Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: ’She-Hulk’ bryder både vægge og glaslofter

AfClaus Holm
23. august 2022
Tatiana Maslany som Jennifer "Jen" Walters/She-Hulk i Marvel Studios' She-Hulk: Attorney at Law, på Disney+. Foto: Marvel Studios 2022.

Del artikel

Det er virkelig sjovt, når Hulk mansplainer over for She-Hulk, hvordan hun skal være en Hulk. For så selv at blive sat til vægs. Du behøver dog ikke frygte, at den feministiske superhelt vælter gode gamle Hulk helt af pinden. Men i denne komedieserie får ’She-Hulk’ lov til at shine – grønt!


I Danmark havde vi tilbage i 1982 et tegneserieblad, der hed Hulky. Det gik ret hurtigt ind igen, men det handlede om Bruce Banners (Hulks) kusine Jennifer Walters, der ved et uheld fik samme kræfter som sin fætter.


Heldigvis for Jennifer – eller Jen, som hendes venner kalder hende – var hun meget bedre i stand til at bevare kontrollen over sin hjerne, og dermed var hendes kræfter langt mere brugbare end Hulks egne.


Hun drev det vidt, både som medlem af Avengers og Fantastic Four. Nu er Jen blevet stjerne i sin egen TV-serie, under sit amerikanske navn She-Hulk: Attorney at Law.

Vant til at styre raseri


Selve historien er ændret en lille smule, men det er stadig et uheld, at Jen (Tatiana Maslany) får sine kræfter. Ved en bilulykke kommer noget af Bruce Banners blod ind i hendes krop, og hun får derved hans kræfter.


Det meste af den første episode går med, at Bruce lærer Jen alt om, hvordan man skal være en Hulk. Eller rettere, han prøver at mansplaine det for hende, og hun er ret instinktivt bedre til de fleste ting, end han er.


Hun forklarer det selv med, at det for kvinder er helt normalt at styre deres vrede. Jens personlighed er stadig den samme, når hun skifter form – selv om nogle af hendes hæmninger selvfølgelig forsvinder.


Hvorfor skulle man være bange for at gå hen til sin bil en mørk nat, hvis man er en over to meter høj grøn super-kvinde? Der er bare et lille problem: Jen har faktisk ikke lyst til at være superhelt. Hun er advokat, og hun har arbejdet hårdt for at nå dertil, hvor hun er nu.

En grøn arbejdsplads


Ret hurtigt finder Jen dog en måde at forene begge dele på, for hun bliver ansat som advokat for et firma, der gerne vil lave en afdeling for supervæsen-sager. Her forventes hun naturligvis at være i Hulk-form hele dagen! Og Jen kaster sig ud i et liv, der involverer irriterende chefer, Tinder-dating og en irriterende super-influencer, der har copyrightet hendes navn. Det er hårdt at være en single super-kvinde.


Det lyder som en spøjs blanding af drama og humor, men humoren er helt klart størst i denne serie. Jen taler direkte til kameraet (det, der hedder at ”bryde den fjerde væg”) ligesom Deadpool gjorde. På den måde er man som seer helt inde i hendes tanker og følelser på godt og ondt.


Jen har en fin balance mellem at være sjov, sød og rigtigt, rigtigt træt af mænd og mandeverdenen. Det bliver dog aldrig så overdrevent som fx Batwoman, og man har hele tiden fornemmelsen af, at denne serie er lavet for at appellere både til mænd og kvinder.


Jeg fandt den både morsom og rammende, specielt med Jens datingliv som en del af plottet. For når man skal kysse en masse frøer, før man finder en prins, hjælper det lidt, at man selv er grøn.

Gæstestjerner i massevis


På nuværende tidspunkt er det nok gået op for de fleste, at Marvel er et stort og delt univers. Serien bringer karakterer ind, vi ikke har set meget længe. Tim Roth vender tilbage som Emil Blonsky (Abomination), og Charlie Cox kryber igen i dragten som Matt Murdock (Daredevil).


Begge har dog haft en mini-cameo, Blonsky i Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings og Murdock i Spider-Man: No Way Home. Her får de lov at vise, hvad de duer til.


Også Wong (Benedict Wong) fra Doctor Strange dukker op, og Titania, den nye super-influencer, spilles af Jameela Jamil fra The Good Place. Plus, naturligvis, Mark Ruffalo som Bruce Banner (Hulk). Og det er altså bare ind til videre i de første fire episoder, jeg har set.


Der bliver bygget op til, at Hulk kommer til at forlade jorden, og nogen mener, det er optakten til den såkaldte World War Hulk-historie. Men uanset hvad, vil Jen være på plads som hans afløser, hvis han smutter. Der har været få helte, jeg er blevet så glad for så hurtigt som for She-Hulk – og jeg har endda læst tegneserierne, serien er baseret på.

Sikkert ikke for alle


Marvel satser på et bredt publikum, og jeg vil garantere, at denne serie ikke er for alle. Der vil være folk, der ikke kan klare bipersonerne. Der ER mange karikerede mænd, men det ser jeg som en del af, at vi ser verden gennem Jens øjne Og der tales meget om de meget ægte problemer, kvinder har i en mandsdomineret verden, hvilket formentlig også kan afskrække nogle seere.


Som udgangspunkt tror jeg dog, at langt de fleste vil kunne sætte sig i Jens sko (som hun i øvrigt smadrer, når hun skifter form). Jeg håber også, at selv dem, der har brokket sig online over styrkeforholdet mellem Hulk og She-Hulk, eller følt sig trådt på over en kvindelig Hulk generelt, alligevel vil give serien en chance.


Den er virkelig sjov og bestemt værd at bruge tid på. Og det er nu engang godt af og til at se tingene fra den anden side.

Er den så værd at se?


Bestemt. Giv den en chance. Forfatterne er virkeligt fans af She-Hulk, og deres kærlighed gennemsyrer hele serien. Og husk at se efter rulleteksterne i hver eneste episode. Der er altid en lille ekstra joke – for eksempel finder vi ud af, hvad Wongs favorit-TV-serie er.


https://imgix.vielskerserier.dk/2019/09/4-hjerter-1.jpg

Fakta om ‘She-Hulk: Attorney at Law’:


Medvirkende: Tatiana Manslany, Ginger Gonzaga, Mark Ruffalo, m.fl.
Manuskriptforfatter: Jessica Gao, Dana Schwartz, Cody Zigler
Instruktører: Kat Coiro, Anu Valia
Antal afsnit: 9
Land: USA
Dansk premieredato: 18/8 2022
Dansk streamingtjeneste: Disney+

Del artikel

Læs mere omMarvel

Andre Serier | Anmeldelser