Anmeldelse: ‘Wu-Tang: An American Saga’ fortæller den dramatiske historie om hiphop-gruppen Wu-Tang Clan

Wu-tang clan dokumentar
Wu-Tang: An American Saga / Foto: Disney+

‘Wu-Tang: An American Saga’ på Disney+ fortæller historien om de rivaliserende New York-bander, der til sidst slog sig sammen og endte med en Grammy-nominering og flere platinalbums på CV’et.

Tupac Shakur, Dr. Dre, Snoop Dogg, Notorious B.I.G., Puff Daddy og mange andre rappere blev i de glade 90’ere allemandseje igennem datidens musik-nyhedskanal nummer et, MTV. I samme ombæring opstod også en rivalisering mellem øst- og vestkystens hiphopkulturer, der blandt andet endte med de famøse mord på netop B.I.G. og Tupac – to dødsfald, der er gået over i historien, og som de færreste ikke har hørt om på et eller andet tidspunkt.

Det var ligeledes en periode, hvor hiphop-musikken blomstrede delvist som et opgør med ghettoernes hårde miljø og som de unge afroamerikaneres mulighed for at blive hørt i en verden, der endnu ikke havde sociale medier.

En af disse hiphop-grupper blev til Wu-Tang Clan.

Relativt ukendt baggrundshistorie

Modsat Tupac Shakur og Dr. Dres melodiske hiphop, der nærmest gled over i popmusik og derved fik en bredere lytterskare, var Wu-Tang Clan et af de mere hårdkogte grupper med hårdtslående beat og dyster lyrik, der gungrede med bassen ud af højttalerne.

Trods gruppen solgte seks millioner af deres andet studiealbum Wu-Tang Forever og derved opnåede multi-platinum, er der alligevel mange, der ikke er bekendt med gruppen og dens dramatiske baggrundshistorie.

Men det vil Disney+ og Wu-Tangs egen oprindelige hovedbagmand, RZA (udtales Rizza) med det borgerlige navn Robert Fitzgerald Diggs, nu gøre op med. Sammen præsenterer de os hermed for serien Wu-Tang: An American Saga.

Musik midt i en bandekrig

Den unge Bobby Diggs (Ashton Sanders) bor i Staten Island, New York, i kvarteret Stapleton i starthalvfemserne. Stapletons ungdom, der blandt andre tæller Bobbys bror Divine (Julian Elijah Martinez) og hans ven Dennis ’D’ (Siddiq Saunderson) kører en gennemgående rivalisering mod et af nabokvartererne på øen, nemlig Park (Killer) Hill.

Desværre bor Bobbys barndomsven Sha (Shameik Moore) også i Park Hill, og ud over at være en af Bobbys nære venner er Sha ligeledes håndlanger for Park Hills store pusher, Power (Marcus Callender).

Midt i al trøstesløsheden forsøger Bobby at forholde sig neutral og i stedet fordybe sig i sin kærlighed til musikken. Dybt nede i moderens kælder producerer han derfor beats til glæde for sine mange rappende venner. For barndomshjemmets kælder bliver et slags frirum, hvor Bobbys omgangskreds lukker damp ud ved at rappe til Bobbys talentfulde beats. Det er dér, hvor de unge fra hvert af de to stridende kvarterer – uden hinandens vidende – udviser deres raptalenter, som Bobby opdager et for et.

Dyb kløft mellem rivalerne

Men det hele sættes en dag over styr: Sha får ordre fra Power om at likvidere D ved at udføre en drive-by forbi D’s lejlighed – endda mens Dennis passer sine to handicappede mindre brødre.

Denne skelsættende begivenhed igangsætter både første afsnit af Wu-Tang: An American Saga samt rækken af andre begivenheder, der skærer en dyb kløft mellem Stapleton og Park Hill under jagten på overlevelse, magt, rigdom og berømmelse.

Bobby forsøger krampagtigt at holde fast i musikken som fokuspunkt, men kan blot hjælpeløst observere hvorledes venner fra hver deres rivaliserende nabolag – og med kæmpe rap-talent – i stedet bekriger hinanden over stoffer og hurtige penge. Og for seeren synes drømmen om at forene et af samtidens største hiphop-grupper umulig – især da attentatet på D kun bliver starten på en lang og voldsom konflikt mellem Staten Islands slumkvarterer.

