Gallapremiere på Viaplay-originalen ‘Friheden’

(Foto: Friheden/Viaplay)

Søndag aften dannede lokalerne hos Parc Fermé ramme om Gallapremieren på Viaplay-originalserien Friheden. I hjertet af København var pressen, seriens producenter og medvirkende, samt diverse kendisser (de højest profilerede var vel sagtens bokser Patrick Nielsen og forsidefrue Janni Ree) samlet. Der var tid til snak på den røde løber, forfriskninger, mindre anretninger og et første kig på den nye seriesatsning.

Arrangementet var fornemt. Man var på den røde løber flankeret af diverse superbiler fra Ferrari til Lamborghini og som sædvanligt til Viaplays arrangementer var de kulinariske anretninger både visuelt og smagsmæssigt helt i top. Mest opmærksomhed fik Frihedens to hovedrolleindehavere – Lars Ranthe (Sommer og Badehotellet) og Lene Maria Christensen (Arvingerne), der begge virkede oplagte og glade for det endelige resultat. Indtil videre tydede alt derfor godt.

Personligt havde jeg været spændt på at snakke med Lotte Andersen (Forbrydelsen, Broen og Rita), der i Friheden spiller den noget lyssky karakter Jacqueline. På mit spørgsmål om, hvad man som seer skulle se mest frem til i serien, var Lotte Andersen ikke i tvivl: “Man skal glæde sig allermest til et finurligt crime-drama, hvor man bliver vidne til noget så sjældent som skuespil i skuespillet, da hovedpersonerne jo er svindlere.”. Hun uddybede derefter sin holdning til, hvad tv-serien som form – modsat eksempelvis en spillefilm – betyder for en skuespiller. I en tv-serie har man langt større mulighed for og længere tid til at udvikle sin karakter, og dette havde Lotte Andersen i dette tilfælde netop mulighed for, da karakteren Jacqueline er gennemgående i Friheden.

Jeg spurgte derefter ind til, hvilke serier der – måske i begyndelsen af hendes karriere – havde været med til at inspirere eller forme hende som skuespiller. Hun påpegede, at der dengang ikke var det udvalg, der er i dag, og at hendes interesse for serier er derfor kommet senere. Hun har på det seneste været utrolig fascineret af Ozark (du kan læse vores anmeldelse af serien her), som – ligesom Friheden – byder på både et finurligt plot og stærke skuespilpræstationer (hun fremhævede Laura Linney som en af sine favoritter). Hun kunne ligeledes fortælle, at en af de første serier, der virkeligt fangede hende, var Breaking Bad, hvilket gav den udfordring, at senere serier skulle leve op til det ekstremt høje niveau. Det kunne jeg kun give hende ret i. Jeg glædede mig efter min snak med hende til et finurligt crime-drama, og min forventninger var bestemt ikke blevet mindre nu.

(Foto: Friheden/Viaplay)

Selve første afsnit skal jeg ikke spoile i detaljer, da Friheden først har premiere på TV3 og Viaplay på onsdag d. 24/10. Men inden jeg alligevel går en smule i kødet på dette afsnit, kan du se traileren til serien her:

Det jeg særligt tog med mig fra første afsnit af serien var, at den på fornem vis formåede at mixe krimi/svindel-temaet med en frisk humor. Hovedpersonerne er tidligere svindlere, der pga. en presset situation trækkes tilbage i gamet af en tidligere medsammensvoren. Deres nuværende besværligheder med at få tilværelsen til at hænge sammen er befriende sjov, og jeg synes, at seriens skabere fremviser en modig, selvironisk og uhøjtidelig tilgang til materialet, der får en til at holde af karaktererne fra stort set første scene. Godt ramt!

(Foto: Friheden/Viaplay)

Mens jeg så afsnittet – og måske endnu mere bagefter – fik jeg desuden nogle tanker om paraleller til national-heltene fra Olsen BandenFriheden er ikke en ‘Olsen Banden light’ eller noget, men der er alligevel noget med den danskhed, der portrætteres – i dette tilfælde i Hvidovre – der klinger lidt af det samme nationale-portræt. Og så er en serie om danske svindlere nok for evigt dømt til at fungere som en slagt citat af Ballings kult-serie.

Ovenstående må gøre det ud for en spoilerfri ‘anmeldelse’ af Friheden, og når nu jeg ikke med ord kan komme så meget nærmere en bedømmelse, så kan jeg – uden at afsløre ting, der ikke skal afsløres – bidrage til en vurdering af serien med et antal hjerter. Jeg er begejstret for første afsnit, som jeg vil give hele 5 hjerter. Det var sjovt, finurligt (du havde ret Lotte!), og jeg har bestemt lyst til at følge den videre historie. Der er dog ingen tvivl om, at serien som helhed har et vist niveau at leve op til, hvis disse 5 hjerter skal holde hele vejen hjem. Med mon ikke det lykkes? Jeg satser på det.

Læs også: Anmeldelse af Advokaten

Læs også: Q&A med skuespillerne fra den nye Viaplay-serie Advokaten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like