Anmeldelse: ‘The Mandalorian’ sæson 2 udvider galaksen med succes

Foto: The Mandalorian sæson 2/Disney+

‘The Mandalorian’ sæson 2 på Disney+ brillerer særligt på ét område.

Da jeg afsluttede første sæson af The Mandalorian på Disney+ i efteråret, fejede serieskaber Jon Favreau (fra bl.a. Avengers og Spider-Man Homecoming) benene væk under mig.

Hans tydelige kærlighed til universet i hvert afsnit gav liv til utallige elementer, som vi i forvejen kendte fra vores elskede række af film. Favreau benyttede især materiale, der allerede eksisterede og uddybede på raffineret vis både film og sin nye serie på én gang.

LÆS OGSÅ: Podcast: Anbefalinger til juleferien på Dplay + rabatkode til en måneds gratis dplay

Oftest var der tale om elementer, der allerede var canon og uddybede dem blot i The Mandalorian. Denne gang har han dog taget skridtet videre, og det er endnu engang med succes.

Djarins søgen fortsætter

Sidst vi forlod vores mandalorianer, Din Djarin (Pedro Pascal fra bl.a. Game of Thrones), havde han det famøse hittebarn af Yodas race i sin varetægt. I en klimatisk sæsonafslutning fik han nedkæmpet skurken, den imperialske guvernør Moff Gideon (Giancarlo Esposito fra bl.a. Breaking Bad), der fra kulisserne havde stået bag eftersøgningen af barnet. Men Gideon overlevede mødet med mandalorianeren, og vi gættede os til, at moffens stræben efter Djarins hittebarn langt fra var ovre. Mandalorianeren svor til gengæld at finde nogen, der permanent kunne tage sig af barnet.

Og den rejse fører Djarin vidt omkring. Kendte planeter som Tatooine samt nye eksotiske lokationer bliver opsøgt under færden, der skal frembringe passende værger til den lille. Færden bliver desuden udvidet til en jagt på de få overlevende jedier, der stadig måtte rumstere omkring i galaksen efter den berygtede nedslagtning af ordenen i filmen Revenge of the Sith.

LÆS OGSÅ: Stærke emner: 5 serier der får dig til at tænke

Undervejs får Djarin atter hjælp fra Cara Dune (MMA-kæmper Gina Carano fra bl.a. Deadpool og Fast & Furious 6), der i mellemtiden er blevet ordenshåndhæver på Navarro; planeten hvor Djarin påbegyndte hele denne affære. Ved hendes side genser vi ligeledes chefen for Navarros dusørjæger-lav Greef Carga (Carl Weathers bl.a. fra Rocky-filmene), der har fået Navarro på fode igen. Sammen med gamle og nye venner fortsætter Djarin derved sin søgen efter en sikker havn til barnet – indtil flere skygger fra fortiden dukker op og gør krav på, hvad de mener er deres.

Stor ros til nye instruktører

Denne gang får Favreau ikke blot fortalt en eminent historie, men har ligeledes inviteret et par nye instruktører med ombord. Begge er med rette blevet skamrost for deres bidrag til serien.

Foto: The Mandalorian sæson 2/Disney+

Bryce Dallas Howard, som de fleste primært kender fra hendes roller i Spider-Man 3, Jurassic World og Twilight: Eclipse, beviser dobbelt op i The Mandalorian, at hendes evner som instruktør er helt i top. To af sæsonens bedste afsnit er instrueret af Howard til topkarakter, og det er nok ingen overraskelse, da hun jo er datter af den berømte instruktør Ron Howard (Willow, A Beautiful Mind, Apollo 13, Solo m.fl.).

LÆS OGSÅ: Test: Hvem fra ‘Vikings’ er du?

Carl Weathers bad ligeledes Favreau om lov til at instruere et afsnit, og det job klarede han også aldeles glimrende, endda mens han sideløbende deltog i selvsamme episode som Greef Karga.

‘Legends’-lækkerier bliver ‘canon’

Men hvor sæsonen for alvor brillerer og markerer sin plads på Star Wars-stjernehimlen er på indholdet af gamle lækkerier i ny indpakning. Som jeg tidligere skamroste Favreau for, består The Mandalorian ikke kun af en lang række nyskabelser.

De fleste nye historier i Star Wars-universet, det værende både live-action, animation, tegneserier eller bøger har for vane at introducere en overflod af nye planeter, nye væsener, nye skurke og nye helte. Galaksen bliver forfærdeligt mættet af en myriade af nye tilføjelser, der derefter aldrig kommer længere end den ene medvirken. Men Favreau, der i første sæson serverede godt med allerede canoniseret indhold, udvider denne gang galaksen med elementer fra de såkaldte Star Wars Legends.

LÆS OGSÅ: Her er årets mest sete serier på HBO Nordic

Denne kategori, der opstod efter Disneys overtagelse af franchisen, består af historier og elementer, der ikke blev del af det officielle univers. Men Favreau har håndplukket nogle som nu bliver canon i The Mandalorian.

