Anmeldelse: Stargirl er en happy-go-lucky liveaction tegnefilm

Foto: Stargirl/HBO Nordic

Stargirl er HBO Nordics nye, unge håb i den efterhånden lange række af DC-superhelte.

Foto: Stargirl/HBO Nordic

Med forgængere som Arrow, Flash, Supergirl og utallige flere, der deler samme univers – det såkaldte Arrow-verse – fristes man til at tro, at pladsen var for trang til endnu en heltekrønike. Men her kommer Stargirls unikke kendetegn ind i billedet, der kontroversielt nok også kan blive seriens store svaghed: Positivitet.

Og dét i store farvestrålende mængder.

Stedfar var superhelt

Historien indledes med unge Courtney Whitmore (Brec Bassinger fra bl.a. 47 Meters Down: Uncaged), der modvilligt flytter fra Californien til en lille flække i Nebraska kaldet Blue Valley. Hendes mor Barbara (Amy Smart fra bl.a. Road Trip og Scrubs) har fundet en ny mand, den milde Pat Dugan (Luke Wilson fra bl.a. Idiocracy og The Royal Tenenbaums). Sammen med Pats søn Mike prøver de at starte en lille familie. Courtney, hvis far forlod hjemmet en juleaften og sidenhen aldrig vendte hjem, er utilfreds med sit nye liv og har bestemt ikke lyst til en stedfar oveni.

Men Pat er noget særligt. I al hemmelighed har han en fortid i superheltegruppen Justice Society of America (JSA) som sidekick’et Stripesy og var i særdeleshed tilknyttet gruppens leder, Starman.

LÆS OGSÅ: 5 af de mest populære serier på Netflix og HBO Nordic lige nu

Igennem flashbacks oplever vi et grusomt angreb fra JSA’s diametrale modsætninger Injustice Society of America, hvilket resulterer i nedslagtningen af næsten hele JSA. Kun Stripesy overlever og lover en døende Starman, at Starmans våben og symbol, den kosmiske stav, aldrig vil falde i hænderne på andre end den rette arvtager.

Fra Starman til Stargirl

Tilbage i nutiden – efter Pat/Stripesy flytter sammen med Barbara og Courtney – går tingene pludselig ret hurtigt.

Courtney finder den kosmiske stav i familiens nye kælder, og den viser sig at have liv og vilje til at udpege hende til sin nye ejer. I løbet af nul komma fem er Courtney overbevist om, at Starman er hendes forsvundne – nu afdøde – far. Hun døber sig selv Stargirl og øver uden besvær sin gymnastiske kunnen oven på staven, mens den flyver over Nebraskas landskab.

LÆS OGSÅ: 5 af de bedste serier på HBO Nordic nogensinde

Og så har hun knap nok pakket ud endnu.

High School med helte og skurke

I kulisserne møder vi atter medlemmerne af Injustice Society, som naturligvis planlægger nye ondskabsfuldheder, og som alle tilfældigvis har slået sig ned i Blue Valley med ægtefæller og børn i teenage-alderen.

Foto: Stargirl/HBO Nordic

Samtidig påbegynder Courtney sit nye liv som studerende på Blue Valley High School, hvor hun både møder skolens udstødte nørder og samtlige afkom af Injustice Societys medlemmer.

Igen planter seriens hurtige fremdrift ideen om at Courtneys nye nørdevenner Yolanda (Yvette Monreal, Rambo: Last Blood), Beth (Anjelika Washington, Tall Girl) og Rick (Cameron Gellman, Heathers) skal blive til en moderne teen-version af JSA – og forhåbentlig tids nok til at redde verden fra Injustice Societys spirende planer.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i september: Fargo, Jude Law og ny serie af Bombshell-instruktør

Men selv om Courtney allerede kalder sig Stargirl og hun behersker den kosmiske stav fejlfrit af en nybegynder at være bliver vejen til samarbejde ujævn. De fire unge helte har ikke alle det samme syn på deres nyerhvervede kræfter, og Pat forsøger ihærdigt at holde Courtney væk fra farezonen – især fordi han stadig hjemsøges af Injustice Societys massakre på det første JSA.

