Anmeldelse: ‘Framing Britney Spears’ er “en rigtig trist historie”

Foto: Framing Britney Spears/The New York Times/TV 2

Medmindre du lever under en sten, så har du nok set eller hørt hashtagget #FreeBritney.

Hvad dét handler om, kan du se i den vanvittigt omtalte og omdiskuterede dokumentar Framing Britney Spears, som er tilgængelig på TV2 PLAY.

Der gik ikke mange dage, fra Framing Britney Spears ramte verden, til at hashtagget #FreeBritney kom tilbage for fuld skrald. Dokumentaren fra The New York Times blev sendt 5. februar 2021 og medførte en bølge af offentlig støtte fra alverdens kendte personer, lige fra Miley Cyrus, Sarah Jessica Parker og Cher til Bette Midler. Og hvad handler det hele så om?

Hit Me Baby One More Time

I al den tid, hvor Britney Spears har været på toppen, har hun måtte tage det ene slag efter det andet: Hun var for afklædt, hun har siddet for rullende kamera og skulle svare på spørgsmål om sine bryster, om hun var en jomfru, om hun var en dårlig mor, var hun Justin Timberlake utro. Og slagene blev ved med at komme.

I Framing Britney Spears fortæller en paparazzo om, hvor mange tusinde dollars et foto af Britney kunne indbringe, hvilket også forklarer, hvorfor hun var jaget så vildt. Det er i øvrigt den samme fotograf, som blev angrebet med en paraply af Britney, da filmen endelig knækkede for hende.

LÆS OGSÅ: Varm hygge eller kolde krimier: 5 nordiske serier til din vinterferie

Alt sammen til trods for, at han jo egentlig bare ville passe på hende, og at han jo slet ikke havde lyst til at være paparazzo (indsæt selv himlen med øjnene og grim smag i munden).

Gimme More

I 2007 kom så nedbruddet for Britney. Mens paparazzikameraerne blinkede, ragede hun håret af, fik en tatovering og angreb en paparazzibil med en paraply. Alt sammen mens verden jublende så til. Hun var et meme i sig selv; ”Hvis Britney kan komme igennem 2007, kan du også overleve dette”.

På baggrund af sin mere og mere ustabile tilstand mistede hun forældremyndigheden over sine to børn, og til sidst mistede hun sin frihed – hun blev umyndiggjort. Retten dømte, at hendes far skulle indtage pladsen som Britneys værge og forvalter af hendes formue. Her er der altså tale om en temmelig voldsom fratagelse af frihed. Helt ned til, hvem hun må få besøg af, om hun skal døgnbemandes, om hun må have kreditkort, og om hun skal på turné. Alt dette kom farmand Spears til at skulle bestemme.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på streamingtjenesterne i februar

Ud over at stille spørgsmålstegn ved denne beslutning, spekulerer dokumentaren i, om Britney gik med til alt dette for bare at få lov til at se sine børn igen. Få uger efter dommen fik hun nemlig tilkendt delvist samvær med sine børn igen.

I’m a Slave 4 U

De sidste 13 år (!) har Jamie Spears styret sin datters liv med fast hånd, hvilket har affødt vrede reaktioner fra de mest inkarnerede Britney-fans. Dokumentaren stiller store kritiske spørgsmålstegn ved beslutningen om, at Jamie Spears fortsat skal være Britneys værge og betvivler beslutningen om, at hun fortsat ikke er i stand til at styre sit eget liv.

Der er noget virkelig mærkeligt i, at Britneys far, som hun ikke har et specielt godt forhold til, og som ikke har været en tilstedeværende figur i hendes liv, skal stå for netop det – hendes liv.

LÆS OGSÅ: Her er forårets store serier på TV 2

Og endnu mere bekymrende bliver det, at der på hans kontrakt fremgår, at han modtager en procentdel af omsætningen fra hendes forretning. En, der har til formål at passe på et andet menneske, skal vel ikke også have en økonomisk interesse?

Toxic

I Framing Britney Spears møder vi en række superfans, som alle mener at Britney bliver holdt fanget mod sin vilje, og det til trods for, at hun er i stand til at tage sig af sig selv.

De mener, der er noget ragende galt, og at Britney, via sin Instagramprofil, forsøger at sende en række nødråb om hjælp. Om det er lidt for meget sølvpapirshat eller ej, så påpeger dokumentaren, at der i hvert fald er truffet nogle afgørelser, som kan være svære at forstå.

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: Your Honor, Lupin og Outlander

De mener, at forholdet mellem Britney og Jamie Spears er så dårligt, at han aldrig skulle have været hendes værge. Og det kan der unægtelig være noget om.

Oops!…I Did It Again

Når alt kommer til alt, er det en rigtig fin dokumentar. Man bliver ikke blæst fuldstændig bagover, fordi der kommer et eller andet vanvittigt nyt for dagens lys. Den er afdæmpet, opridser en superstjernes liv i medielyset og nedturen ved det hele.

Lige med undtagelse af den førnævnte paparazzo er det helt normale mennesker, der på baggrund af deres profession, interesse eller fandom giver et bud på, hvorfor Britney er blevet frataget retten over sit eget liv. Der er rigtig mange afstikkere, og jeg har lyst til at smide om mig med indskudte sætninger så som ”og nu strejker hun!” eller ”Justin Timberlake malkede jo deres break-up!” osv. Men det må I selv se i dokumentaren.

LÆS OGSÅ: What to Watch: Episode #1

Det, jeg sidder tilbage med, er følelsen af, at det er bare er en rigtig trist historie om en sangerinde, som overhovedet ikke har fået et ben til jorden men har måtte stå på mål for alverdens grænseoverskridende opførsler. Og inderst inde sidder jeg lidt og frygter, at jeg, med udgangspunkt i, at jeg ser dokumentaren og skriver anmeldelsen, bare endnu en gang hopper med på bølgen af at se hendes liv og alle dets facetter blive fremstillet. Dog trøster jeg mig ved, at dokumentaren har fået nok bevågenhed til, at der rent faktisk er sket skred i hendes sag og søgsmål om at få ændret værgemålet. Og så har den virkelig givet mig et rap over nallerne i forhold til, at jeg også har grinet af ”If Britney can survive 2007…”.

Fakta om ‘Framing Britney Spears’

Instruktør: Samantha Stark
Manuskriptforfatter: Liz Day
Medvirkende: Britney Spears, Liz Day m.fl.
Antal afsnit: 1
Land: USA
Dansk premieredato: 15. februar 2021
Dansk streamingtjeneste: TV 2 PLAY

LÆS OGSÅ: Dyk ned i sexkulten NXIVM på C More

LÆS OGSÅ: Podcast: Holder ‘Sex and the City’ stadig?

LÆS OGSÅ: Knutby-mordet: Ny true crime-serie på vej til HBO Nordic

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like