. Se den, og dit næste besøg på Statens Museum for Kunst vil være endnu rigere end ellers.

Fakta om ’Museet’

Instruktør: Nicole Horanyi og Cecilie Debell
Antal afsnit: 4(anmeldelsen er baseret på 4 afsnit)
Land: Danmark
Dansk streamingtjenste: DRTV
Dansk premieredato: 31. december 2022
Produktionsår: 2022

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’Matadorerne’ er mere højstemt Hollywooddrama end danmarkshistorie

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Bad Bitch' er en af de vigtigste DR-serier i lang tid

LÆS OGSÅ: 10 nye danske serier, vi glæder os til i 2023

Del artikel

Læs mere omDRTVMuseet

Andre Serier | Anmeldelser