Breaking Bad fylder 10 år

(Foto: Breaking Bad/Sony Pictures Television)
(Foto: Breaking Bad/Sony Pictures Television)

Man skal have gjort sig mere end almindeligt umage for ikke at have hørt om Breaking Bad, der nærmest universelt hyldes som en af de bedste tv-serier i historien. Jeg er i øjeblikket i gang med at gense serien for fjerde gang, og måske er det på grund af de mange gensyn, at det er svært at tro på, at der efterhånden er gået 5 år siden seriens afslutning. Det er en serie, der takket være Netflix bliver ved med at få nye fans hvert år, som nye publikummer får øjnene op for den. I år er dog ganske specielt. Det er nemlig 10 år siden, serien havde premiere, hvilket bliver fejret på dette års San Diego Comic-Con med et panel, der genforener mange af de talenter, som var med til at gøre serien til noget helt særligt.

Til anledningen har jeg samlet en top 10 over fun facts, som på én gang er underholdende og måske kan give selv den største Breaking Bad-nørd en aha-oplevelse. Fordi serien efterhånden har en del år på bagen, er der næppe tale om spoilers, men jeg må advare om, at det følgende kan give kraftige Breaking Bad-abstinenser.

(Foto: Breaking Bad/Sony Pictures Television)

1: Pinkmans kontraktforlængelse

Okay, vi starter ud med en af de historier, som mange nok allerede kender, men som den dag i dag stadig er surrealistisk for mig. Jesse Pinkman (Aaron Paul) skulle oprindeligt ikke have overlevet første sæson, men på grund af en industriomspændende forfatterstrejke samme år og Pauls talent i rollen besluttede skaber Vince Gilligan at beholde karakteren. Det er næsten umuligt at forestille sig serien uden Pinkman og alle hans ”bitch”-citater. Fun fact 1a: Ordet ”bitch” bliver sagt af Jesse 54 gange gennem hele serien!

(Foto: Breaking Bad/Sony Pictures Television)

2: Serielands mest genkendelige pizza

Breaking Bad er fyldt med mindeværdige scener. En af de bedste er scenen, hvor Walter i vrede kaster en familiepizza op på taget og skynder sig væk. Ejerne af huset, hvor scenerne blev filmet, er tilsyneladende ikke lige så glade, for fans har nemlig gjort det til en udfordring at se, om de også kan lande en pizza på selvsamme tag.

3: Felina

Seriens finaleafsnit bar titlen Felina. Det er i sig selv ret sejt, at det er et anagram for finale, men som med alt i Breaking Bad er der flere lag. Det er nemlig også titlen på en sang, der spilles undervejs og har fællestræk med seriens plot. Derudover er der et lille kemisk twist. ”Fe” ”Li” ”Na” = jern, litium, natrium, der kan omsættes til blod, metamfetamin, tårer.

(Foto: Breaking Bad/Sony Pictures Television)

4: Save Walter White

I serien starter sønnen Walt Jr. hjemmesiden SaveWalterWhite.com for at samle penge til farens kræftoperation. I virkeligheden er det muligt at donere penge via siden til bekæmpelsen af kræft.

5: Farven blå

En anden knap så heldig effekt af serien er, at producenter af metamfetamin i virkeligheden har forsøgt sig med den genkendelige, blå farve, der bruges til produktet i serien.

6: Ingen tilfældigheder

Første, fjerde, tiende og trettende afsnit af sæson 2 åbner med en sort/hvid introscene, der forvarsler det kommende flystyrt i afsnit 13. Lægger man episodernes navne sammen, staver de ”Seven Thirty-Seven / Down / Over / ABQ”.

7: 62

Apropos ingen tilfældigheder er der i alt 62 afsnit i serien. I det periodiske system er det 62. element samarium, hvilket er et stof brugt til at lindre smerte hos cancerpatienter.

8: Geniet Bogdan

Bogdan, bilvaskejer og Walters chef i sæson 1, syner ikke af meget mere end sine imponerende øjenbryn. I virkeligheden er skuespilleren Marius Stan dog et geni med en PhD i kemi.

(Foto: Breaking Bad/Sony Pictures Television)

9: Meth-od acting

For at gøre det troværdigt, at Walter og Jesse ved, hvad de laver i deres forskellige laboratorier, blev de oplært af DEA-kemikere i at producere metamfetamin (typisk kaldt ”meth” i serien). Seriens klippere måtte dog ikke vise processen i den rigtige rækkefølge og måtte derfor bytte rundt på scenerne i redigeringsrummet.

10: Mordet på Peter Wong

Før Bryan Cranston (Walter White i serien) fik succes som skuespiller, arbejdede han som tjener på en restaurant, hvor chefen Peter Wong eftersigende var en forfærdelig person. Kort efter var han blevet myrdet. Omkring samme tid havde Cranston besluttet sig for at tage på en motorcykeltur landet over med sin bror, og sammenfaldet gjorde politiet mistænksomme. Han er selvfølgelig uskyldig… tror jeg nok.

Som om ovenstående ikke var abstinensvækkende nok, har holdet i forbindelse med jubilæet offentliggjort en konkurrence, hvor heldige vindere kan lave morgenmad med Bryan Cranston og Aaron Paul i samme autocamper, der blev brugt i serien. Du kan se den tilhørende, morsomme video herunder:

Tillykke til Breaking Bad – og til os alle – med de 10 år!

Læs også: Anmeldelse af Breaking Bad

Læs også: “Jeg hader Breaking Bad”

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like