Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Pose er en af vor tids vigtigste serier

AfLisa Bak Nielsen
2. september 2020
Foto: Pose sæson 2/HBO Nordic

Del artikel

Det kan siges kort og godt; Pose på HBO Nordic og Netflix er en af årtiets vigtigste serier.


https://imgix.vielskerserier.dk/2020/09/POSE_201_2258r-medium.jpg
Foto: Pose sæson 2/HBO Nordic

Selvom Pose foregår i 80’erne og 90’erne, så udstiller serien køns- og raceproblematikker, der – desværre – stadig er højaktuelle den dag i dag.

Livet er en fest, men ulykkerne ligger og lurer under overfladen i Pose. I seriens anden sæson er der ikke skruet ned for de ekstravagante outfits og store personligheder. Til gengæld kryber døden sig også tættere på og truer med at lukke festen. Der er dømt lige dele glimmer og tårer i denne sæson.

En dramaserie om LGBTQ-miljøet


Pose

Man fornemmer virkelig det barske liv, som seriens hovedpersoner lever i serien, og som de til en grad også har levet i virkeligheden. Mange af de bærende roller har levet det liv, som serien skildrer.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i september: Fargo, Jude Law og ny serie af Bombshell-instruktør

Serien har oplevet overvældende popularitet blandt både seere og kritikere. Alligevel halter det med anerkendelsen af seriens skuespillere. Billy Porter, som spiller Pray Tell, er i år nomineret i kategorien ’Bedste præstation af en skuespiller i en tv-serie’ til Emmy Awards – som den eneste fra serien. Man kan undre sig over, at ingen af seriens øvrige hovedpersoner er nominerede. Selvom Pose er elsket af mange, så har mainstream-verdenen måske ikke helt omfavnet LGBTQ-miljøet endnu. Det er en større diskussion.

Populærkulturen omfavner ’vogueing’ – sådan da


Pose

Popverdenen har virkelig fået øjnene op for ballroom-kulturen og ikke mindst den stiliserede og moderne dansestil med modelposeringer ’vogueing’. I 1990 flytter vogue ind i stuerne, takket være dronningen af pop, Madonna. Men lige så hurtigt som den nyfundne opmærksomhed fra omverdenen finder vejen til ballet, lige så hurtigt forsvinder den igen.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i september 2020: Hilary Swank, Jurassic World og Wallander

Der tegner sig et mønster fra første til anden sæson. Lige når det ser ud til, at der endelig opstår forståelse og accept fra omverdenen, så smuldrer håbet atter engang.

Festen fortsætter – trods alt


Pose

Alvoren rammer seriens hovedkarakterer, da HIV bliver en stadig større trussel for deres fremtid. Her får vi et dystert billede af håndteringen af de mange ofre for AIDS og HIV i datidens New York. Eller rettere mangel på samme. For de døde blev fragtet til øen Hart Island, når de pårørende ikke hentede ligene. Dette skaber forargelse og forfærdelse hos Blanca og Pray, men så sandelig også hos os seere.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner i september 2020: Disney+, Yellowstone og interaktiv true crime-serie

I løbet af sæson to får vi ligeledes stærke scener, hvor Blanca og hendes ”børn” står over for både mord og forskelsbehandling af minoriteter. Det er stærke sager, vi som seere bliver præsenteret for. Men på bedste vis formår seriens skabere Steven Canals, Ryan Murphy (Glee) og Brad Falchuk (American Horror Story) at balancere alt det forfærdelige med lige dele hjertevarme og humor. Selv når alt føles allermest trist og håbløst fortsætter festen og minder os om, at der altid er noget at kæmpe og leve for.

Hvorfor skal du se Pose sæson 2?


Pose

Hvis du kender til eller har set dokumentarfilmen Paris is Burning (1990), vil du opleve, at Pose har hentet inspiration herfra. Denne har også haft stor indflydelse på realityserien RuPaul’s Drag Race. Så hvis du kender til udtryk som ”reading is fundamental” eller ”opulent, you own everything”, men ikke lige har set Paris is Burning, så har du helt sikkert hørt det i RuPaul’s Drag Race. Ballroom-kulturen trives i bedste velgående.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Ramy sæson 2 er eminent til at vise verden gennem brillerne på et marginaliseret folkefærd

Pose er et levende øjebliks billede af New Yorks ballroom-scene og giver et indblik i alle de personlige kampe, der ligger bag nutidens LGBTQ-bevægelser. Serien er meget oplysende og giver et yderst relevant billede af datidens modstand, som mange minoriteter blev udsat for. Her tydeliggøres det også, hvorfor det stadig er relevant at arbejde for LGBTQ-rettigheder og bekæmpe de fordomme, der til stadighed hænger som en gammel, sort sky over mange transpersoner og homoseksuelle.

Se Pose og hav en fest, mens du samtidig lærer om et miljø, der stadig lever den dag i dag. På godt og ondt.


Fakta om Pose sæson 2


Instruktør:
Manuskriptforfatter:
Medvirkende:
Antal afsnit:
Land:
Produktionsår:
Dansk premieredato:
Dansk streamingtjeneste:

LÆS OGSÅ: Her kan du se de Emmy-nominerede serier i Danmark

Del artikel

Læs mere omNetflixHBO Nordic

Andre Serier | Anmeldelser