Gensynsglæde: 5 serier du kan se igen og igen og …

Foto: Sherlock/BBC

Her får du en liste med serier, som du altid kan vende tilbage til.

Der kan være mange grunde til, at vi vender tilbage til nogle serier igen og igen. Det kan være, at historien er god, at karaktererne er skønne eller noget helt tredje. Men der er bare nogle serier, vi kan se 100 gange uden at blive trætte af dem.

The West Wing er, som den trofaste læser sikkert er r*vtræt af at høre på, min absolutte yndlingsserie. Den kan passe ind i rigtigt mange af de kategorier, der er i fokus i denne artikel. Det samme gælder for Twin Peaks, som vi er flere på redaktionen, der er storforbrugere af.

Men nu skal det jo ikke altid handle om dem, så derfor får du en række bud, udover in-house favoritterne, du kan ses igen og igen.

Den der vandt priser: The Sopranos (HBO Nordic)

Visse serier når et niveau, hvor priserne og hæderen regner ned fra himlen, og da The Sopranos fik premiere i 1999, så det ikke ud til at regnen vil ende. Og det var fuldt ud fortjent.

Sammen med The West Wing var David Chases gangstermesterværk med til at hæve barren for, hvad tv-serier kunne, hvem der gad spille med, og hvordan man prioriterede dem i forhold til biograffilm.

LÆS OGSÅ: Hvis du kunne lide ‘Sons of Anarchy’ og ‘Peaky Blinders’ vil du elske ‘Gangs of London’

Serien har banet vejen for en lang række serier, og den har sat standarden for både produktionsmetoder og storytelling i tv-serier. Kombineret med en blændende rollebesætning og en fremragende historie, er der altid grund til at se The Sopranos.

Alternativerne: The Wire, Mad Men, Succession

Den sjove: Scrubs (Disney+)

Hospitalskomediens helt særlige humor blev et øjeblikkeligt hit hos mig, og jeg vil vove den påstand, at Scrubs stadig er en af de bedste sitcoms, der nogensinde er lavet. Den er perfekt til at balancere mellem de længere storylines og historierne i de enkelte afsnit. Hovedpersonerne er elskelige, og der er tilpas meget forskel i galleriet til, at man nemt kan finde en favorit.

Scrubs har også den styrke, at den kan håndtere hårde og svære emner, som modvægt til komedien, uden at det bliver for mørkt. Og de er heller ikke bange for en gang imellem at tage springet og blive superdeprimerende.

LÆS OGSÅ: Nyt brand tilfører hundredevis af nye titler til Disney+

Sitcom-serierne varer som regel omkring 22 minutter, fordi det er en halv time i den amerikanske sendeflade, når der også skal flettes to reklamepauser ind. Det gør det nemt og overskueligt at tage et enkelt afsnit her og der, og hvis man har lov, kan man endda lige presse en flok sammen, og lave et mini-binge.

Og de fleste af os har som minimum én sitcom, vi kan se igen og igen.

Alternativerne: Friends, Seinfeld, Frasier

Den intelligente: Sherlock (Netflix)

Nogle serier er så helt umanérligt godt skrevet, at vi, der lever af at skrive, bliver fyldt med imponade og misundelse på samme tid. Og nutidsudgaven af Sherlock er cremen af cremen for mig. Her er der virkelig tale om en serie, hvor det ikke nytter noget at sidde og spille Candy Crush samtidig.

BBC’s nyfortolkning af Sherlock Holmes er på samme tid håbløst frustrerende og dybt fascinerende. Bumbledinck Slumberthatch og Martin Freeman som Holmes og Watson genopliver detektivduoen på en måde, der både holder sig tro mod Arthur Conan Doyles bøger og skaber så meget nyt, at det ikke bliver mere af det samme.

LÆS OGSÅ: Stream and Chill: Ny Netflix-serie er et tysk post-apokalyptisk helvede på den helt forkerte måde

Whodunnit-genren, som mordmysterier også kaldes, har en nogenlunde fast formel, og det vigtigste element er, at seeren eller læseren ikke ved mere end hovedpersonen. Den regel leger Sherlock med på en måde, der gør det fedt at gense serien igen og igen.

Alternativerne: Better Call Saul, True Detective, Sense8

Den familiære: Gilmore Girls (Netflix)

“Where everybody knows your name,” synger de I titelsangen til Sam’s Bar, og nogle gange har vi bare brug for at lade os synke ind i en verden, hvor vi er godt selskab. Hvor det handler mere om interaktionerne mellem karakterne, end hvad der sker i verdenen omkring dem.

Serier, hvor vi kender personerne lige så godt – og som regel bedre – end vi kender vores venner og familie.

Det er fællesskabet mere end historien, der trækker os ind, og det føles trygt og godt, og forudsigeligheden er en trøst.

LÆS OGSÅ: Kvinderne i fokus: 15 supergode serier til kampdagen

Det er lidt snyd, at have den med her, for jeg har aldrig set Gilmore Girls. Men jeg ved nok om serien, og har hørt nok fortælle, at det er nok det bedste bud derude på en serie, hvor det er fællesskabet med personerne I serien, der er det vigtigste. Hvor op- og nedture farver vores humør.

Og på godt og ondt, er Gilmore Girls bare familie.

Alternativerne: Entourage, Californication, Sex and the City

Den korte: Band of Brothers (HBO Nordic)

Nogle gange kan en historie ikke fortælles på bare to timer i biffen, og så er miniserie-formatet et velkomment alternativ. Pludselig er der mere tid og mere plads at brede sig på. Uden at det kræver en investering i ni sæsoner og mere end 100 afsnit.

Så kan man bruge en aften eller en sløv søndag i selskab med det velkendte og velfungerende uden at lægge beslag på de næste mange aftener, og det er helt perfekt.

Og lige der er Spielberg og Hanks’ samarbejde om 2. verdenskrig helt i top. Seriens ti afsnit viser livet for amerikanske soldater under anden verdenskrig fra træningen inden de bliver smidt ud i faldskærm i Europa og helt frem til krigens sidste dage.

LÆS OGSÅ: Nye serier og sæsoner på HBO Nordic i marts 2021

Band of Brothers er bragende spændende, helt vanvittigt lækkert filmet, og så besidder det også lidt af den fællesskabsfølelse, der bliver skrevet om lidt længere oppe.

Hvis ikke du har set den, bør du virkelig komme i gang.

Alternativerne: Chernobyl, 11.22.63, Roots

Den, der er Matador: Matador (Blockbuster)

Fordi man bare altid kan se Matador. Basta!

Alternativerne: Matador, Matador, Matador.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

You May Also Like