Anmeldelse: ‘The Comey Rule’ står alene med sandheden i en turbulent politisk verden

Foto: The Comey Rule/HBO Nordic

The Comey Rule på HBO Nordic fortæller historien om undersøgelsen af Hilary Clintons email-server med Jim Comey og Donald Trump som hovedpersoner.

”If we ever put anything above the truth, it’s a bell that can never be unrung,” siger Jeff Daniels, og hamrer James Comeys forhold til sandheden, sit job, sit liv og det system, han tjener som FBI-direktør hjem uden dikkedarer.

Men det runger noget hult i en verden, der er blevet for vant til at tage sandheden, når den passer os og fravælge den til fordel for det åbenlyst usande, når den bliver for ubekvem.

LÆS OGSÅ: Den bedste serie om politik nogensinde

Mini-serien The Comey Rule bruger fire timer til at genfortælle historien om, hvordan Jim Comeys undersøgelse af Hilary Clintons email-server endte med at få stor konsekvens for valget i 2016. Den tager afsæt i Comeys egen bog A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership og er blevet krydret med detaljer fra andre dele af en politiske verden.

Så skal du se den?

Måske.

Velkendt guf for politiknørder

Hvis du er meget interesseret i amerikansk politik, så sker der ikke noget, du ikke vidste i forvejen. Hvis du slet ikke gider den slags, er The Comey Rule for indspist og forventer for meget baggrundsviden af dig som seer.

Ligger du derimod lige midt imellem … Så er det fire timer, der er godt brugt.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i november: Lord Asriel og Lyra fortsætter rejsen

Jeff Daniels (The Newsroom, Godless) spiller rollen som Jim Comey, der efter Trump-sejren d. 8. november 2016 blev enormt upopulær hos Demokraterne. FBI-direktøren var blevet pålagt at undersøge, om der var kriminelle forhold i forbindelse med Hilary Clintons e-mail server. Det var en påstand, Trump havde brugt igen og igen i valgkampen.

Fucking Comey

Men allerede i sommeren 2016 lød meldingen fra Comeys FBI, at de ikke vil anbefale noget retsligt efterspil, men at Clinton havde handlet ”ekstremt skødesløst”.  Det fik ikke Trump til at geare ned, snarere tværtimod.

Nye informationer dukker op og genåbner undersøgelsen, og selvom det ikke er pålagt FBI at udtale sig, får Comeys motto om at holde sandheden højere end noget ham til at informere Kongressen og Senatet om netop dette.

Med 13 dage tilbage til valget gav det ny luft til Trump, og mange mener, at valget var endt anderledes, hvis Comey ikke havde offentliggjort genåbningen.

LÆS OGSÅ: Anbefalinger: 4 gode serier du bør se i november

Det får de amerikanske vælgere til at forbande ham langt væk. Og på den anden side af spektret ser Trump ham som én ad de loyale få, og det både forstærker den opfattelse vælgerne har om, at Comey har gjort det bevidst, og at det var aftalt spil.

Stærke personpræstationer

Overfor Jeff Daniels, med noget mindre tid på skærmen end forventet, har vi Brendan Gleeson (Mr. Mercedes, Harry Potter and the Goblet of Fire), som Donald Trump, og en af The Comey Rules største styrker er portrætteringen af den 45. præsident.

Foto: The Comey Rule/HBO Nordic

Det ville have været nemt at falde til patten og bare give los med karikaturen af den hidsige, løgnagtige, hadefulde narcissist, der er blevet standarden for samtlige komikere i talk-show bæltet. The Comey Rule nøjes ikke med at udstille ham som sådan, men viser en mere beregnende side, der dog ikke styrker hans kompetenceniveau. Det bliver mest tydeligt i de få scener, hvor de to spiller alene, for her bliver Gleesons Trump en enormt skræmmende tilstedeværelse.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Efterforskningen’: Det er som om vi ikke kan få nok”

Daniels er som altid blændende, men rollen som Comey er pragmatisk, stoisk og afbalanceret, og det eneste tidspunkt han får lov til at spille andet end guttermanden Comey er, når han er i selskab med Trump, som unægtelig kommer ifølge med spotlight og TV-kameraer. Noget han ikke er komfortabel med, og det ses tydeligt.

Sandt at sige

The Comey Rule vil meget gerne vise, at sandheden ikke kan gradbøjes, og den bærer mange vigtige pointer hjem i sin portrættering af Trumps sejr i præsidentvalget i 2016. Men den vil nødigt vise andet end det, der er offentligt tilgængeligt i biografier og på TV. Det gør, at miniserien bliver en genopførsel af begivenheder, der ville være meget mere interessant, rent fortælleteknisk, hvis de kunne tage sig friheder. Både i forskellige scener og i den helt store generelle historie.

Det gør ikke serien dårlig. Overhovedet ikke.

LÆS OGSÅ: Særafsnit af teen-hitserien ‘Euphoria’ på vej til HBO Nordic

Det ér en spændende og til tider frustrerende historie, og den viser meget godt, hvordan det amerikanske system, og den nuværende præsident, fungerer. Men set fra et rent fortælleteknisk synspunkt, så mangler det store forløsende klimaks.

Præcis som i den virkelige verden.

Fakta om ‘The Comey Rule’

Instruktør: Ramy Youssef, Christopher Storer, Cherien Debis, Desiree Akhavan
Manuskriptforfatter: Billy Ray, James Comey (Forfatter af bogen)
Medvirkende: Jeff Daniels, Brendan Gleeson, Holly Hunter, Michael Kelley.
Antal afsnit: 4
Land: USA
Produktionsår: 2020
Dansk premieredato: 7. november
Dansk streamingtjeneste: HBO Nordic

Lyt også: Podcast-anmeldelse af ‘The Undoing’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like