Anmeldelse: ’Gangs of London’ sæson 2 er et eksplosivt, underholdende voldsorgie

Gangs of London sæson 2 anmeldelse
Sope Dirisu som undercoverbetjenten Elliot i den brutalt underholdende anden sæson af ‘Gangs of London’. /Foto: C More

Sæson 2 af C Mores gangsterserie ‘Gangs of London’ byder på gamle kendinge og nye ansigter samt masser af ultra-vold, der nærmest er blevet seriens signatur.

Gangsterverdenen har været et yndet emne i serier nærmest siden TVs begyndelse.

Det kan udformes som et periodedrama ala HBOs Boardwalk Empire, hvor forbudstiden i USA var det perfekte miljø for hensynsløse opportunister. Ligeledes var The Sopranos langt mere end bare småfede New Jersey italiensk-amerikanere, der ville tjene hurtige penge. Snarere var den et portræt af mennesker, der ikke var klar på den forandrede verden omkring dem.

I den mere realistiske ende var The Wire, hvor narkoens indflydelse på Baltimore som by i alle dens lag, blev fremvist til perfektion. Senest har Netflix’ Snabbe Cash lagt sig i samme dur og har indtil videre taget teten som den bedste gangsterserie i de senere år.

Ingen fingre imellem

En outsider til tronen finder vi i den britiske Gangs of London. Skabt af Gareth Evans, som stod bag de ultra-voldelige actionfilm The Raid og The Raid 2, imponerede serien med sin meget dramatiske skildring af en gangsterfamilie i frit fald. Og så de vanvittigt imponerende voldsscener, hvor der ikke blev lagt fingre imellem eller klippet væk i sidste sekund.

Efter sønnens Sean (Joe Cole) blodige forsøg på at overtage magten i Londons kriminelle underverden efter farens død blev umiddelbart bragt til en brat ende i slutningen af første sæson. Men, fred i den verden er mere flygtig end en plastiskpose i blæsevejr, så der er selvfølgelig nye spillere på banen.

Kugleregn

Anden sæson starter med en våbenhandel. Alt forløber umiddelbart godt. Indtil en gruppe svært bevæbnede mænd dukker op. Blandt dem skiller en sig markant ud med nærmest platinblondt hår. Det er Koba (Waleed Zuaiter). En georgisk gangster og våbenhandler, som er blevet hentet til London for at være sammenslutningen af alle organisationers ’The Investors’ bøddel på gaden.

Med brutal og nådesløs hånd dikterer han lov og orden, nedslagtninger og kugler igennem hovedet, hvis ikke der bliver makket ret. Og nogen er ude på at fucke med status quo. Når først gangstere bliver nervøse, er der ikke langt fra tanke til voldshandling. I takt med at ligene begynder at flyde i Londons gader, begynder de forskellige bagmand langsomt at komme ud fra deres skjul.

Og der er en håndfuld gengangere fra forrige ombæring, inklusiv et par overraskelser.

Men hvis der er én ting, første sæson slog fast, er det, at man ikke bør knytte sig for meget til en karakter. For alle har en målskive på ryggen, og på et eller andet tidspunkt er der en, som rammer plet.

Fortiden spøger

For nytilkomne kan anden sæson af Gangs of London virke svær at komme ind i universet af. Der tales internt om ting, som havde betydning førhen, og folks motiver for at gøre, som de gør, giver i visse tilfælde kun mening, hvis man har set første sæson.

Når undercoverbetjenten Elliot (Sope Dirisu) for eksempel kommer tilbage til London, rusker det op i en række problematikker. Enten sender folk daggertblikke efter ham, eller også er de længselsfulde. Ofte er forklaringer ordknappe, hvor merbetydningen i hver enkelt stavelse ikke nødvendigvis opfanges af nyere seere.

I den forstand giver det mere mening at opfatte anden sæson som et kapitel i en længere fortælling. For det virker til, at showrunner Corin Hardy har en rimelig klar vision for, hvor serien skal ende henne. Eller det må man i hvert fald håbe.

Ellers kommer Gangs of London hurtigt til at ende som en fodnote, når der skal diskuteres bedste gangsterserie. Den har dog én klokkeklar ting, der taler til dens fordel, og det udnytter den også maksimalt.

Blodet flyder i Londons gader

Selvom volden ikke helt er oppe i samme vilde grad som i første sæson, er der stadig skallesmæk for skillingen. Nærkampssekvenser virker til at være blevet sat lidt på bero. Når de fremkommer, er det fordi, der er en følelsesmæssig ballast bag og ikke ”bare” The Raid-lækre kampteknikker, der skal vises frem.

Bevares, de er der stadig, som da vi møder Elliot for første gang i nærkamp med nogle skumle typer i Tyrkiet. Det giver sug i maven, når slagene falder så tungt, at man næsten kan mærke dem igennem skærmen og ud i sofaen.

I stedet bliver der skudt på livet løs. Ikke på samme måde som i første sæsons højdepunkt i episode fem, hvor en gruppe danske lejesoldater skyder en hytte til pindebrænde. Det er mere råt, med hurtige og eksplosive skududvekslinger, hvor der sjældent bliver taget hensyn til uskyldige mennesker. Et fiskemarked bliver til et skydetelt. Men det lykkes pudsigt nok ikke de forskellige gangstere at ramme alt andet end den mand, som løber lige ned igennem en gang.

Et underholdende bekendtskab

Der er noget opera-lignende overdrev i Gangs of London, hvor alle følelser bliver maksimeret, og der er udfarende reaktioner på alt. Når man har fanget den tone, er serien et vanvittigt underholdende bekendtskab. Hvad der mangler i karakterengagement, opvejer den med ultra-vold i lange baner, så selv den hårdeste blodhund nok skal få tilfredsstillet tørsten.

Og det er dér, serien får sin merit og plads i historien, når det gælder gangsterserier: som et underholdende eksplosivt voldsorgie!

Fakta om ‘Gangs of London’ sæson 2:
Instruktør: Corin Hardy (showrunner) mfl.
Manuskriptforfatter: Tom Butterworth mfl.
Medvirkende: Sope Dirisu, Michelle Farley, Waleed Zuaiter, Pippa Bennett-Warner mfl.
Antal afsnit: 8
Land: England
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 22. november 2022
Dansk streamingtjeneste: C More

LÆS MERE: Hvis du kunne lide ‘Sons of Anarchy’ og ‘Peaky Blinders’, vil du elske ‘Gangs of London’

LÆS MERE: Stream and Chill: Svensk serie får dig til at skrige på mere

LÆS MERE: Hvis du kunne lide ‘The Sopranos’ vil du elske disse tre gangsterserier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like