Anmeldelse: ‘The Offer’ er et tilbud, du ikke skal afvise

The Offer: Dan Fogler som Francis Ford Coppola / The Offer, streaming på Paramount+, 2022 / Foto: James Minchin/Paramount+

‘The Godfather’ er rent objektivt én af verdens bedste film, og derfor var det med rystende fingre, jeg startede med at se serien ‘The Offer’, der handler om filmens oprindelse. Nu kan jeg ikke få hænderne ned.

Scenen er ikonisk: Brando badet i mørke. Sort smoking på en sort baggrund. Vat-underbid og en ganske tilfældig kat er blot nogle af de ingredienser, der gør audiensen hos Vito Corleone så helt vanvittigt fantastisk.

Heldigvis har ingen i Hollywood valgt, at den kan laves som reboot med Harry Stiles som Michael og Lady GaGa som Luca Brasi – endnu.

Det afholder dem dog ikke fra at udnytte materialet, men det er så afgjort mere tilgiveligt, når det kommer i den udformning, som The Offer på Paramount+ tilbyder seeren.

For på papiret er det måske nok produceren Al Ruddys minder om filmens tilblivelse, der ligger til grund for serien, men i realiteten er det også en serie om Hollywood i 60’erne, om mafiaens indflydelse på filmindustrien og en helt gængs serie om en outsider, der bare gerne vil skabe noget i en verden, der arbejder ham imod.

Movie Magic

Alting er dog flettet sammen på forunderlig vis, og det virker overbevisende i alle henseender. Hollywoods glamour er holdt til et minimum, og mafiahistorien, der løber ved siden af og har store konsekvenser for filmfolkene, er portrætteret på en mere familievenlig måde uden at være for blødt.

Tempoet er højt i begge henseender, og selvom der er mange tangenter, der er i spil på samme tid, bliver det aldrig rodet eller anstrengende.

Det er virkelig veludført.

Sande karakterer i ‘The Offer’

Samtidig køber serien noget overbevisning ved at benytte sig af en række sande karakterer som fx Francis Ford Coppola, Al Pacino og Marlon Brando i de roller, de også havde i filmen.

Disse suppleres af blandt andre Robert Evans, der var en legende i branchen og direktør for Paramount, Bettye McCartt, der siden blev en af Hollywoods helt store agenter, og Al Ruddy, der også i virkeligheden var producer på filmen.

‘The Offer’-plakat / Foto: Paramount+

Lidt hurtig research på nettet skulle da også vise, at der er truffet nogle valg i forhold til rollerne, hvor det er uhyre vigtigt, at skuespillerne ligner dem, de portrætter.

Og når personerne fandtes, hvem siger så, at begivenhederne ikke også fandt sted?

En virkelig spændende historie

Det er dog en dramatisering, og flere af disse personer har været ude og korrigere nogle af tingene og helt afvise andre.

Det gør ikke det store, for The Offer er en virkelig spændende historie. Og samtidig er der blevet brugt mange kræfter på at sikre, at filmatiseringen af Puzos bog er det vigtigste i serien.

Både som den centrale kerne for plottet, men også i forhold til de valg, der er truffet med lys og kameravinkler, skuespillernes replikker og så videre og så videre. The Godfather gennemsyrer alting ved The Offer, og det er en fryd for filmnørder. For vi er gladest, når vi kan hvine hysterisk indvendigt i troen om, at vi er de eneste, der fattede joken.

Noget for enhver

At nyde The Offer kræver dog ikke, at du har set The Godfather flere gange, end du har været til lægen. Den står ganske fint alene. Men den er nok ikke helt så sjov, hvis du ikke i det mindste kender karaktererne fra filmen.

Gør du til gengæld det, er der masser af underholdning at finde i serien. Og kan du ikke tælle antallet af gange, du har set filmen på fingre og tæer, er det en belønning, en godbid og en bonus rullet sammen.

Det største problem med film, der har rodfæste i historien, er, at man som udgangspunkt godt ved, hvordan den ender. Titanic synker, Hugh Glass slipper fra bjørnen med livet i behold, Butch og Sundance er ikke så heldige.

Det samme gør vi også i The Offer. For selvom en stor del af seriens fokus handler om de udfordringer, der kæmper imod dem, lykkedes det at få filmet, klippet og udgivet filmen, der oveni købet bliver en dundrende succes og går over i historien som én af verdens bedste film.

The Offer får ikke blot topkarakter. Den får også en anbefaling med på vejen.

Til alle jer, der er tossede med The Godfather: Se The Offer. Jeg lover, at den er tiden værd. Og så får du jo også lyst til at se Coppolas mesterværk bagefter. Hvilket ikke kræver en årsag.

Til alle jer, der ikke har set den: Gør det! Gør det nu! Og når du har set den, så se efterfølgeren. Og se så The Offer bagefter.

Fakta om ‘The Offer’
Skabt af: Leslie Greif, Michael Tolkin
Instrueret af: Adam Arkin, Gwyneth Horder-Peyton, Dexter Fletcher og Colin Bucksey.
Medvirkende: Miles Teller, Juno Temple, Matthew Goode, Dan Fogler, Giovanni Ribisi m.fl.
Sæson: 1
Afsnit: 10
Varighed: ca. 1 time
Land: USA
Dansk Streamingtjeneste: Paramount+

LÆS OGSÅ: Eminem og Snoop Dogg i 50 Cents nye gangsterserie: Månedens anbefaling på C More

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Staircase’ efterlader dig grublende

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ‘The Man Who Fell to Earth’ vinder kun hvis du ikke har set originalen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like