Anmelder-darlings: 4 af de bedste serier fra HBO og Netflix i 2020

Foto: Dracula/Netflix

Meget muligt er 2020 som helhed kun til en enkelt stjerne. Til gengæld har det været et år med serier, der velfortjent har indkasseret masser af hjerter og stjerner.

2020 har budt på flere fem- og seksstjernet anmeldelser. Vi har taget et kig på fire anmelder-darlings fra HBO Nordic og Netflix.

ZeroZeroZero – HBO Nordic

Med The Godfather-trilogien blev der skabt en fascination og romantisering af den italienske mafia.

Foto: Zero Zero Zero/HBO Nordic

Det var dog en illusion, som italienske forfatter og journalist Roberto Saviano med sin dokumentariske roman Gomorrah fik trukket bukserne ned på. Mafia var ikke dyre biler, smukke damer og velklædte wise-guys. Det var tre småkriminelle knægte på en tunet, stjålet knallert, der solgte kokain i en grå italiensk betonforstad. Romanen findes i øvrigt både som film og serie på HBO Nordic.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Netflix i december

Det samme gør HBO-serien ZeroZeroZero, der bygger på endnu en Saviano-roman, men fokus er nu flyttet til den globale kokainhandel. Nærmere bestemt en sending på fem ton, der skal fra Mexico til New Orleans, hvor et familiedrevet rederi i et containerskib fragter det videre over Atlanten til Italien. Hver destination har sin historie og sit persondrama, hvilket gør den globale fortælling så konkret og nær.

Det var bl.a. derfor, at Politikens anmelder kastede 5 hjerter efter serien.

The Americans – Netflix

Da første sæson af den amerikanske spionserie The Americans blev lanceret i 2013, var den mest af alt et informativt og underholdende tilbageblik på, hvordan Rusland og USA bekrigede hinanden med hemmelige spioner og likvideringer under Den Kolde Krig.

(Foto: The Americans/Netflix)

Men historien om familien Jennings, der set ude fra forstadsvejen ligner enhver sund amerikansk kernefamilie, men som i virkeligheden er installeret af KGB som hemmelige agenter, blev med det amerikanske valg i 2016 skræmmende aktuel.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i december

Under dække af at drive et rejsebureau og køre ungerne til sportsaktiviteter og søndagsskole opsnuser ægteparret Elizabeth og Phillip Jennings militære hemmeligheder, mens de iført parykker og udklædning går i seng med og likviderer kilder og fjender for et godt ord. Suspense-faktoren skrues kun en tak op, da FBI-manden Stan Beeman med speciale i spionoptrevling flytter ind i huset over for The Jennings.

Sidste og 6. sæson af The Americans landede på Netflix i år, og det havde Berlingskes anmelder det ret fint med. Seks stjerner gav han sæsonen.

Dracula – Netflix

Steven Moffat og Mark Gatiss har et eller andet med genfortællinger af klassiske værker fra den britiske litteratur. Således var det Moffat og Gatiss, der stod bag tv-serien Sherlock og som altså i 2020 har kastet sig over en genfortolkning af Bram Stokers fortælling om Grev Dracula.

Foto: Dracula/Netflix

I tre afsnit af 90 minutter følger vi således Dracula fra 1897’ernes Transsylvanien frem til 2020, hvor Dracula fra sin luksuslejlighed i London dovnen swiper sig frem til sit næste offer på Tinder.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på Viaplay, Xee og C More i december

Serien har modtaget blandet anmeldelser, og vores egen anmelder var ikke begejstret. Men i udlandet har anmelderne bøjet sig. Og i særlig grad for vores helt egen Claes Bang, der som en dæmonisk James Bond synes overraskende åbenlys til rollen som den blodtørstige og charmerende vampyr.

The Guardian gav serien fuld plade og kaldte den et humoristisk, smart og uhyggeligt blodstængt kærlighedsbrev til den gotiske fortællingen om Dracula.

Succession – HBO Nordic

Ekko’s anmelder var begejstret og kvitterede med seks stjerner for 2. sæson af Succession. Igen synes seriens appel at være paralleller til den verden, vi befinder os i anno 2020. Den stenrige og kyniske familie Roy med Logan Roy som familiens patriark og altoverskyggende overhovedet synes i alt fald at have en del fælles fikspunkter med en anden stenrig amerikansk familie, hvis altoverskyggende patriark i skrivende stund sidder som præsident i Det Hvide Hus – lidt endnu.

Foto: Succession/HBO Nordic

Succession er grundlæggende en fortælling om fire børn, der desperat higer efter deres fars kærlighed. Igen et wink-wink til Trump-familien. Dramaet om, hvem der skal – hvis nogen – overtage faderens forretningsimperium, er altså allermest et drama om, hvem farmand elsker højest.

Det er ikke for ingenting, at 2. sæson af Succession vandt en Emmy for bedste drama. Men læg så oven i, at serien er fuld af humor, der tenderer en komedie á la Veep, og du kan sætte dig til rette med en af 2020’s must-see-serier.

LÆS OGSÅ: Deltag i Vi Elsker Seriers store julekonkurrence

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like