(Advarsel: spoilers til sæson 2. For at undgå dem, så stands her og scroll ned til ‘spoilers slut’)

Dusørjægeren, der startede alt

Først og fremmest er der Boba Fett; dusørjægeren, der startede alt, hvad der senere blev til Mandalore og mandalorianere i alle Star Wars-historier. Fett havde en ganske lille rolle i den originale trilogi, og selv George Lucas blev overrasket over den skare af fans, som den ellers så perifer figur opsamlede. Desværre opdagede han det ikke, før han nåede at dræbe Boba Fett i de oprindelige film under måske filmenes mest antiklimatiske scene.

Siden da har Fett haft utallige optrædener i både spil, bøger og tegneserier. Især sidstnævnte medie bragte en historie, Dark Empire (fra Dark Horse Comics), der i halvfemserne og årene derefter blev af fans betragtet som en af de uofficielt officielle fortsættelser af den originale trilogi. Dette var den faktisk helt frem til filmene syv, otte og ni blev en realitet.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er årets mest sete serier på Netflix i 2020

I den tegneserie støder Han Solo atter på sin gamle fjende Boba Fett, der fortæller at Sarlacc’en ikke magtede at fordøje ham. Den historie blev desværre aldrig en del af det officielle canoniserede univers, men nu i The Mandalorian, er Boba Fetts mirakuløse overlevelse altså blevet en realitet. For første gange siden Return of the Jedi genser vi ham i live-action-version iført den ikoniske rustning, der startede alle historier om mandalorianere.

Gensyn med Dark Forces

En anden plotdetalje, der nu er integreret i canon er Moff Gideons nye, sorte stormtrop-droider kaldet Dark Troopers. Alle der – ligesom undertegnede – sad klistret til pc-skærmen i midt halvfemserne husker det fordums banebrydende spil Dark Forces.

Foto: The Mandalorian sæson 2/Disney+

I spillet blev lejesvenden Kyle Katarn hyret af oprørerne til at afsløre Imperiets nyeste våben, en noget nær uforgængelig type kampdroide, der skulle blive oprørernes endeligt. Spillet opnåede en enorm succes, men blev aldrig en del af det officielle Star Wars-univers.

LÆS OGSÅ: Ny dramaserie om Estonias katastrofale forlis

Dark Forces-historien var længe en del af det såkaldte ‘Expanded Universe’, og sidenhen røg den i kategorien ‘Legends’ efter Disneys overtagelse. Men med The Mandalorian sæson 2 er afsløringen af disse kampdroider med til at udvide canon med flere detaljer, der får os fanboys til at hvine af fryd.

Fra Clone Wars-animation til live-action

Og der er helt sikkert mere i vente til hungrende fans af eksisterende materiale. Favreau har både introduceret den unge jedi Ahsoka Tano samt det mandaloriske klenodie The Darksaber fra den animerede Clone Wars-serie.

Som toppen af kransekagen fik vi namedroppet Grand Admiral Thrawn, der havde sin debut i ‘Legends’-bøgerne Thrawn-trilogy, og som sidenhen blev brugt som skurk i Star Wars: Rebels.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er de 5 bedste serier fra 2020

Alle disse er elementer, som fans af det ekspanderede Star Wars-univers kender og glæder sig over at opleve i live-action version.

(Spoilers slut)

Seere i tårer

Alt i alt leverede denne omgang Mandalorian alt, hvad vi forventede efter en forrygende første sæson. Favreaus valg af instruktører samt hans egen plotmæssige retning fører ad veje, jeg glæder mig afsindigt til at betræde.

Og ja, serien har naturligvis sporadiske skønhedsfejl og til tider små øjeblikke, som man ønsker sig anderledes. Men disse irritationsmomenter forsvinder i lykkelig glemsel, hver gang Favreaus geni nu bringer os nye steder hen.

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 2020-udgaven af ‘The Stand’ er fin – hvis ikke du har set den fra 1994

Og skal man tro eksplosionen af kommentarer på Twitter, så efterlod sæsonafslutningen den ene halvdel af seerne i tårer, mens den anden halvdel febrilsk googlede info om en forhåbentligt snarligt kommende sæson 3!

Jeg selv gjorde begge dele.

 Fakta om ‘The Mandalorian’ sæson 2

Instruktør: Dave Filoni, Bryce Dallas Howard, Carl Weathers, Jon Favreau m.fl.
Manuskriptforfatter: Jon Favreau, Dave Filoni m.fl.
Medvirkende: Pedro Pascal, Gina Carano, Temuera Morrison, Ming-Na Wen m.fl.
Antal afsnit: 8
Land: USA
Produktionsår: 2020
Dansk premieredato: 30. oktober 2020
Dansk streamingtjeneste: Disney+

LÆS OGSÅ: Anmeldelse af ‘Virgin River’ sæson 2: “Hvem mener ikke, at Jack og Mel skabt for hinanden?”

LÆS OGSÅ: 5 gode serier du kan se i din juleferie

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Defeated’ kryber sig ind under huden på seeren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like