Anmeldelse: ’The White Lotus’ giver os satire af bedste skuffe

Foto: The White Lotus/HBO Nordic

The White Lotus på HBO Nordic er en miniserie, der giver et skarpt indblik i en gruppe jetset-overklassegæsters ophold på det luksuriøse hotel The White Lotus i Hawaii.

Samtidig forsøger hotelmedarbejderne at levere til den ekstravagante standard. Men der er noget råddent i paradis, og vi begynder med slutningen, der foregår i lufthavnen, hvor et lig bliver ført ombord på returflyet fra Hawaii. Dog falder mordmysteriet i baggrunden, da der er større sociale strukturer i fokus.

Karakterer vi hader og elsker

Mike White har gjort et udsøgt arbejde i at give karakterne den kant og personlighed, der skaber den bidende satire i The White Lotus.

På rejsen følger vi bl.a. den egocentrerede rigmandssøn Shane Patton (Jake Lacy), der sammen med sin kone, Rachel, (Alexandra Daddario) er på bryllupsrejse. Shane er besat af at få honeymoon-suiten, der ved en fejl er blevet givet til et andet par. Alt imens indser Rachel, at hun ikke er meget andet end en såkaldt trophy wife, hvilket åbenbart ikke er, hvad hun regnede med, da hun giftede sig med mama’s boy, Shane.

En anden del af overklasseslænget er familien Mossbacher, der består af CEO Nicole (Connie Britton) og hendes mindre succesfulde mand, Mark (Steve Zahn), der sammen med deres to børn og datterens veninde er på familieferie på den tropiske ø. Parret har i større grad mistet gnisten i deres ægteskab og med uinteresserede teenagere er den dysfunktionelle familie svær at håndtere.

Der er altså meget, der foregår bag rigdommens facade, og med et manuskript, der sidder lige i skabet, formår White satirisk at portrættere overklassen på allerbedste vis.

Overklassen vs. Armond

Noget af det bedste ved denne serie er interaktionerne mellem gæsterne og de ansatte. Især den gæve hotelmanager, Armond (Murray Bartlett), der efter flere prøvelser må bide tænderne sammen, gemme på frustrationerne og påtage sig det falske smil over for sine gæster med store behov og krav.

Murray Bartlett giver os en fornem forestilling af fake it til you make it i sin rolle som manager på luksushotellet. Han får titlen som seriens anti-hero, for selvom han forsøger at opretholde den gode karma, ledes han i fordærv af de krævende gæster. Han falder tilbage i sit gamle stof- og alkoholmisbrug, da konflikthåndteringen bliver for vanskelig. I hans rus saboteres gæsternes velbefindende på opholdet, men det er faktisk okay, fordi mange af karaktererne har vist deres lettere unlikeable træk, så empatien er i dette tilfælde også gået på ferie.

Ikke alene skelner The White Lotus mellem overklassen og hotelarbejderne, men der belyses også emner som race og køn, der med dystopiske undertoner ligeledes provokerer og generelt bare kan sætte tankerne i gang hos seeren.

Mere af det gode

Efter min mening kunne der sagtens være flere møder mellem de ansatte og gæsterne på hotellet.

Det er nemlig her det bliver rigtig sjovt. De sociale forhold, der udspilles mellem dem, der har råd til at besøge det luksuriøse hotellet, og de folk, der arbejder her, giver seeren den spænding og de tåkrummende situationer, vi er her for.

En del af handlingen er drevet af gæsternes interne tanker og holdninger til hinanden samt et umotiveret behov for at tale om deres egne problemer, hvilket i længden kan nedtone indlevelsen en smule. Men også kun en smule.

Hvem ligger i transportkassen?

Ikke desto mindre liver man op, når tanken om mordet, der har opholdt sig i baghovedet igennem afsnittene, vender tilbage. Hvem bliver myrdet på ferien i paradis?

I takt med de mange spændingsopbyggende konflikter blandt alle karakterne er det svært at regne ud, hvem der egentlig kommer til at ligge i kølerummet på flyet.

The White Lotus demonstrerer en spændende handling med et velskrevet manuskript samt en tåkrummende, spydig og komisk kritik af den amerikanske overklasse og den kapitalistiske forbruger, der understreger nogle vigtige emner på en særdeles opkvikkende måde. Mike White skaber kaos i paradis og giver seeren et underholdende indslag til en regnvejrsdag.

Fakta om ’The White Lotus’

Udgivet: 11. juli 2021
Instruktør: Mike White
Manuskriptforfatter: Mike White
Streamingtjeneste: HBO Nordic
Afsnit: 6

LÆS OGSÅ: ‘The White Lotus’ får en sæson 2

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i august 2021

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: “Home Invasion” er hysterisk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like