Anmeldelse: ‘Only Murders in the Building’ er god gammeldags komik med ny energi

Foto: Only Murders in the Building/Craig Blankenhorn/ HULU

To af komikkens kæmper ruller sig ud i en opdateret komediekrimi, der både tør en masse nyt og honorerer de gamle dyder.

Hvis du lo af noget på skærmen i 80’erne eller 90’erne, er der en god chance for, at det var Steve Martin, der stod bag. Nogle af historiens største komediefilm er Dirty Rotten Scoundrels og Trains, Planes and Automobiles, der stadig er til at brække sig af latter over den dag i dag. Og det bliver ikke mindre sjovt af, at deres danske titler var Fræk, frækkere, frækkest og Røvtur på 1. klasse.

Uanset hvor morsomme disse noget malplacerede oversættelser er, kan de ikke nå til sokkeholderne på filmen De kom, de så, de løb! På engelsk hedder filmen Three Amigos, og her slutter Chevy Chase og Martin Short sig til Steve Martin i en fortrinlig forvekslingskomedie, der burde være på alle komikeres pensum.

Nu har de sidste to så skabt en serie, der trækker på de gamle komediedyder og kombinerer dem med en masse nye greb.

Only Murders in the Bulding begynder – som så mange krimiserier gør – med et mord. Og når der ligger et lig i lobbyen er spørgsmålet på alles læber naturligvis: Kan jeg lave det om til en podcast?

Nye og gamle kræfter

Martin og Martin allierer sig med Selena Gomez, der overraskende nok er i stand til at løfte rollen overfor de to garvede herrer. Samspillet giver nogle gode kontraster i komisk timing, som er spændende at se, hvis man er rigtigt nørdet.

Det er til gengæld ikke overraskende, at Only Murders in the Building ikke falder i den fælde, som de fleste letkøbte serier med store aldersforskelle gerne ender i.

Steve Martin spiller en Humphrey Bogart-agtig skuespiller, der har det bedst i sit eget selskab, mens Martin Short er den excentriske musical-instruktør med højtflyvende drømme, og som balancerer på kanten af fallittens rand.

Men de bliver ikke de utilpassede semisenile gamlinge, der ikke forstår moderne teknologi og leder efter drejeskiven på deres smartphones.

I stedet bruges aldersforskellen til at vise, hvordan de desillusionerede og samfundstrætte finder et fælles fodslag i nogle af de ting, som deres verden har at byde på.

Det er behændigt gjort, fordi det ikke er forudsigeligt, og fordi Gomez’ rolle ikke bliver sekundær. Hun er ligesindet, og hendes egen historie er absolut også mere interessant end M&Ms.

Smart skrevet smart gjort

Only Murders in the Building er virkelig velskrevet, og den har meget at byde på i plottet. Der er forviklinger og enkelte klichéer, der holdes i kog hist og her. Det er behændigt gjort, for det er med til at sikre, at forventningerne til udviklingen ikke bliver forudsigelig.

Og samtidig understreger det også – sammen med bygningens daterede stil – at genren er en nyfortolkning af de traditionelle whodunnits.

Og sådan går tingene igen i serien. Tankerne om, hvad serien prøver at opnå er veludførte, og det er tydeligt, at serien står på skuldrene af mange års erfaringer inden for komik.

Måske lidt for smart

Når det så er sagt, er det måske også seriens svaghed. For hvis du ikke finder glæde i alle de små tricks og komikgreb, som Only Murders in the Building gør så fortrinligt, sidder du måske nok tilbage med en fornemmelse af, at det var sjovt, spændende og ganske god brug af din tid.

Men du får ikke armene over hovedet, som jeg gør. Og det er naturligvis en skam. For det er med til at gøre serien virkelig god for sådan én som mig. En der elsker Dirty Rotten Scoundrels, uanset hvor mange gange jeg ser den. Én som nyder at se Trains, Planes and Automobiles, og stadig ler højt, hver gang jeg ser, Steve Martin og John Candy køre gennem frostvejret i den udbrændte Chrysler LeBaron.

Det er ikke krævende, sardonisk, intellektuelt akademisk humor, som proletariatet ikke kan være med til.

Det er ikke slet ikke Steven Martins. Han har været med i Roxanne, hvor en gennemgående joke er, at han har en lang næse. Og det er netop dette, der gør Only Murders in the Building (og alle de andre film med Martin og Martin) til et hit for de fleste. Det er intelligent humor, fordi det virker for alle. Det sparker ikke nedad eller snobber opad.

Det er bare morsomt.

Virkelig, latterligt, lårklaskende, tårefremkaldende morsomt.

Fakta om ‘Only Murders in the Building’

Skabt af: John Hoffmann og Steve Martin
Instruktør: Cherien Dabis, Jamie Babitt m. fl.
Medvirkende: Steve Martin, Martin Short, Selena Gomez m.fl.
Sæson: 1
Afsnit: 10
Streamingtjeneste: Disney+

LÆS MERE: Comedy-legende i godt selskab i drabelig krimikomedie fra Disney+

LÆS MERE: Stop nu! 8 serier der kørte af sporet i de sidste sæsoner

LÆS MERE: De bedste komedieserier of all time

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like