Astrid Lindgren på C More

Her i julen er der mange tv-muligheder for de små, men heldigvis er det jo de voksne, der har fjernbetjeningen. Hvis du selv elskede Astrid Lindgrens Pippi og Emil, da du var barn, har du nu muligheden for at give dine børn de samme oplevelser med de gamle tv-serier. For selvom Pippi-serien er fra 1969, og Emil fra Lønneberg er fra starten af 70’erne, er de stadig lige aktuelle. C More har både Pippi og Emil – og det endda i restaurerede udgaver. Meget bedre billedkvalitet end du af og til kan se dem i på Ramasjang.


(Foto: Emil fra Lønneberg/SF Studios)

Jul i gamle dage

Det særlige ved juledelen af Emil fra Lønneberg er nostalgien. Det er som at læse Peters Jul eller høre de gamle julesange, man er vokset op med. Historierne om Emil foregår i en lille svensk by i slutningen af 1800-tallet. Emil er en fantastisk dreng, som de fleste børn let kan identificere sig med. Han er berømt for sine skarnsstreger, men han er aldrig uartig med vilje. Det understreges med to fede streger i fjerde afsnit af den første serie (på C More hedder den bare Emil fra Lønneberg), hvor familien Svensson fejrer jul – jul som i gamle dage. Der er sne i læssevis, og det kan næsten ikke blive mere idyllisk, end når man ser de mange familier i hestevogn på vej til kirke juleaften i halvmørket. Børn sluger det råt, og det vil du også gøre – i selskab med Emil finder du nemlig let ind til dit barnlige sind.

Men der er mere end bare hygge og idyl i Emils jul. I den lille by Lønneberg ligger der nemlig også et fattighus. Emil kender beboerne der, og da han hører, at de sulter og lider i julen, inviterer han dem alle på julemiddag på gården. Det var egentlig meningen, at julemaden skulle spises af hele familien, der var inviteret til næste dag. Men de fattige har mere brug for maden, mener Emil. Det er ganske rørende, og det giver anledning til mange fine tanker hos de små.

Emil fra Lønneberg er ideel at se sammen med dine børn i julen. Vælg juleafsnittet nu, men se også gerne de andre afsnit og suppler gerne med bøgerne. De er fantastiske, og det er sjovt for børnene at se serien bagefter, for den følger bøgerne ret præcist.


(Foto: Pippi Langstrømpe/Beta Film)

Pippi Langstrømpes jul

Pippis jul er ikke som Emils. Hun lever i en helt anden verden, der ligner Sverige i 50’erne. Men den er ikke helt virkelig. Pippi er jo en eventyrfigur med overmenneskelige kræfter, og hun er også omgivet af en fantasiverden – i modsætning til Emil, som lever i virkeligheden. Men netop derfor elsker børn hende, som de elsker alle superhelte. For hun er jo fantastisk – der er intet, Pippi ikke kan. Som voksen kan jeg stadig, den dag i dag, blive inspireret af hendes livsmod og optimisme. Men lige præcis i julen ser vi Pippis følsomhed i det fine juleafsnit, som er det ottende afsnit i serien. Og det er det, der gør det så rørende og let for børn at forstå.

Normalt er Pippi usårlig. Men hendes mor er død, og hendes far er rejst væk. Det er noget, der som regel ikke italesættes så meget, fordi det ikke er et problem for hende. Men det betyder, at hun ikke har en familie at holde jul med. I afsnittet ser vi hende blandt andet på julemarked med Tommy og Annika (omgivet af enorme mængder af sne – naturligvis). Hun bager også hundredevis af brune kager og pakker en masse gaver ind. Men realiteten er, at hun skal være alene juleaften. Men bare rolig – det ender godt. Hele byen holder jo af Pippi, så selvfølgelig ender hun ikke alene – de går nemlig alle på fakkeloptog for at besøge hende juleaften.

Juleafsnittet er rigtig fint, og det er godt at se sammen med børn. Se gerne hele serien igen, ligesom Emil er den nemlig stadig rigtig god, og den går rent hjem – især hos børn i børnehavealderen.

C More har i det hele taget masser af Astrid Lindgren – fx Madicken, Ronja Røverdatter og Brødrene Løvehjerte, så der er også noget for de ældre børn. Vi Elsker Serier ønsker god fornøjelse – og god jul.

Dette indlæg er præsenteret i samarbejde med C More

Læs også: En serienørds julehygge

Læs også: C More har masser af serier til efterårshygge med ungerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like