Anmeldelse: På bare to afsnit blæser ‘Halo’ dig bagover

Pablo Schreiber som Master Chief / Halo Sæson 1, Episode 5 / Paramount+ / Foto: Adrienn Szabo / Paramount+

Paramount+’s nyeste skud på stammen blandt Halo-filmatiseringer rammer plet på praktisk talt alle niveauer.

Selvom denne anmelder blot har set to afsnit af den nye sci-fi-serie, så har de alligevel leveret en forrygende rumrejse med eminente genskabelser fra Xboxens allerførste lancering i 2001 af spillet Halo.

Et af tidernes mest indtjenende spil

Blandt især konsolentusiaster er Halo en meget velkendt titel. Tilbage i 2001 da Microsoft lancerede deres første Xbox, var sci-fi-skydespillet Halo det helt store trækplaster – vidunderbarnet, der skulle konkurrere med Playstations etablerede førsteplads – og successen var overvældende.

Halo blev en af tidernes mest indtjenende spil, satte Xboxen på verdenskortet som en konkurrencedygtig konsol på markedet og blev en fremtidig standard for utallige aspekter inden for første-personskydespil, bl.a. controller-setup’et som efterhånden benyttes af samtlige nye spil i samme genre.

Den dag i dag – med en franchise, der tæller tolv spil og spinoffs – betragtes Halo som noget nær en legende blandt first-person shooters.

‘Halos’ force er stemning

Et af Halos største forcer var dog stemningen i spillet, dyster og overvældende mystisk, samt den gribende og velfortalte historie, der oftere end spillets fine actionsekvenser var motivationen for at spille videre dag ud og dag ind.

Dette univers blev sidenhen forsøgt genskabt både i animationsfilm og enkelte live-actionfilm, men med en noget blandet succes. Enkelte produktioner havde en udmærket basis, men de fleste forblev desværre middelmådige og forglemmelige sci-fi-trivialiteter.

Indtil nu.

Paramount+ har nemlig søsat deres bud på en filmatisering af Halo-franchisen i form af en serie på ni afsnit. Denne version er helt isoleret fra nogen af de tidligere udgaver og fortæller den originale historie helt forfra, men dog piftet op til nutidens standarder.

Menneskehedens beskytter, Master Chief

I det 26. århundrede er UNSC, United Nations Space Command, menneskehedens ledere og fører an i koloniseringen af rummet. Rundt omkring er flere koloniserede planeter dog blevet mere eller mindre autonome og det resulterer i vedvarende konflikter om selvstyre og uafhængighed, ganske som utallige kapitler i vor verdenshistorie.

Denne gang har magthaverne dog udviklet et ultimativt våben, de såkaldte Spartans, genmanipulerede og hjernevaskede supersoldater, hvor deres ypperste eksemplar er Master Chief (Pablo Schreiber, Orange is the New Black).

I princippet er spartanerne til for at beskytte menneskeheden mod udefrakommende trusler og rygtet om en ’større udefrakommende fjende’, men da supersoldaterne tilhører det imperialistiske styre, er de naturligvis også våbenet mod ethvert ulmende oprør.

En mystisk opdagelse fra fortiden

En af kolonierne, der kæmper for uafhængighed – og som derfor hader UNSC og deres Spartans – oplever pludselig, at der er noget sandhed i Space Commands propaganda vedrørende en større fjende: En gruppe næsten uovervindelige rumvæsener med overmenneskelige kræfter, de dybt religiøse Covenants, nedslagter udposten, og kun en teenagepige, Quan Ah (Yerin Ha, Reef Break) overlever – takket være ankomsten af fire spartanere, deriblandt Master Chief.

Efter kampen opdager Master Chief desuden grunden til Covenant-angrebet: En arkæologisk udgravning i en nærliggende hule rummer et sært relikvie, der synes at rumme egen uspecificeret energi. Ikke blot virker den til at være af stor spirituel betydning for racen af Covenants, men ligeledes ser relikviet ud til at kunne ændre på alt, hvad Master Chief ellers har stået for.