En tegnefilm med skuespillere

Først og fremmest må jeg indse, at jeg ikke helt ligger i seriens målgruppe. Også selvom jeg eksempelvis finder en tegnefilmsserie som Young Justice ganske underholdende på trods af en aldersgrænse på 7+. Jeg er skam stor fan af superheltehistorier og håbede måske på en nytolkning af JSA, der i tegneseriens verden er forløberen for den berømte Justice League. Men hvor eksempelvis Nolans Dark Knight-trilogi samt serierne Titans og DareDevil alle placerede troværdige superhelte i virkelighedens barske verden, ligger Stargirl i den modsatte ende af genre-spektret, hvilket åbenbart også var meningen.

For skaber og manuskriptforfatter Geoff Johns sendte faktisk anmelderne en note sammen med de screeners, som blev distribueret i USA: Johns’ mål var at levere Stargirls “gejst og positive energi tilbage til verden”. Og det mål er skam også blevet opfyldt. Stargirl er en solid omgang barneuskyld, hvor farvestrålende dragter hopper omkring i et Disney-ish plot med en skarp opdeling af godt og ondt.

LÆS OGSÅ: Ny serie med Jude Law får premiere på HBO Nordic

Problemerne er dog flere: De lidt kiksede heltedragter afspejler ufrivilligt en gymnasie-kostumefest, koncepterne ‘gode’ og ‘onde’ er håbløst karikerede, og seriens sporadiske forsøg på alvorligt drama, der tilfører lidt uventet død og ulykke undervejs, får aldrig rykket stemningen væk fra hyggehjørnet. Stargirl skorter da heller ikke på comedic reliefs, og sammenlagt bliver det hele en til en happy-go-lucky liveaction tegnefilm bemandet af skuespillere.

Blandede præstationer

Selv vurderet ud fra seriens egne præmisser om positivitet halter også skuespil og engagement gevaldigt på de fleste fronter. Brec Bassinger er dog charmerende og elskelig som Courtney/Stargirl og bærer sin del med ynde, mens den garvede Amy Smart er fuldkommen blottet for indlevelse som Courtneys mor Barbara. Smarts mekaniske forsøg på følelsesmæssig kontakt bliver oftest tåkrummende pinlige, især stunderne med ægtefællen Pat.

Foto: Stargirl/HBO Nordic

Luke Wilson som Pat er forventeligt flink og rar som samtlige af Wilsons roller igennem tiden, men desværre er forholdet til Barbara fuldstændigt blottet for kemi og gnist, så selv deres tantekys virker forcerede. Til gengæld høster serien pluspoint på samspillet mellem Brec Bassinger og Luke Wilson, hvor det komplicerede forhold mellem stedfar Pat og steddatter Courtney går lige i hjertet.

Resten af castet er i det store hele en omgang tynd yoghurt naturel, som aldrig når at mætte. Selv Yvette Monreal som forpint teenager slår aldrig rigtigt igennem, trods hun egenhændigt løftede filmen Rambo: Last Blood med sin dragende portrættering af en tynget, ung pige.

Et positivt lys?

Alt i alt er Stargirl en superhelteserie, der nok ikke skal tages alt for alvorligt, og som primært henvender sig til genrens yngre segment.

Eller som mange af seriens tilhængere har påpeget: Stargirl er et positivt lys i disse dystre pandemi-tider, hvor mange helst vil drømme sig ind i en eventyrverden uden for megen nød og elendighed.

LÆS OGSÅ: Månedens serietip: 3 gode serier på C More

Og netop dét kan serien med garanti levere, selvom Stargirls lys i undertegnedes øjne nok er lidt blegt.

Fakta om Stargil

Instruktør: Greg Beeman m.fl.
Manuskriptforfatter: Geoff Johns m.fl.
Medvirkende: Brec Bassinger, Luke Wilson, Amy Smart, Yvette Monreal, m.fl.
Antal afsnit: 13
Land: USA
Produktionsår: 2020
Dansk premieredato: 18. maj 2020
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: Imponeret over I May Destroy You

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like