Anmeldelse: I niende sæson af ‘Badehotellet’ er de skægge, småborgerlige intriger igen i højsædet

Badehotellet / Sæson 9 / Amanda Madsen / Foto: TV2
Badehotellet / Sæson 9 / Amanda Madsen / Foto: TV2

Folkekære ‘Badehotellet’ er tilbage, og der er, efter to krigsprægede sæsoner, lagt i kakkelovnen til tiltrængte feel good-øjeblikke for de elskelige karakterer.

Fire år er gået, siden vi sidst, under turbulente omstændigheder, tilbragte tid med det brogede herskab fra Andersens Badehotel. Året er nu 1945, krigen er slut, og det er med en god portion held lykkedes Amanda (Amalie Dollerup) at vaske de værste spor fra tyskernes okkupation bort og genfinde sommeridyllen.

En stor hemmelighed nager dog under overfladen – for hvem er far til hendes nu 4-årige datter, Frida? Det holder Amanda skjult.

Apropos familiære forbindelser optrappes dramaet også i Hr. Weyses (Jens Jacob Tychsen) lejr. På Hr. Madsens (Lars Ranthe) opfordring har han og fruen tilsluttet sig sommerens følge trods oprindelige planer om filmindspilning. Skæbnen vil, at Fru Fjeldsø (Birthe Neumann) i samme omgang har medbragt barnebarnet Sarah (Ella Hammarsten Liedberg), som i virkeligheden er Weyses datter (fra ægteskabet med Sibylle). Han lover højt og helligt, at han ikke vil opsøge pigen, men da han opdager, at hun er en stor fan – og at de tilmed har en masse tilfælles – fortrylles han alligevel.

I krigens skygge

Sæsonens overordnede tema bærer i høj grad præg af de helt spæde efterkrigstidsdilemmaer. (Selv)retfærdighedens regnskab gøres op, værnemagere og tyskertøser er jaget vildt, mens modstandsbevægelsen og dennes medsammensvorne er i høj kurs. Støt og roligt banes der vej for et genetableret Danmark.

Mærket af krigen er især Grev Ditmar (Mads Wille), som har siddet fanget i koncentrationslejren Dachau. Udhungret og uden sit karakteristiske overskæg vækker han stor medfølelse blandt stamgæsterne. Men da der udvises undren over, hvorfor netop han blev taget med, svarer han næsten forarget:

“Det kan da ikke være rigtigt, at I ikke ved hvorfor. Vi har da kendt hinanden i så mange år? Jeg er homoseksuel. Det er på tide, at vi lader den maske falde.”

Et både overraskende og rørende udbrud fra en mand, som, efter at have set alle rædsler i verden, ikke længere er bange for at stå ved, hvem han er.

På banen melder sig også Molin-parret. I et forsøg på at dække sin frues dyre vaner har August (Søren Sætter-Lassen) brugt besættelsestiden på at bygge bunkere for tyskerne. Han øjner en mulighed for at hvidvaske sine penge gennem investering i Hr. Madsens firma under påskud af, at pengene er tjent i Sverige. Men bliver han afsløret?

Nye og velkendte ansigter indtager sommerlandet

En af de største fornøjelser ved Badehotellet er at følge tiders gang. Både hos de karakterer, som gennemgår interessant personudvikling, Amanda, Grev Ditmar samt Frigh’erne, og i særdeleshed dem, som aldrig virker til at blive klogere, snushanen Edith og evigt selvcentrerede Hr. Weyse

Et vidunderligt nyt og frisk pust til serien er svenske Ella Hammarsten Liedberg, der som skovjordbær og blomstrende midsommernætter tryllebinder seeren med sin naturlige umiddelbarhed og bløde jazzstemme.

Et uafsluttet forhold fra sidste sæson tages desuden op igen, da Bertha Frigh (Lucia Vinde Dirchsen) endnu en gang krydser veje med Claus Villumsen (Andreas Jebro), der stadig er interesseret i hende og ligger inde med interessant viden om, hvem der angav Grev Ditmar.

Et mesterligt stemningsskifte i ‘Badehotellet’ sæson 9

Tidshoppet fra den ottende til den niende sæson er større end normalt – både i serien og i virkeligheden, da coronapandemien medførte en række udfordringer og forsinkelser. Ikke desto mindre har forfatterne Thorsboe og Lundblad formået at skildre stemningsskiftet fra midtbesættelsen til umiddelbart efter befrielsen uhyre vellykket. Det mærkes, hvordan sindsstemningen hos ensemblet er løftet, fordi krigens alvor ikke længere vejer tungt på skuldrene.

Der er igen blevet gjort plads til at dyrke ‘de små problemer’ og hverdagens intriger, som når Edith driller Otilia med Hr. Aurland, og når Helene er et splitsekund fra at være Hr. Weyse utro med den charmerende sagfører Ødegaard Andersen.

Særligt Amandas historie er i år interessant, fordi den udfordrer tanken om, at alt i krig er sort/hvidt. Man skal ikke så langt i erindringen for at genkalde sig affæren med den tyske løjtnant Kiessling (Anton Rubtsov) kort inden han blev beordret til Østfronten. Man så romancen mellem dem spire – umuligheder til trods. Selvfølgelig er han Fridas far. Men om den lille familie har en fremtid sammen står i det uvisse for nu.

Som at komme hjem til jul

At følge med i Badehotellet føles allermest som at komme hjem til familien i juledagene; en vidunderlig tradition, som har en hjemlig lethed over sig. Som en slags 2022-version af Sommer i Tyrol nænsomt krydret med drama á la Matador favner den essensen af dansk sommeridyl og folkesjæl.

Denne sæson er velskrevet, velcastet og tør tage en række velkendte efterkrigstemaer som kz-lejre, værnemagere, tyskertøser, og modstandsbevægelsens ‘sidste dages hellige’ op, mens den samtidig demonstrerer, at rigtig megen ondskab og smerte kan glemmes under den dansende sommersol.

Sidste episode binder en fin sløjfe på en række af sæsonens hovedhistorier, efterlader små hints til, hvad vi nok skal forvente at beskæftige os med i næste sæson … Og så efterlod den mig med en lille tåre i øjenkrogen.

 

Fakta om ‘Badehotellet’ sæson 9

Instruktør: Fabian Wullenweber
Manuskriptforfatter(e): Stig Thorsboe, Hanna Lundblad
Medvirkende: Amalie Dollerup, Bodil Jørgensen, Lars Ranthe, Jens Jacob Tychsen, Anne Louise Hassing, Anette Støvelbæk m.fl.
Antal afsnit: 5
Produktionsår: 2021
Dansk premieredato: 7. februar 2022
Dansk streamingtjeneste: TV2 Play

LÆS OGSÅ: Danske serier vi kan se frem til i 2022

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘Kamikaze’ er meget mere end blot den første danske HBO Max-serie

LÆS OGSÅ: Her er de mest sete danske serier i 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like