Anmeldelse: ‘The Rings of Power’ begynder trægt, men løfter sig til noget lovende

rings of power trailer
Morfydd Clark som Galadriel / Foto: The Lord of the Rings: The Rings of Power/Amazon Studios

Forventningerne til ‘Ringenes Herre’-serien, ‘The Rings of Power’, er tårnhøje, som det sig hør og bør være, når man er verdens dyreste serie nogensinde

Omkring 450 mio. dollars for otte afsnit har The Lord of the Rings: The Rings of Power kostet. Serien, som er bygget på et fantasy-univers af ingen ringere end J.R.R. Tolken. Visuelt og teknisk lægger den sig i forlængelse af Peter Jacksons enorme film-succeser med Ringenes Herre– og Hobbitten-trilogien. 

Hvad er historien?

Historien i Prime Videos nye serie foregår nogle tusinde år før film-trilogierne. I det Tolkien kaldte ‘Den anden alder’. Elverfolket har bekæmpet den onde Lord Morgoth og hans højre hånd, Sauron, tror de.

Hverken Sauron eller orkere er blevet set i flere hundrede år, og derfor erklærer elverkongen krigen slut og mørket nedkæmpet. Også selv om amazon-krigeren Galadriel, der har mistet sin bror i krigen, er overbevist om, at Sauron er i live. Hun har i årevis jagtet spor efter orkere med et lille hold krigere, men intet fundet.

Derfor er der ingen, der rigtigt lytter til hende. Heller ikke hendes gode ven, Elrond, der så småt er begyndt en politisk karriere i elverfolkenes top. Elrond og Galadriel er omtrent de eneste karakter-overlap fra filmene. Her bare i nogle tusind år yngre versioner. 

Elverne har også små småt sluttet fred med menneskene, der ellers har arbejdet sammen med Morgoth, men det tager tid at opbygge ny tillid. Det mærker elver-soldaten Arondir, der jævnligt kommer i en menneske-landsby, som han vogter, hvor han har et godt øje til healeren Bronwyn, men ellers bliver set skævt til af landsbybeboerne. 

Som et tredje spor møder vi også Harfot-folket (harefod, got it?), der er små, trinde folk, der som nomader bor ude i naturen. En slags forløbere til hobbitterne, og her er nøglekaraktereren pigen Nori, der er usundt nysgerrig og er den, der støder på nedslaget af en mystisk nøgen mand med magiske kræfter. 

En tung begyndelse

Der kommer til at være 18 hovedkarakterer i alt, fra fire forskellige folkefærd og seks forskellige kulturer, så der er nok at holde styr på. Og de første to episoder er da også tynget af mængden af eksposition, altså etablering af universet og hovedpersonerne. Og hold fast, det går langsomt i episode 1. Alt for langsomt. Selv om episode 1 lige når at ende på en cliffhanger. 

Selvfølgelig tager det tid at opbygge og præsentere universer, men man kan hive begyndelsen af The Fellowship of the Ring frem som sammenligningsgrundlag. For udover at være en film, jeg elsker højt, er den et eksempel på perfekt etablering af et univers. På hvor elegant, rørende og spændende, det kan gøres. De højder er serien langt fra, desværre. Og du kan lige så godt forberede dig på, at det kommer til at tage tid at lære (at holde af) dette serieunivers at kende. Men Amazon har også købt rettigheder til fem sæsoner. 

Nye ukendte ansigter

Endnu en grund til, at første episode halter, er klart skuespillet nogle steder. Strategien har været at caste nye, ukendte navne, hvilket er prisværdigt, men også et sats. Ihvertfald når nogle af navnene også er uerfarne skuespillere. Især blandt elver-castet er der nogle ret stive præstationer, der minder mest om halv-studentikose Shakespeare-oplæsninger. Undtagelsen er Morfydd Clark, der spiller en yngre udgave af Cate Blanchett som Galadriel. Hun er et fund og formår at være æterisk, men på samme tid også tough og aggressiv. Hende glæder jeg mig til at følge. Robert Aramayo som Elrond skal jeg lige tygge på, han har ikke overbevist mig endnu.

En fryd for øjet

Ringenes Herre-filmene brillerede ved at se fantastiske ud, og man kunne have frygtet, at fantasyuniverset i serieformat ikke ville nå samme kvalitet det visuelle look, men det er her, den store pengepose kan mærkes. Både CGI-billederne og set-designs er sindssygt flotte. Der dukker det ene skønmaleri op efter det andet, og særligt elvernes og dværgenes riger kan få øjet til at gispe af fryd.

Også på makeup- og kostume-siden får den på alle tangenter. Personligt ville jeg have foretrukket, at de mandlige elveres hår havde mindet en smule mindre om firsernes frisørreklamer for vel-føntørret herre-coiffure, men det er måske bare mig. Så om ikke andet, kan man se serien for billedernes skyld alene. Jeg håber og be’r bare til, at man har brugt samme kræfter på storylines og dialog. 

Skal du hænge på?

De første to episoder har ganske vist ikke været overvældende overbevisende, men giv serien en chance for lige at komme i gang. Al begyndelse er svær, som man siger, og når fantasy-universet er så stort, som det er hos Tolkien, kræver det tid (og penge) at gøre det ordentligt. Andet afsnit virker allerede mere lovende, så lad os se, hvordan The Rings of Power udvikler sig. 

Episode 1:

Episode 2: 

Fakta om ’The Rings of Power’:
Instruktører: J.A. Bayona, Wayne Yip og Charlotte Brändström
Manuskriptforfatter: J.R.R. Tolkien, Patrick McKay, John D. Payne m.fl.
Medvirkende: Morfydd Clark, Robert Aramayo, Ismael Cruz Cordova, Markella Kavenagh m.fl.
Antal afsnit: 8
Produktionsår: 2022
Land: USA
Dansk premieredato: 2/9-2022
Dansk streamingtjeneste: Prime Video


LÆS OGSÅ: ANN’befalinger: 3 fantastiske fantasy-serier

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’House of the Dragon’ indfrier alle forventninger

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: ’The Orville’ er en næsten perfekt blanding af sci-fi og action

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You May Also Like