Anmeldelse: ‘Pistol’ forsøger at fange tidsånden omkring punkbandet Sex Pistols – og fejler

Pistol anmeldelse
Billede fra serien ‘Pistol’ / Foto: Disney+

Ny serie om Sex Pistols forløser aldrig sit kæmpe potentiale. Hurtigklipning og heftige montager går ud over dramaet og efterlader dig med en fornemmelse af ikke at være blevet ret meget klogere på det legendariske punkband. 

Få musikbands har været så indflydelsesrige som Sex Pistols. Ikke bare ved at skabe en helt ny musikgenre, punken, men også når det gælder mode og ved at være bannerfører for og symbol på en hel tidsånd.

Oprør mod ‘the establishment’ og mod Thatcher-regeringen i 1980’erne, vokset ud af fattigdom og arbejdsløshed og ‘on a mission of destruction’, som de selv sagde dengang. 

På den måde er historien om Sex Pistols en fascinerende fortælling, der kunne afføde refleksioner over vores nutid, og det er helt forståeligt, at nogen har set seriepotentiale i bandet. Og ovenikøbet fået Oscar-vinder Danny Boyle til at instruere serien Pistol, hvilket burde borge for en vis standard. 

Valg af hovedperson

Så langt så godt. Desværre er der et helt grundlæggende fejlgreb i serien. Den er baseret på guitarist Steve Jones’ biografi Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol, og måske derfor har man set sig blind på, at han som en naturlig følge deraf, også er hovedpersonen.

Men Steve Jones, som vi følger som en ung, doven, fattig dreng, der kæmper med sin stedfar og drømmer om at spille musik, er omtrent den kedeligste karakter, man kan tænke sig. Ikke hjulpet af, at Toby Wallace som Jones både mangler karisma og ordentligt karakterarbejde på manuskriptplan. 

I stedet skulle man have fokuseret på Johnny Rotten, der i serien først dukker op i episode to. Dels fordi han uden tvivl er den mest kendte figur fra bandet, og fordi det nye talent Anson Boon leverer en pragtpræstation som Rotten. Med fysisk lighed, de store stirrende øjne og den magre krop, og med en indre ild af ‘fuck you all’-attitude, er det ham, man bliver fængslet af, ham man gerne vil følge. 

Gode biroller

Anson Boon er ikke den eneste, der leverer på skuespilfronten. Også Sydney Chandler som Chrissie Hynde (Pretenders-forsangeren), der fifler rundt med Steve Jones, forstå det hvem der kan, Thomas Brodie-Sangster (Liam Neeson’s søn i Love Actually) som den manipulerende Malcolm McLaren, hjernen bag bandet, og Louis Partridge som Sid Vicious, der bliver håbløst forelsket i heroin-junkien Nancy, er alle virkeligt gode og vel-castede. Også Game of Thrones-stjernen, Maisie Williams, kan ses i en lille rolle som en ekspedient i Vivienne Westwoods tøjbutik. Så, det er ikke deres skyld, at serien ikke kommer i mål. 

Stil over substans

En stor grund til, at Pistol ikke rigtig sætter sig under huden skyldes, udover valget af hovedpersonen, den frenetiske billed- og klippestil, Danny Boyle fortæller historien med. Min egen gisning er, at Boyle på den måde tror, han rammer og indfanger punkens rastløse energi.

I enkelte montager, som når Sex Pistols op gennem 1970’erne spiller for aggressive publikummer, og Sid Vicious skærer i sig selv på scenen, lykkes det også. Men når hurtigklipning og heftige montager fylder så meget, går det ud over dramaet, de menneskelige relationer og karaktertegningerne.

Steve, Johnny og Sid (andre bandmedlemmer som trommeslager Paul Cook, Wally Nightingale, Glen Matlock og Jim Mackin er gjort til ligegyldige baggrundsfigurer) føles som overfladiske bekendtskaber, som man mere kigger på end føler med. Dét er et stort problem for en serie. 

Værd at se?

Serien sætter sig mellem to stole. Hvis du i forvejen er fan af Sex Pistols, kender du historien allerede og vil måske endda være uenig i nogle af seriens valg. Var Malcolm McLaren f.eks. virkelig den iskolde, manipulernede skurk, der bare udnyttede bandmedlemmerne, som serien gør ham til? Og hvis du ikke kender så meget til det legendariske punkband med den korte levetid på tre år, bliver du ikke ret meget klogere ved at se serien.  

 

Fakta om ’Pistol’:

Instruktør: Danny Boyle
Manuskriptforfatter: Steve Jones, Craig Pearce, Ben Thompson
Medvirkende: Toby Wallace, Anson Boon, Sydney Chandler, Maisie Williams, Thomas Brodie-Sangster m.fl.
Antal afsnit: 6
Produktionsår: 2022
Land: Storbritannien
Dansk premieredato: 8/9-2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: ANN’befalinger: 3 fantastiske fantasy-serier

LÆS OGSÅ: Vi Elsker Serier anbefaler: 6 gode serier, du skal se i september

LÆS OGSÅ: De bedste serier i 2022 indtil videre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like