Anmeldelse: ‘Peaky Blinders’ sidste sæson er en melankolsk og forfærdelig afslutning på serien

Peaky Blinders sæson 6 / Foto: Netflix

Sidste og sjette sæson af en af tidens bedste serier, ‘Peaky Blinders’, er nu tilgængelig på Netflix, men lever slet ikke op til de forrige sæsoners kvalitet.

Hvor Peaky Blinders før er blevet beskrevet med ord som “hæsblæsende”, “rå”, “brutal” og “voldelig”, så tilføjes ord som “melankoli”, “sårbarhed” og “mangler” i beskrivelsen af sjette og sidste sæson. Siden femte sæson er der gået fire år, og Shelby-klanen krakelerer for øjnene af os.

Denne sæson er mere rolig og tålmodig end nogensinde før, hvilket på den ene side betyder fantastisk lange skud og masser af skærmtid til den brutale og billedskønne Tommy Shelby (Cillian Murphy). Men også en serieafslutning med alt for mange ubesvarede spørgsmål, sørgmodighed og savn.

Polly Gray

Det er ingen hemmelighed eller spoiler, at vi i 2021 desværre mistede Helen McCrory, der spiller den ikoniske karakter Polly Gray, til brystkræft. Derfor er hun heller ikke med i den sidste sæson af Peaky Blinders, hvilket ikke alene er et kæmpe tab for den virkelige verden, men i særdeleshed også for serien.

Polly Gray var limen, der holdte sammen på Shelby-klanen og efterlader derfor et enormt tomrum i den sidste sæson. Hendes død efterlader familien splittet og hævntørstig, og familiefællesskabet er desværre ikke til at mærke i samme grad som før.

Den fandenivoldskhed, storslåethed og klasse, som Polly Gray bidrog med, er en total mangelvare i sjette sæson, hvilket er brandærgerligt.

Thomas Shelby

Denne sæson er klart Tommys. Thomas Shelby er en ny og forbedret mand her fire år efter, han lå i mudderet på en mark og ønskede en ende på det hele. Han har lagt alkohol og stoffer bag sig. Han forsøger stadig at bruge sin indflydelse på at gøre verden et bedre sted, trods måden og midler er tvivlsomme. Han er blevet en mere kærlig familiefar og ægtemand. Han kender ingen begrænsninger, som bliver hans styrke og svaghed.

Det hele står og falder med ham. Familiens andre karakterer får desværre ikke lov til at fylde mere på trods af, at flere og flere familiemedlemmer forsvinder. Kombinationen af enormt mange løse ender, konflikter og begivenheder og det rolige tempo fungerer desværre ikke så godt.

Den samme rolighed og respekt, der tydeligvis er lagt i at sige farvel til Shelby-famlien rent filmisk med lange, rolige skud, havde været godt givet ud i tilblivelsen af plottet. Keep it simple og sæt så ild til hele svineriet – det havde været Peaky Blinders, når det er bedst.

Vag og mangelfuld afslutning

Præmissen plejer som regel at være, at Tommy og familien er presset fra alle leder og kanter. Mens det ser mest sort ud, har Tommy selvfølgelig været fem skridt foran, og hans udspekulerede planer ender med at redde de mest umulige scenarier.

Derfor giver det mening, at der selvfølgelig også sker meget her i sjette sæson, men det gør bare, at afskeden med vores yndlingsantihelte bliver vag og mangelfuld.

Dog skal det siges, at bedst som jeg troede, at sjette sæson slet ikke havde nogen overraskelser eller plottwist, så bliver jeg alligevel lettet i de sidste minutter af serien, da der selvfølgelig er mere til historien, end hvad øjet ser. Gudskelov.

Hvad skyldes den forfærdlige slutning?

Det er meget muligt, at serieafslutninger har den forbandelse, at bare det at vi ved, vi skal sige et definitivt farvel, så er det indkodet i fans, at ingen afslutning er god nok – alene af den grund at det er slut. Der findes et utal af verdensklasseserier med forfærdelige slutninger. Havde de været så forfærdelige, hvis ikke vi vidste, de skulle slutte, da vi satte os ned for at se de sidste afsnit?

Måske savn og sorg af deres kollega Helen McCrory har påvirket produktionen så meget, at kvaliteten er faldet. Forståeligt, men ærgerligt. Jeg havde gerne ventet et år mere for at få Peaky Blinders i topform, som i de foregående fem sæsoner, som jeg nu er nødt til at gense for at opretholde opfattelsen af, at det er en af tidens bedste serier.

Sjette sæson er ikke den afsked med Peaky fucking Blinders, som jeg havde forventet. Men jeg trøster mig med, at (vi får en Peaky Blinders-film), og at jeg fik lov til at kigge på Cillian Murphys smukke og dygtige ansigt om og om igen. Worth it! 6 hjerter til Peaky Blinders som serie, men desværre kun 3 hjerter til sæson 6.

Fakta om ‘Peaky Blinders’ sæson 6

Instruktør: Anthony Byrne
Medvirkende: Cillian Murphy, Natasha O’Keeffe, Paul Anderson, Sophie Rundle, Finn Cole, m.fl.
Episoder: 6
Land: USA
Streamingtjeneste: Netflix

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lide ‘Sons of Anarchy’ og ‘Peaky Blinders’ vil du elske ‘Gangs of London’

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i juni 2022

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 6 gode serier du skal se i juni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like