Anmeldelse: En krimi-klassiker er født med ‘C B Strike: Lethal White’

Foto: C. B. Strike/HBO Nordic

Traditionerne forlænges og fornyes på en ret engelsk måde i denne fremragende krimiserie.

For C B Strike er netop en krimiserie, som den slags skal være med et knudret præcist plot, hygge, spænding og mindeværdige karakterer.

Serien C B Strike på HBO Nordic bygger på romanerne om privatdetektiven Cormoran Strike.

Vi er nu nået til fjerde sæson, Lethal White, der består af 4 x 60 minutters lækker intelligent underholdning.

Et miks af romantik og krimi

En forstyrret ung mand dukker op på kontoret, en anden forsvinder, en politiker afpresses, og folk hader hinanden i et komplekst net af sandheder. Det udvikler sig selvfølgelig, og retningen overrasker undervejs. Men faktisk starter det hele med et bryllup. Usagtheder, blikke og brudte samtaler i det private handlingsspor. Mikset af romantik og krimi er godt her og er en af styrkerne i denne rigtig gode krimi-serie.

At se C B Strike er som at se på noget rart med lidt kant. Den har to afslappet smukke, men martrede personer i centrum. Måske nok med en romance på vej. Kendismiljøer, politiske kredse, posh familier og fallerede stjerner indrulles i de forskellige plots og punkteres en smule undervejs. Det bliver lidt samfundskritisk på de gode steder.

LÆS OGSÅ: Podcast: ‘A Discovery of Witches’ deler vandene

Serien foregår i et likeable London for et par år siden. Endda med udgangspunkt i Denmark Street, der er kendt for sine mange guitarbutikker. Sjovt som dansker, en smule sjovere som musiknørd. I hvert fald en detalje, der knytter an til vores helt, der er søn af en tidligere kendt rockmusiker.

Et yndigt par

Vores helt er også krigsinvalid og går med benprotese. Dermed er et mere mobilt sidekick nødvendigt. Hun introduceres tidligt i første sæson, er ret køn og rødhåret. Coroman Strike (Tom Burke – Mank og War & Peace) og Robin Ellicot (Holliday Grainger – The Borgias) mødes og kan på charmerende vis deducere sig gennem de snedigt udtænkte ugerninger.

Det er en serie, der kræver din opmærksomhed, så detaljerne står klart til sidst. Hvem var våd på skuldrene på dét tidspunkt, eller hvilket maleri var falsk, da det blev byttet dén dag. Disse kringlede sving i plottet holdes flot i luften og forklares med logik. Men kun lige nok til at du stadig afledes og overraskes. Der sidder en forfatter bag med et stort og grundigt overblik.

De store forbilleder – og ja, det ér hende

Inspector Morse og Sherlock Holmes er charmerende karakter-forbilleder for Cormoran Strike. Og P. D. James’ mange krimier med de komplicerede plots i den engelske provins er en sikker kilde til inspiration.

Referencerne er dermed på plads i romanerne fra Robert Galbraiths hånd. Men dette er et pseudonym for ingen ringere end J. K. Rowling. Igen har hun taget en genre helt seriøst og omhyggeligt opbygget en stærk struktur, der kan kaste mange titler af sig.

LÆS OGSÅ: Knutby-mordet: Ny true crime-serie på vej til HBO Nordic

J. K. Rowling mestrer fantasy-genren allerede. Og nu er hun med denne serie om Cormoran Strike dykket ned i den ærke-angelsaksiske krimi. Det er så dejligt, at hun har taget sig tid til at bygge en rigtig god krimiserie op. For hun kan sit kram. Hun har de senere år blandt andre ting skrevet romanerne om denne forhutlede privatdetektiv. Hun skaber her en original og solid figur og sætter ham i en traditionel ramme – det virker.

Ny klassikker

Serien C B Strike dækker hver roman med 2-4 episoder. Indtil nu er fire romaner behandlet i hver deres sæson. De næste sæsoner kommer, som romanerne udgives, hvilket giver et ujævnt, men forståeligt tempo. Man må nøjes. og det giver en klædelig coolness – igen typisk engelsk.

Serien er dejligt underspillet og underdramatiseret, så man lærer karaktererne at kende i eget tempo. De to i centrum er godt castet og dejligt svære at indfange hurtigt. Produktionen er dyr og lækker på den der BBC-måde, hvor det ikke kan ses.

LÆS OGSÅ: Interview med Camilla Läckberg: Fra krimier til sæbeopera

Der tænkes og tales mere, end der løbes og jagtes. Og så dukker der en kop the op nu og da. Alt i alt meget engelsk og meget vellavet. Jeg er rimelig sikker på, at en ny klassiker er født her.

Hvem opfandt krimien?

Det var egentlig nok en amerikaner og en skotte, der opfandt krimien. De nåede ikke at mødes, men Edgar Allan Poe plantede et par lækre idéer, Athur Conan Doyle greb dem og skabte verdens største roman-detektiv.

Selvom krimien ikke er så engelsk igen, elsker vi englænderne for den. Og de elsker selv den traditionelle krimi højt. Der er mange krav og forventninger til genren i England, og man skal have styr på sine greb for at kaste sig sikkert ud i denne tradition. Her har vi at gøre med en sådan sikkerhed.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Lupin’: Fransk heist-fortælling når det er bedst

C B Strike passer eminent til dine vinteraftener i sofaen, hvor du kan sidde og gætte med. Og måske få et lille passende crush på en af de centrale karakterer. Der ligger en naiv sødme midt i krimigådernes forfaldne mennesker. Så håbet er tydeligt og hyggen er bestemt intakt.

Info om Lethal White

Instruktør: Sue Tully
Manuskriptforfatter: Tom Edge, baseret på bøger af Robert Galbraith (J. K. Rowling)
Medvirkende: Tom Burke, Holliday Grainger mfl.
Antal afsnit: 4
Land: UK
Produktionsår: 2020
Dansk premieredato: 20. januar 2021
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: STOP NU: 5 serier, der burde være stoppet efter sæson 1

LÆS OGSÅ: ‘True Detective’ sæson-battle: Hvilken sæson er den bedste?

LÆS OGSÅ: Podcast: Familiedrama, organiseret kriminalitet og voldsorgier bliver forenet i ‘Gangs Of London’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like