Serier | Anmeldelser

Anmeldelse: Tredje sæson trækker 'American Gods' tilbage på lidt mere sikker kurs

AfBrian Mogensen
31. marts 2021
Foto: American Gods sæson 3/YouTube

Del artikel

Den tredje sæson af American Gods fortsætter med at ignorere bogen, men den er pakket ind på en måde, der er svær ikke at holde af.


Ifølge Neil Gaimans bog American Gods kom de gamle guder til USA med immigranter, slaver og andre, der forlod det velkendte og drog mod nye horisonter. Og med tiden blev deres følgere omvendt, slået ihjel, eller også glemte de ganske enkelt dem, der engang havde fået æren for civilisationens oprindelse.

Men guder er ikke som normale dødelige og i stedet for at svinde hen, sætter de et ben foran det andet og fortsætter tilværelsen i jagt på tilbedelse.

Onsdag, hvalpen og den døde pige


Afslutningen på sæson to var et spark i brystkassen på de fleste faste seere, og Shadow Moon fortrækker til det idylliske lokalsamfund Lakeside, hvor småbyglæden næsten driver af væggene. Som altid foregår der mere, end hvad man kan se med det blotte øje, og sæson tre har flere gennemgående sidehistorier, der formår at holde interessen kørende.

LÆS OGSÅ: 5 serier du måske har overset på DRTV

Mr. World, The Technical Boy og de andre nye guder har hænderne fulde med at holde Wednesday stangen, mens de udvikler SHARD, der tales kraftigt op uden, at vi rigtigt ved ret meget mere, end at det er en sikker sejr i den kommende krig.

Problemfyldt tilværelse


American Gods

Bryan Fuller og Michael Green blev ikke fornyet til sæson 2. Det betød at flere af seriens større navne også skred. Da rygter om, at Neil Gaiman ville ønske, at serien var tættere på bogen, begyndte at flyde rundt, vidste fans ikke længere, hvad man skulle tro.

Sensorisk sexet


American Gods

Det kan måske blive for kunst-agtigt for nogen, og det kan absolut blive for langsomt for mange, men hvis man kan lide at få nusset øjen- og ørenæbler, så er American Gods helt enormt leveringsdygtig.

(For) politisk korrekt og selvfed


Det er ikke en uberettiget kritik, for den tager racedebatten op i langt højere grad, end den er med i bogen.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i april 2021

Men selvom den måske nok er noget hårdhændet i sin udformning, så giver det fint mening, set fra det rent narrative perspektiv, at guder passer på deres følgere, og at deres følgere ofte deler deres hudfarve.

Mere og bredere


American Gods

Men hvor en scene nemt kunne blive en hårdhændet formaning om at være rummelig, bliver den i stedet til en fejring af sex, seksualitet og menneskers lyst til hinanden.

Brug din opmærksomhed


For mange bliver det hurtigt et politisk korrekt korstog eller et ovenud ”woke”-eksempel på at stikke hovedet så langt op i røven på sig selv, at det bliver ulideligt.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i april 2021

Men der er flere forskellige måder at gøre det på, og American Gods har – for mig i det mindste – endnu ikke gjort sig skyldig i at gå uden for historien for at levere et budskab, at det ødelægger noget.

Uopdragent yndlingsbarn


American Gods

Men det er ikke en serie for alle. Jeg er ikke en gang sikker på, at det ikke kun er en serie for de få. Vurderingen er som bekendt subjektiv, og hvis jeg skrev denne anmeldelse til mig selv, ville der ikke være hjerter nok at strø om sig med. Men jeg skriver den til dig, der har holdt alle disse mange ord ud. Der er ingen garanti for, at du kan tilgive fejltrinnene på samme måde, bare fordi serien kan en hel masse andre ting.

Fjerde sæson må blive den sidste, hvis man ser på indholdet i bogen, og der er ingen garantier for, at problembarnet overhovedet bliver lavet færdig.

Jeg håber og beder til mine egne guder om, at de lader den få en afslutning.

Fakta om 'American Gods' sæson 3

Instruktør: Eva Sørhaug, Nick Copus, Russel Fine m.fl.
Manuskriptforfatter: Anne Kenney, David Paul Francis, Laura Pusey m.fl.
Medvirkende: Ian McShane, Emily Browning, Ricky Whittle, Crispin Glover m.fl.
Afsnit: 10
Premieredato: 10. januar 2021
Streamingtjeneste: Amazon Prime

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lide 'Stranger Things' og 'The Watchmen' vil du elske 'WandaVision'

LÆS OGSÅ: Anmeldelse: 'Pray, Obey, Kill' balancerer Nordic Noir og true crime på fornemmeste vis

Del artikel

Læs mere omAmazon Prime Video

Andre Serier | Anmeldelser