Renæssance til Wu-Tang Clan

Jeg indrømmer, at jeg var skabsfan af Wu-Tang Clan i forvejen og hørte noget af deres musik i mine unge dage. Men jeg må indrømme, at jeg ikke havde hørt deres sange i årtier – indtil Wu-Tang: An American Saga gav hele gruppens diskografi en renæssance.

Wu-Tang: An American Saga / Foto: Disney+

Jeg har nu (gen)hørt deres to første albums Enter the Wu-Tang og Wu-Tang Forever på repeat hen over de sidste par uger, da de sprøde rytmer ligeledes er en markant del af seriens stemning.

Hvert afsnit er sågar opfindsomt navngivet efter Wu-Tangs sange, og hver titel giver både mening og – med seriens skabelse – en helt anden dybde til de sange, der blot blev hørt for beat og rytme tilbage i halvfemserne.

Ashton Sanders og Siddiq Saunderson: Eminente og gribende

Samtlige skuespillere er helt igennem velcastet. Ashton Sanders som Bobby er eminent, og man sidder inderligt og ønsker, at hans drømme om at slå igennem med musikken skal gå i opfyldelse.

Som investeret seer går man grueligt meget igennem sammen med ham og vennerne, mens den lange vej til Wu-Tang Clans skabelse tilbagelægges.

Siddiq Saunderson som Dennis ’D’ er ligeledes gribende og troværdig, og hans nuancerede portræt af en ung ’gangsta’ med et hårdt liv bag sig rummer både en hård, troværdig facade samt en gennemsigtig, blød side, der bliver tydelig, når han er i selskab med sine to handicappede brødre og sin kærlighed, Bobbys søster Shurrie (Zolee Griggs).

Uhyggeligt realistisk portræt af ODB

Hele seriens cast er i det hele taget i sit es, og der er intet at sætte fingeren på, hvad skuespil og især indlevelse angår.

Især skal T. J. Atoms (der spiller Bobbys fætter, Ason – som Wu-Tang fans ved er rapperen Ol’ Dirty Bastards navn i hans unge dage) nævnes. Særligt scenen, hvor Ason skimmer en kung-fu-film, og man får en lille reference til, hvor han senere hen får ideen til Old Dirty Bastard -navnet fra er lidt lækker fanservice blandt mange i serien.

Under alle omstændigheder er Atoms næsten karikerede portrættering af den karakteristiske ODB, og hans mund fuld af guldtænder, så uhyggeligt realistisk, at det næsten er kriminelt, hvis ikke han får en lille prisnominering med på vejen.

Ikke kun til fans af Wu-Tang Clan

Wu-Tang: An American Saga taler naturligvis direkte til fans af gruppen, men er absolut ikke udelukkende fanservice. Serien er så meget mere end det.

Kunne man nyde en film som Straight Outta Compton eller 90’ernes ikoniske ghettoportræt Boyz’n the Hood, så er Wu-Tang: An American Saga en rigtig lækker blanding af dem begge. Det er socialt drama, når det bedst, fra tiden før Amerikas diverse sociale projekter fik mere styr på slumkvarterernes nedadgående spiral. Den realistiske fremlæggelse af datidens voldsomme sociale problemer er for enhver, der har interesse i nyere historie samt sociale problemstillinger.

Min afsluttende dom er således, at skal du se én socialrealistisk dramaserie denne måned, så får første sæson af Wu-Tang: An American Saga en kæmpe anbefaling herfra. Tænd for Disney+ og sæt dig til rette. Husk at skrue op for bassen, så du ligeledes kan nyde tonerne fra episodernes afsluttende rulletekster. Der er jo en grund til, at disse knægte solgte albums til platin.

Fakta om ‘Wu-Tang: An American Saga’

Instruktør: Craig Zosk, Mario Van Peebles m.fl.
Manuskriptforfatter: RZA, Alex Tse m.fl.
Medvirkende: Ashton Sanders, Siddiq Saunderson, T.J. Atoms, m.fl.
Antal afsnit: 10
Land: USA
Produktionsår: 2019
Dansk premieredato: 25. maj 2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: Eminem og Snoop Dogg i 50 Cents nye gangsterserie: Månedens anbefaling på C More

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lide ‘The Sopranos’ vil du elske disse tre gangsterserier

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 6 gode serier du skal se i juni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like