Serier | Guides

ANN'befalinger: 3 fantastiske fantasy-serier

AfAnn Lind Andersen
1. september 2022
Ann Lind Andersen er ny film- og serieanmelder hos Vi Elsker Serier
Ann Lind Andersen

Del artikel

Ildspyende drager, hårdkogte prinsesse-krigere, dværge og elvere. Fantasy-genren dominerer i efterårets nye serier. Men er de nu også værd at se, spørger film- og serieekspert Ann Lind Andersen i sin nye faste månedlige serieguide for Vi Elsker Serier? Hun har udvalgt septembers must-sees.
'House of the Dragon'
Foto: HBO Max

House of the Dragon

Man kommer ikke uden om House of the Dragon uanset, om man er fantasy-fan eller ej. Forventningerne til arvtageren efter Game of Thrones er selvfølgelig skyhøje, men serien indfrier dem på flot vis.

Historien udspiller sig cirka 200 år før Game of Thrones og fokuserer på den blonde, langhårede Targaryen-slægt. For hvad sker der med dem, fra de sidder benhårdt på Jerntronen – ikke mindst i kraft af deres drager – til de er næsten uddøde et par hundrede år senere?

Der er drabelige riddere, hofintriger, blodige fødsler og naturligvis vold og sex – det er jo et George R. R. Martin-univers – når magtkampene om at være den næste tronarving udspiller sig. Serien er dybt underholdende fra første færd, også hvis man ikke har set Game of Thrones.

House of the Dragon kan ses på HBO Max.

Morfydd Clark som Galadriel i 'The Lord of the Rings: The Rings of Power'
Foto: Amazon Studios

Lord of the Rings: The Rings of Power

Når man laver et serie-spin-off af en af de mest succesfulde film-trilogier og fantasy-universer, Ringenes herre, er man nødt til at bringe sit A-game for ikke at skuffe de millioner af fans, der nidkært vogter over Tolkien-arven. Med rette. Og Prime Video har da også brugt så mange penge på The Rings of Power, at det er den dyreste nogensinde. Omkring 200 mio. dollars, siger rygtet, er der brugt på den.

Serien foregår et par tusinde år før Hobbitten og Ringenes herre i en tid, hvor elverne vogter over verdensfreden. Den unge Sauron er (allerede her) ond, men drevet på flugt, og det samme er hans orker. Ingen af dem er i hvert fald set i flere hundrede år, og derfor erklærer elverkongen krigen mod ondskaben for slut.

Men man skal som bekendt vare sig for at erklære ondskaben for udryddet, og hist og pist dukker der tegn op på, at mørket igen er ved at dukke op. Kun én af elverne – den unge, smukke amazone, Galadriel, er overbevist om, at der stadig er monstre, men ingen tror hende.

Seriens første episode begynder lidt slooow. Der er mange verdener og karakterer, der skal introduceres og etableres, men hænger man på, begynder serien at vokse. Og så er den visuelt virkelig flot. Så foreløbigt er jeg stadig på og kan se, at denne serie har potentiale til at vokse sig rigtig stor i de kommende fem sæsoner, der er planlagt.

Lord of the Rings: The Rings of Power kan ses på Prime Video.

Tom Sturridge som Dream i 'The Sandman' sæson 1
Foto: Netflix

The Sandman

Som moderne fantasy-skaber er Neil Gaiman en kultfigur. Og få som ham kan finde ud af at flette antropomorfiserede udgaver af metafysiske begreber som skæbne, død, begær osv. sammen med nutidige rammer.

Hans egen tegneserie, The Sandman fra 1989, har lige siden 1990’erne været forsøgt filmatiseret. Mange har givet sig i kast med at ville fortælle historien om Lord Morpheus a.k.a. The Sandman. Og hvad der sker, når han bliver holdt fanget i et par hundrede år, alle drømme i samtlige universer bliver fucked, og han skal rette op på kaos.

Men hver gang har Gaiman selv sagt nej, fordi han ikke syntes, forslagene var gode nok. Indtil nu. I Netflix’ version er det blevet en vellykket, vanvittig omgang, der tilmed er ret spændende. Og Tom Sturridge som Sandmanden selv er et af de mest perfekte cast, jeg længe har set. Både i og uden for fantasy-genren.

The Sandman kan ses på Netflix.

Del artikel