Indledningen alene er et mesterværk

Som jeg ofte skriver i mine anmeldelser om emnet, er det et utaknemmeligt job at filmatisere et videospil. Der er så uendelig mange floppede forsøg derude, at man efterhånden automatisk undgår ethvert eksemplar. Men denne version af Halo skal ses, for den er intet mindre end fantastisk.

Alene det indledende kvarter af første afsnit er et mesterværk af en opstart. Efter et par minutter, hvor folkene fra kolonien kæmper en desperat kamp, får vi pludselig Master Chiefs entre – en forrygende, gåsehudsskabende scene, hvor jeg greb mig selv i at udbryde et højlydt og begejstret ’wow’.

Smækfyldt med referencer

I det hele taget er den første sekvens bare smækfyldt med referencer til det oprindelige spil. Helt fra Covenant-væsenernes karakteristiske, gutturale sprog med lyde, der er som et direkte sample fra spillet og helt ned til mindre detaljer, såsom en Spartan der samler et Covenant-våben op og bruger det, da han selv løber tør for ammunition.

Samme oplevelse fik jeg, da Master Chief bliver beskudt, hvorefter hans kraftskjold absorberer det hele og så genopfyldes. Simple detaljer, der viser en kærlighed og indsigt i kildematerialet, og som er gennemført uden de hverken virker forcerede eller plantet for at glæde fans.

Den generelle visuelle kvalitet af serien er ligeledes i top. Til tider er CGI-animationerne dog lidt kluntede og minder om et – ja, videospil, men kender man til den originale Halo, så ender disse effekter blot med at bidrage til den samlede oplevelse.

Yerin Ha er eminent

En særlig applaus går desuden til den relativt ukendte Yerin Ha, som er en eminent skuespiller. Hendes følelsesregister spænder vidt, og hun er absolut medrivende og troværdig i rollen som den hårdt prøvede unge Quan Ah. Man fornemmer helt igennem hendes desperation og sorg, og Yerin Ha bærer derved en stor del af æren for hele intensiteten i første afsnit.

Til seere af Orange is the New Black må jeg dog påpege, at det tager et par øjeblikkes overvindelse at acceptere den velkendte ‘Pornstache’ Mendez  fra Orange som ansigtet under Master Chiefs hjelm – men Pablo Schreiber lever sig fint ind i rollen som den følelseskolde supersoldat med spirende tvivl – og det er nok til, at Schreibers fortid som let komisk fængselsbetjent forsvinder i intrigerne fra UNSC og konflikten mod the Covenant.

Blæst fuldstændig bagover

Kort og godt er undertegnede blevet blæst fuldstændig bagover af Halos første to afsnit. Selv den noget uoriginale intro, der synes tyvstjålet fra Daredevil, bidrager til den næsten transcenderende sci-fi-stemning med originalspillets ikoniske munke-hymne.

Jeg kan kun sige, at det er meget længe siden, at jeg har siddet med en sådan barnlig begejstring over en serie, og jeg kommer helt sikkert til at sidde klistret til skærmen i mange uger fremover hver gang et nyt afsnit Halo rammer vores galakse.

Dette er en serie, der fungerer som den komplette pakke af individuel sci-fi-underholdning samt hyldest til det legendariske spil.

Well played, Paramount!

Fakta om ‘Halo’

Instruktør: Otto Bathurst m.fl.
Manuskriptforfatter: Steven Kane
Medvirkende: Pablo Schreiber, Yerin Ha, Natascha McElhone
Antal afsnit: 9
Land: USA
Produktionsår: 2022
Dansk premieredato: 24. marts 2022
Dansk streamingtjeneste: Paramount+ (og TV 2 PLAY, hvis du har tilkøbt Paramount+)

LÆS OGSÅ: Serien ‘Halo’ der er baseret på det ikoniske X-Box spil får premiere 24 marts på Paramount+

LÆS OGSÅ: Fra spil til serier og film: De gode og de dårlige

LÆS OGSÅ: De bedste Netflix-serier til dig der elsker sci-fi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like