Anmeldelse: Kemohjerne

Foto: Oliver/TV2/Yannick Wolff

Som en del af Knæk Cancer-ugen viste TV2 fiktionsserien Kemohjerne.

I serien stifter vi bekendtskab med den 28-årige humørbombe Oliver, der nyder sin ungdommelige frihed med øl, fester og piger. Vi når dog ikke langt i seriens i alt fem korte afsnit, før friheden smuldrer mellem fingrene på ham.

Foto: Oliver og Emil / TV2 / Yannick Wolff

Allerede i første afsnit af Kemohjerne klager Oliver over smerter i ryggen til sin bedste ven Emil, som opfordrer ham til at søge læge. Det har Oliver gjort, og samme dag skal han til scanning på Riget – en scanning, der bringer dårlige nyheder med sig; Oliver har testikelkræft, som har spredt sig til ryggen!

En balance mellem alvor og humor

Samme dag må Oliver trække i hospitalets patienttøj og finde sig i en indlæggelse. Herfra bliver vi vidne til en rørende og smuk fortælling om at finde balancen mellem at leve et liv med sygdom og at forblive den, Oliver var før, han fik konstateret kræft.

Foto: Oliver/TV2/Yannick Wolff

I de næste mange dage får Oliver besøg af sin far, sin flirt og Emil, og vigtigst af alt møder han den ligeledes kræftsyge patient Eva, der også er indlagt på Riget. De to får et bånd og et venskab, som får afgørende betydning for Olivers indlæggelse og overlevelse.

Må man gøre grin med cancer?

Besøgende fra virkelighedens verden tager hårdt på Oliver, for normalt har han hang til hurtige replikker og galgenhumor, men man må ikke gøre grin med cancer, eller må man? Det synes hans far i hvert fald ikke. Oliver må derfor finde ud af, hvor grænsen går, men han er samtidigt nødt til at gøre brug af sin humor for at overleve den dødsyge hverdag på Riget.

Netop denne balancegang skildrer Kemohjerne så fint og vedkommende. Vi kender vist alle følelsen fra episoder, hvor vi har talt med en kræftramt og ikke ved, hvordan vi skal tale med personen. I serien fortæller Oliver, at han ikke vil gøres til sin sygdom. Han er stadig Oliver, men de, der besøger ham, har svært ved at tackle, hvordan de skal opføre sig over for ham.

Foto: Oliver og Emil/TV2/Jesper Duelund

Dagene går, og besøgene fra venner bliver færre og færre, og Olivers humør daler. Heldigvis har han støtte i sin nyfundne ven Eva. Hun får Oliver på højkant, men da hun bliver udskrevet, er Oliver overladt til sin egen elendighed, der kun bliver værre og værre.

Ros til alle skuespillere i Kemohjerne

Jeg har kun ros til overs for seriens hovedrolleindeindehaver Adam Ild Rohweder, der skildrer en kræftramts rutsjebanetur så fint og så nærværende, at jeg til tider måtte huske mig selv på, at denne serie er fiktion og ikke en dokumentar. Vi følger Olivers kamp for at overleve kræften, men størst af alt følger vi hans kamp for at forblive Oliver – og ikke sygdommen. Rohweders måde at bruge sin mimik og kropssprog for at vise denne kamp er sublim, og jeg føler med ham.

Seriens andre skuespillere er også værd at nævne i en rosende vending, for hver især er de med til at gøre fortællingen om en kræftramt autentisk og vedkommende. Mads Reuther spiller så overbevisende, at jeg kan genkende mig selv som pårørende i ham og hans til tider akavede måde at tackle hans vens sygdom på.

Jens Jørn Spottag i rollen som Olivers far giver en alvorlig og troværdig skildring af en far, der måske mister sin søn, og Karoline Brygmann leverer med sin karakter Eva et hjertevarmt og indlevende spil, der kun kan have krævet et stort forarbejde.

Foto: Eva og Oliver/TV2/Jesper Duelund

Til sidst er jeg nødt til at nævne Mathilde Passer i rollen som den sygeplejerske, der både må lægge ører til Olivers galgenhumor, men som også må være hans støtte, når han skælder og smælder over den forbandede sygdom, for hun giver serien stabilitet og en klippe, som vi seere kan holde fast i.

Seriens to forfattere Kristian Håskjold og Johan Wang har med Kemohjerne skrevet en serie, som alle kræftramte og deres pårørende bør se!

Kemohjerne kan ses på Tv2 Play.

LÆS OGSÅ: Anmeldelsen af den svenske serie Gösta

LÆS OGSÅ: Interview med Kristian Håskjold

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like